COVID-19 уби културата, спорта, свободните професии. Ще помогне ли държавата?

Промоутъри и независими артисти, пресмятат загубите
Обновена: 27 мар 2020 11:17 | 27 мар 2020 10:52, Петя Славова
305
COVID-19 уби културата, спорта, свободните професии. Ще помогне ли държавата?
Цветелина Грозданова-Давидова. Снимка: БГНЕС

COVID-19 поставя на карта бъдещето на събитийно-развлекателния сектор, независимите артисти и на всички, ангажирани в културата по един или друг начин. Загубите от разрастващата се зараза само за дни са за милиони и тепърва ще нарастват, съобщава БГНЕС.

Промоутъри, представители на независимата кино гилдия и на театъра коментират проблемите, много от които тепърва предстоят:

Цветелина Грозданова – Давидова, съосновател и управител на Агенция, организираща събития, концерти, фестивали, изложения, семинари, културни и образователни мероприятия в България и по света.

"Компании като нашата се причисляват към малкия и среден бизнес – бизнеси, които разчитат изцяло на собствени сили и самофинансиране, а не на държавна подкрепа, и които всеки месец внасят десетки хиляди в държавата, посредством данъци, такси и осигуровки", обяснява тя.

По думите й последните седмици вниманието много активно се насочва към определени сектори в бизнеса, които са силно засегнати от наложените от правителството мерки за ограничаване разпространението на COVID-19 – и по-точно секторите туризъм, ресторантьорство, хотелиерство, транспорт – но сред най-силно засегнатите спада и събитийно-развлекателния сектор.

"Разбираме, подкрепяме и изпълняваме приетите мерки, но от своя страна, ние също бихме желали да получим разбиране и подкрепа от държавата, тъй като бизнесът, ангажиран с организация на събития, е напълно блокиран.

До момента нашият сектор се асоциира основно с организациите и компаниите, занимаващи се с културни мероприятия – театър, кино, изложби, а също и със самоосигуряващите се лица, свързани с творческите професии.

Мащабът на засегнатите обаче е много по-голям. Събитийният сектор е огромна индустрия, ангажираща стотици хиляди лица и покриваща стотици компании, активни в следните сфери.", обяснява Цветелина Грозданова - Давидова.

По думите й, тук са вклизат търговските изложения, конференции, симпозиуми, бизнес форуми. Там са и културните мероприятия – концерти, фестивали, театрални постановки, изложби и всички, ангажирани с тях – артисти, агенти, сценаристи, режисьори, продуценти и др. В списъка на засегнатите са спортните мероприятия, образователните и развлекателни събития, залите,  PR и рекламни компании, популяризиращи тези събития.

Тези компании са сред най-пряко засегнатите от стремглаво разрастващата се икономическа криза. Вече месеци, ефектът от поголовно разширяващия се обхват на вируса оказва влияние върху тези бизнеси. "Всички договори са спрени или в етап на забавяне, поетапно се канселираха и отложиха стотици събития, продажбите на билети за събития спряха, в резултат на страха на посетителите от отлагане на събития. Последния месец и седмици обаче, работата ни е напълно блокирана предвид факта, че мерките за ограничаване на вируса налагат спиране и преустановяване на провеждането на всякакъв тип публични мероприятия. Само за пример, през последния месец нашата компания изгуби над 500 хил. долара, поради блокирани и неосъществени събития, които трябваше да се случат до края на май 2020 г.", отбелязва още Цветелина Грозданова-Давидова.

По данни, изложени до момента в медиите, загубите в сектора от канселирани събития само до юни 2020 г. са над 7 млн. лева. Тук възниква и друг проблем – организаторите на събития, които са продали билети за тези мероприятия, не желаят да върнат парите от билетите на публиката, тъй като приемат ситуацията като форсмажор и очакват да получат шанс да проведат събитията си в рамките на година. От друга страна обаче, страните, които вече са получили плащания по тези събития – като зали за събития, изпълнители, технически компании и др., не желаят да върнат получените хонорари, защото също приемат ситуацията като форсмажор. Така се навлиза в един порочен кръг, в който всеки се стреми да запази полученото до момента възнаграждение, а крайните клиенти – публиката – не получава нищо, а вероятно няма и да получи, тъй като голяма част от компаниите по тази верига ще са принудени да обявят фалит до няколко месеца.

