COVID-19 уби културата, спорта, свободните професии. Ще помогне ли държавата?

Промоутъри и независими артисти, пресмятат загубите
Обновена: 27 мар 2020 11:17 | 27 мар 2020 10:52, Петя Славова
305
COVID-19 уби културата, спорта, свободните професии. Ще помогне ли държавата?
Цветелина Грозданова-Давидова. Снимка: БГНЕС

COVID-19 поставя на карта бъдещето на събитийно-развлекателния сектор, независимите артисти и на всички, ангажирани в културата по един или друг начин. Загубите от разрастващата се зараза само за дни са за милиони и тепърва ще нарастват, съобщава БГНЕС.

Промоутъри, представители на независимата кино гилдия и на театъра коментират проблемите, много от които тепърва предстоят:

Цветелина Грозданова – Давидова, съосновател и управител на Агенция, организираща събития, концерти, фестивали, изложения, семинари, културни и образователни мероприятия в България и по света.

"Компании като нашата се причисляват към малкия и среден бизнес – бизнеси, които разчитат изцяло на собствени сили и самофинансиране, а не на държавна подкрепа, и които всеки месец внасят десетки хиляди в държавата, посредством данъци, такси и осигуровки", обяснява тя.

По думите й последните седмици вниманието много активно се насочва към определени сектори в бизнеса, които са силно засегнати от наложените от правителството мерки за ограничаване разпространението на COVID-19 – и по-точно секторите туризъм, ресторантьорство, хотелиерство, транспорт – но сред най-силно засегнатите спада и събитийно-развлекателния сектор.

"Разбираме, подкрепяме и изпълняваме приетите мерки, но от своя страна, ние също бихме желали да получим разбиране и подкрепа от държавата, тъй като бизнесът, ангажиран с организация на събития, е напълно блокиран.

До момента нашият сектор се асоциира основно с организациите и компаниите, занимаващи се с културни мероприятия – театър, кино, изложби, а също и със самоосигуряващите се лица, свързани с творческите професии.

Мащабът на засегнатите обаче е много по-голям. Събитийният сектор е огромна индустрия, ангажираща стотици хиляди лица и покриваща стотици компании, активни в следните сфери.", обяснява Цветелина Грозданова - Давидова.

По думите й, тук са вклизат търговските изложения, конференции, симпозиуми, бизнес форуми. Там са и културните мероприятия – концерти, фестивали, театрални постановки, изложби и всички, ангажирани с тях – артисти, агенти, сценаристи, режисьори, продуценти и др. В списъка на засегнатите са спортните мероприятия, образователните и развлекателни събития, залите,  PR и рекламни компании, популяризиращи тези събития.

Тези компании са сред най-пряко засегнатите от стремглаво разрастващата се икономическа криза. Вече месеци, ефектът от поголовно разширяващия се обхват на вируса оказва влияние върху тези бизнеси. "Всички договори са спрени или в етап на забавяне, поетапно се канселираха и отложиха стотици събития, продажбите на билети за събития спряха, в резултат на страха на посетителите от отлагане на събития. Последния месец и седмици обаче, работата ни е напълно блокирана предвид факта, че мерките за ограничаване на вируса налагат спиране и преустановяване на провеждането на всякакъв тип публични мероприятия. Само за пример, през последния месец нашата компания изгуби над 500 хил. долара, поради блокирани и неосъществени събития, които трябваше да се случат до края на май 2020 г.", отбелязва още Цветелина Грозданова-Давидова.

По данни, изложени до момента в медиите, загубите в сектора от канселирани събития само до юни 2020 г. са над 7 млн. лева. Тук възниква и друг проблем – организаторите на събития, които са продали билети за тези мероприятия, не желаят да върнат парите от билетите на публиката, тъй като приемат ситуацията като форсмажор и очакват да получат шанс да проведат събитията си в рамките на година. От друга страна обаче, страните, които вече са получили плащания по тези събития – като зали за събития, изпълнители, технически компании и др., не желаят да върнат получените хонорари, защото също приемат ситуацията като форсмажор. Така се навлиза в един порочен кръг, в който всеки се стреми да запази полученото до момента възнаграждение, а крайните клиенти – публиката – не получава нищо, а вероятно няма и да получи, тъй като голяма част от компаниите по тази верига ще са принудени да обявят фалит до няколко месеца.

