Почина Христо Явашев - Кристо

Той си отиде на 84 години в Ню Йорк
Обновена: 31 май 2020 22:53 | 31 май 2020 22:30, Александър Попов
251
Почина Христо Явашев - Кристо
Снимка: БГНЕС

На 84 години е починал артистът Христо Явашев - Кристо. Новината съобщиха сътрудниците му от Christo and Jan-Claude. Тази година той трябваше да опакова Триумфалната арка в Париж, но събитието бе отменено за 2021 година. 

Кристо е починал в дома си в Ню Йорк от естествена смърт. 

"Кристо живя пълноценно, не само мечтаеше за неща, смятани за невъзможни, но и ги реализираше. Проектите на Кристо и Жан Клод обединиха хората, а тяхната работа ще живее в нашите сърца и спомени. Те винаги са казвали, че работата по техните проекти ще продължи дори и след смъртта им", гласи официалното съобщение. От него става ясно, че опаковането на Триумфалната арка все пак ще се състои на  3 октомври 2021 г.

Кристо е роден на 13 юни 1935 година в Габрово. Напуска България през 1957 година и първо отива в Прага, а от там бяга във Виена, а през 1958 година се мести в Женева. Отива и в Париж, където среща Жан Клод. Тя става не само негова съпруга, но и негов артистичен партньор. Тя издъхва на 18 ноември 2009 година.

Христо Явашев живя в Ню Йорк 56 години.

Работата на Кристо и Жан Клод счупи традиционните граници на рисуването, скулптурата и архитектурата. Някои от най-известните им творби са "Чадърите" в Япония и Калифорния, опакованият Райхстаг в Берлин, "Вратите" в Сентръл парк, Ню Йорк. Най-скорошните творби на Кристо бяха "Плаващите мостове" в Италия и Мастаба в Лондон.

"В писмо от 1958 година Кристо пише: "Красотата, науката и изкуството винаги ще триумфират". Държи тези думи близо до сърцето си днес", гласи още изявлението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още по темата: КристоХристо Явашев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
171
6
 
5
 
! Отговори
Митоди Андреев преди 3 години
Истински димократ
170
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БългаритеЯ дай 5 имена.
169
2
 
9
 
! Отговори
Българите преди 3 години
, които са напуснали България след 9 септември 1944 г. всички бяха невъзвръченци, но всички живи след 10 ноември 1989 г. се върнаха в България, обновяваха селата си, бяха меценати, бяха благодетели на много българи и т.н.Едно е да мразиш ДС сътрудниците, а друго е да попиташ Родината си . Брат му Анани си беше артист, и никой не го е преследвал.
168
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 179Е, като е "божия благодат" що нон стоп я п*увате тука, бе? Или за вас, дето не сте преживели и една десета от това което е изтърпял тоя човек може, а за него, не може?
167
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 179Русофилите говорите български, но сте предатели, но Кристо с нищо не е навредило на България.Напротив, България трябва да се гордее, че той е най-известният в Света Артист с български корени, докато вие русофилите се кланяте на паметниците на съветския окупатор.
166
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бе3родници сте вие русофилите, а не Кристо.Та нали ваште продажни бащи и деди са му отнели българското гражданство и са го обявили за невъзвращен, обричайки го да се скита 17 години по Света, а искате да се бие в гърдите, че е българин.Боже спаси България от русофилите, за да стане един ден нормална държава !
165
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Той не говореше български, не се е връщал в България, просто беше българофоб. Така, че е родоотстъпник.Бог да го прости! Снощи Юксел Кадриев в предаването 120 минути, на въпроса- Какво е за него България, каза че е Божия благодат. Това е истински българин.
164
3
 
9
 
! Отговори
Леле до 84 преди 3 години
Благодаря, че уточнихте как всеки си има лична история - без Вас нямаше да зная... Не познавам българин , който да плюе по Силви Вартан. Но Вие си имате лична история също и не мога да зная с що за странни субекти комуникирате :)
163
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щем, не щем, Кристо остава един от сънародниците ни, с които България се отъждествява по света. Ако някой иска известните българи да са други (не говорим тук за криминално проявените), да работи по въпроса това да стане.
162
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДДРОнег"Моля да дадете инфо, кога Христо Явашев е бълвал помия срещу България, че не можах да намеря данни за това !!!"Е, нали аз това те питах? Ти твърдеше, че го е правил, сега питаш другите да ти дадат такава информация? Нещо има смущения във "връзката" ми се струва.
161
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Невероятен творец, с поразителна енергия до последно. За хората, които не познават творчеството му от ранните години-моля поинтересувайте се. Когато човек на 20 е номер 1 в заобикалящата го среда е нормално да търси други хоризонти. Бях на негова лекция в Брюксел 2017. Представи се като -Христо Явашев от България.В проектите му участват български фирми и доброволци.
160
5
 
19
 
! Отговори
Лора преди 3 години
Човекът, който отказваше да говори на български, защото му били отнели гражданството комунистите. Българският език не е език на комунистическата партия. Това е езикът на Паисий и на Левски. И на майката на Христо Явашев.
159
4
 
13
 
! Отговори
И едните,и другите преди 3 години
Хкристо Явашев беше космополит и глобалист,но ми е трудно да направя разликата с интернационелизма и комунизма. И едните ,и другите са БЕЗотечественици.
158
3
 
3
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
До ПроСоТоАми ние сме в тикволандия и си чешем езиците по нета вместо да направим нещо по въпроса кои сме и какво можем ...
157
7
 
7
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
До АнонименМоля да дадете инфо, кога Христо Явашев е бълвал помия срещу България, че не можах да намеря данни за това !!!
156
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПроСоТоТи май по цял ден само телевизия гледаш и тука пишеш. Аз нямам телевизор от 15 години.
155
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименЗащо намисате чужди държави,просто тоя франкофон бълваше помия срещу България и пет пари не давам за смъртта му!Да му сложат една опаковка вместо цветя за негово успокоение и толкоз.
154
4
 
7
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
До АнонименЗа кремълските *** съм напълно съгласен - трябва да ги *** !!!Но за качеството на Българския език - Трябва да го владеем отлично и да не се допускат такива глупави грешки, които започват да стават масови !!!И отново относно кремълските *** : към руснаците - уважение и приятелство, но към опитите на техните политици да ни налагат тяхна политика - ТВЪРДО НЕ !!!
153
9
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
тая статия само ми напомни колко велики и талантливи българи има....Обаче са обърнах и какво?-От екрана на талавизора грухтеше Орангутана от Банкя......."Къде сме ние?"...
152
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 162Драги, много се фиксираш в подробности, които често са неволни грешки, но това не променя, че кремълските nодлоги са си noдлоги.