Друг пример – какво се случва с големите изложбени сектори и организаторите на търговски изложения и конференции, като например Интер Експо Център? Това са организации, в които са наети стотици лица на трудови договори, а в момента тези центрове и зали нямат възможност да дават нито помещенията си под наем, нито самите те да финансират дейността си, инициирайки събития в тези помещения.

Техническите изпълнители на събития, сред които Dinacord, Stagemasters, Хадад, SEG и редица други, които поддържат големи технически екипи, в момента също нямат възможност да осъществяват своята дейност. Същото се отнася и до маркетинговите агенции, които традиционно се занимават с популяризацията и рекламата на тези продукции.

От бранша изпращат исканията си към правителството и апелират за предприемане на спешни мерки за подпомагане на бизнеса, в тези сектори, сред които поемане от НОИ на поне 60% от разходите за заплати на служителите през идните месеци (съобразно обявените първи мерки в подкрепа на бизнеса и работниците, обявени от министъра на финансите).

От там също искат осигуряване на безвъзмездни държавни или европейски субсидии за сектора, както в момента се случва в редица страни по света като Германия, Франция, Испания, Великобритания, Австралия и др.

Да има  гратисни периоди от минимум 2 месеца за изплащане на задължения и данъци към държавата, което включва: ДДС, осигуровки, данъци и такси на наети лица, данък печалба, дължими плащания към бюджетни организации, събиране на авансов данък печалба.

Да се задължат банките и банковите институции за предоставяне на гратисен период от минимум 3 месеца за изплащане вноските по бизнес кредити на юридически лица и организации, опериращи в нашите сектори. Също така да се задължат банките и банковите институции за предоставяне на гратисен период от минимум 3 месеца за изплащане вноските по жилищни кредити на физически лица и семейства, работещи в нашите сектори.

Да има  компенсация на хората, които ще бъдат временно в отпуск поради блокиране дейността на техните работодатели, опериращи в изброените по-горе сектори потенциално увеличаване на цената на билетите за кино през есента, както и готовност от страна на потребителите да подкрепят горепосочените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


305
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
212
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Срам ме от тези псевдо артисти , организатори и т. н. Само два месеца криза и ревнали вече на държавата.
211
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ковид 19 засега убива само физически хората. Ако за два месеца може да убие цяла култура значи културата толкоз я бива. Нищо което е било силно досега не може да умре за два месеца. Всички чакат на държавата. Истината е че истински талантливият не го прави. правят го само некадърниците които стоят на щат и треперят за заплатите си. На културата това й е проблемът - много некадърници има там които обаче искат да ядат. Май ще трябва да се преквалифицират , сори.
210
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
>>"Ще помогне ли държавата?"<<<Е-е-е-ех, мечти-и-и-и!
209
0
 
5
 
! Отговори
бибибибиби преди 4 години
Ако отвориш вратата и някой се е изср-ал пред вратата ти - това е инсталация. Ако отвориш вратата и някой се-ре пред вратата - това е пърформанс. Толкова за бг халтурата.
208
0
 
5
 
! Отговори
но преди 4 години
До А, Бербатов направи дарение и дори е отворил някаква инициатива, нещо което много му отива.
207
0
 
1
 
! Отговори
2 преди 4 години
До 1тя държавата се самоубива
206
1
 
7
 
! Отговори
Защо преди 4 години
Държавата да помогне, означав да вземеш пари от ДРУГИТЕ, а питали ги ПЪРВО. Загуби има и не само за тях.... какъв е техния принос към обществото - нулев в БВП е тогава сори бонбони...
205
0
 
12
 
! Отговори
А, преди 4 години
Кобрата милионера,"великия"спортист колко дари? Стоичков, Бербатов, Божинката, Джизаса,Голямата и малката перука,семейството на Илияна Раева,които се натрапват по медии?Разните продуценти милионери като Иванушка и Андрешко, Халтураджян,Любо Нейков и съдружника му Евтим Милошев,халтураджията Рачков,Митьо Пайнера и чалгарките му,и още и още и още богаташи олигарси, политици. НикитУ Илиев хвърли милиони за халтурки.У нас вече няма нито спорт,нито култура,само халтура натрапвана от всички медии.
204
0
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Короната убива всеки ден семейства с малки доходи или останали без доходи! Преди човек да помисли за култура, той и семейството му трябва да са нахранени и да имат минимален домашен комфорт! Сега и него го нямаме с тази изолация! Всички търпим загуби, така че културните дейци, да не реват!
203
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каракачанов каза, че в България няма производство на боб и леща, зеленчуци също внасяме. На полето няма вирус, а работа има за всички.
202
0
 