Друг пример – какво се случва с големите изложбени сектори и организаторите на търговски изложения и конференции, като например Интер Експо Център? Това са организации, в които са наети стотици лица на трудови договори, а в момента тези центрове и зали нямат възможност да дават нито помещенията си под наем, нито самите те да финансират дейността си, инициирайки събития в тези помещения.

Техническите изпълнители на събития, сред които Dinacord, Stagemasters, Хадад, SEG и редица други, които поддържат големи технически екипи, в момента също нямат възможност да осъществяват своята дейност. Същото се отнася и до маркетинговите агенции, които традиционно се занимават с популяризацията и рекламата на тези продукции.

От бранша изпращат исканията си към правителството и апелират за предприемане на спешни мерки за подпомагане на бизнеса, в тези сектори, сред които поемане от НОИ на поне 60% от разходите за заплати на служителите през идните месеци (съобразно обявените първи мерки в подкрепа на бизнеса и работниците, обявени от министъра на финансите).

От там също искат осигуряване на безвъзмездни държавни или европейски субсидии за сектора, както в момента се случва в редица страни по света като Германия, Франция, Испания, Великобритания, Австралия и др.

Да има  гратисни периоди от минимум 2 месеца за изплащане на задължения и данъци към държавата, което включва: ДДС, осигуровки, данъци и такси на наети лица, данък печалба, дължими плащания към бюджетни организации, събиране на авансов данък печалба.

Да се задължат банките и банковите институции за предоставяне на гратисен период от минимум 3 месеца за изплащане вноските по бизнес кредити на юридически лица и организации, опериращи в нашите сектори. Също така да се задължат банките и банковите институции за предоставяне на гратисен период от минимум 3 месеца за изплащане вноските по жилищни кредити на физически лица и семейства, работещи в нашите сектори.

Да има  компенсация на хората, които ще бъдат временно в отпуск поради блокиране дейността на техните работодатели, опериращи в изброените по-горе сектори потенциално увеличаване на цената на билетите за кино през есента, както и готовност от страна на потребителите да подкрепят горепосочените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


305
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
172
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой да е видял на снимка културтрегер(артист,певец и тем подобни ) да е без с чаша в ръка( 100% не е гроздова).Покрай тях научихме всички световно известни курорти.Каква низост да сравняват забраната на представления и други сборища със Ленинград по време на блокадата където за повдигане духа на хората са се провеждали концерти,кина и др.културни мероприятия.Гледай им акъла и ще познаеш кой номер им е шапката.....
171
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората казват -бели пари за черни дни. Когато взимаха огромните хонорари не риваха, а сега ривът щото изхарчиха всичко по Малдиви, Сейшели и т.н. Да не говорим, че на повечето творчеството е под въпрос. Изобщо не смятам и в това число парaзитите, лепнати по тях. Да се оправят. Никой не им е виновен, че са снобари и сега нямат един лев....
170
4
 
30
 
! Отговори
Не бива! Категорично преди 4 години
1. Културата ни - имитация на по-висши западни, източни, южни и северни култури. Има 2,3 броя изключения.2. Спорта - има спортове, в които българите сме традиционно силни. Да се подкрепят само те. Няма смисъл да се разпръскват малко пари на много места. На кой му дреме за българския кърлинг. Или футбол?3. Свободните професии - те заради това са свободни. И аз съм със свободна професия. Каквото си изработиш - това е. Как свободен професионалист ще реве на държавата за помощ? Пълен оксиморон!
169
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На Околовръстното ли имате предвит с тези свободни професии.
168
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Коя държава да помогне ве, то няма държава
167
4
 