6
 
! Отговори
sas преди 4 години
ще помогне тя... след 2 месеца е фалирала
201
0
 
11
 
! Отговори
Само питам преди 4 години
А Николета Лозанова от културните дейци, спортните ни звезди или е на свободна професия ? Щото я има навсякъде. Виден пътешественик посетила много световни дестинации.... позната на ЦЕЛИЯ спортен свят ... блогър... влогър... модър.. и еротичен манекен... Тя сигурно трябва да получи и бонус към помощите и отстъпка при следващата скорошна операция за увеличаване на бюста .
200
0
 
16
 
! Отговори
обективен преди 4 години
Когато не даваш нищо ,не получаваш нищо.Редно е да върнете парите на хората, след като не можете да им предоставите това за което са платили.Ако се криете зад тези "форсмажорни обстоятелства" е редно да знаете че те са за всички-организатори ,застрахователи ,банкери и т.н. А и да си зададете въпроса от къде ще дойдат парите за вас? От кой сектор ,драга ми Цветелинке?А ако до сега не сте си задавали този въпрос, сега е време да си го зададете и да научите отговора.
199
0
 
15
 
! Отговори
уточнение преди 4 години
В условията на пазарна икономика оцеляват адаптивните ,умните и трудолюбивите.На вас културтрегерите ,ще ви се наложи да се запознаете с работата като такава ,в истинския смисъл.Все пак може да си откриете набирателна сметка за дарения.Така реално ще разберете кой цени таланта Ви и приноса Ви към обществото.Уважаема Цветелина Грозданова -Давидова ,ще Ви се наложи да слезете на земята ,при хората.Във всички случай ще има положителен ефект.
198
0
 
20
 
! Отговори
Инженер преди 4 години
Само те ли са? То скоро инженери няма да останат. Промоутърите ли са най-важните в цялата държава!?! Не стига, че са се нагушили с пари, но понеже имат силно лоби, сега реват да им се раздава и на калпак. Парите трябва да отидат за най-важните и неотложни сектори, които са животоподържащи.
197
0
 
19
 
! Отговори
Организатор преди 4 години
Никакви пари не им се полагат.Пример!Фирма ''NAT LTD'' е фирма за озвучаване техническият екип бива експлоатиран,осигуровки няма.Собственика на тази фирма е параноичен и подъл човек.Ако им се дадът пари ще ги дадът за техника,но не и за заплати,защото такива няма.
196
0
 
6
 
! Отговори
ТОВА Е ИСТИНАТА преди 4 години
УЖАСЪТ Е АКО ПО 3-4000 ДУШИ СЕ РАЗБОЛЕЯТ В СЛИВЕН, ПЛОВДИВ И СОФИЯ В "ОБОСОБЕНИТЕ" ГОЛЕМИ КВАРТАЛИ (общо там са 3-4000000). Държавата ни ще издъхне! Ще дойдат спасители "освободители трети" да я реанимират, НО ЕДНО ДЕСЕТИЛЕТИЕ!
195
0
 
10
 
! Отговори
1 преди 4 години
Ковид убива държавата, каква помощ чакате?
194
0
 
14
 
! Отговори
Ебасси преди 4 години
Ама ние и култура ли сме имали ? Туй призив с нашите данъци да помогнем на културните и спортни родни величия като Азис,Криско, Сузанита , Валери Божинови Явор Бахаров ли е ?
193
0
 
8
 
! Отговори
Ина преди 4 години
По въпроса с културата. Вчера ден на театъра.Реклами, линкове, как спектакълът на Мариус Куркински "Черно пиле" ще бъде достъпен онлайн от 20,30 мин., по повод празника. Отивам на линка в уговорения час и хоп, ако иската да гледате 7.80 лв. Стана ми неприятно. Обичам театъра, наясно съм, че няма нищо безплатно, бях си купила билет за този спектакъл, но се отложи заради извънредното положение . Съжалявам, но така не се прави!