10
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 4 години
***, фролове и пр., хайде малко по-интелигентно, може ли? Преди всякатема е добре да се уточняват понятията, за да не настава хаос по време на дискусията. "Държава" не значи чудодейни услуги на магьосници и куфари с пари, пуснати от самолет. "Държава" означава портфолио от социални услуги и плащания, ОСИГУРЕНИ ОТ ДЪНЪЧНИ ПОСТЪПЛЕНИЯ. Та в тази светлина правилният въпрос е: "Съгласни ли сте, граждани на РБ, да повишим данъчните ставки, за да подкрепим "културата, спорта, свободните професии"?
166
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
<html><body><!--StartFragment-->макс спорт диемите...сега за какво трябва да се плаща такса,веднага трябва да се намали месечната такса..ама плъховете си траят,и си взимат мангизите еи така без да правят нищо..някои да вземе мерки от телевизията
165
0
 
14
 
! Отговори
До 159 преди 4 години
Затова препоръчвате да пуснем театрите и кината, за да сме културни и да ни отмине по лесно ковида ? :D Туш... Да всички професии са важни, но има професии, които са по-важни от други
164
1
 
31
 
! Отговори
До 177 преди 4 години
Да. И тези високомерни артисчета взимат в пъти повече от докторите и медицинските работници. Ей толкова ни е объркано обществото. И това не е само в България а навсякъде
163
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кво се оказа , че спортистите ни "без зоб - си микроб" , а високомерните артисчета без субсидии са просто клоуни и циркаджии??
162
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Реално който работи за себе си е маргинал според Горанов.За него не съществуват,извън стадото са,нищо,че си плащат данъците и осигуровките.А тези хора имат и работници!Излиза,че щом фирмата не е на властта значи е извън държавата.Това е дискриминация!
161
4
 
18
 
! Отговори
Пичели ли преди 4 години
Много спортисти по света дариха средства-Джокович,Надал,Федерер,Гуардиола и т.н. Само най-най-великия ни футболист се появи и рече- аз маам лук и чесън и тъй са паза.И дума не обели за дарение,ама иначе-голем българин бил.Ся-който маа чесън-пичели-който не маа-ни пичели!
160
6
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Нашата държава не! Гледаме само едни брифинги, едни се пъчат по всички ТВ, едни празни приказки и толкова! Полза никаква!
159
1
 
37
 
! Отговори
Мерси преди 4 години
То па един спорт,един футбол..и една култура..Като си помисля за смешните шалки уговорени мачове си викам- добре,че ги спряха! А културата-театрите и кината-от *** до още по *** постатовки! Със цялата тая разгулна простотия покрай Оскар-ите,покрай еснафщи и фалшифата показност на знайни инезнайни актриси-направо да ти се доповдига!И сега няма да ни занимават по тв кой пръднал,но коя й се скъсал чоропогащника и най-вече-на коя изкочили циците докато пеела еди къде си! Голяма култура...
158
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Де да беше убил и чалга кулурата, цена нямаше да има.
157
4
 
15
 
! Отговори
vse edno преди 4 години
До Анонимен 165 : "оказа се че можеме да живееме щастливо и без култура и спорт"..... - то се вижда, че цял живот сте живял без култура, уважаеми/а/. С това МЕ-кане......
156
0
 
26
 
! Отговори
TT преди 4 години
За какво ДДС става дума при липса на дейност???ДДС го плаща крайния потребител-тоест човека който си е купил билет за концерт,кино и т.н.Някой да обясни нещата на тази жена.
155
10
 
2
 
! Отговори
кой уби всичко! преди 4 години
До сирьозноСамо БКП-ДС и ГЕРБ а не короновируса! Той ще убие тях! НАРОДЕ!!!!!!!!!!!!
154
0
 
5
 
! Отговори
А преди 4 години
До сирьозносирьозно, те нужни ли са някому?Най-вече никому.
153
1
 
30
 
! Отговори
читател преди 4 години
Не тъгувам особено за тази култура, дето ми я предлага каката на снимката,а търговски семинари, рекламни изложения, фестивали и т.н. - изобщо не ми трябват. Тия , дето живеят на гърба на артистите и публиката, ако ги няма - още по-добре.