Почина Христо Явашев - Кристо

Той си отиде на 84 години в Ню Йорк
Обновена: 31 май 2020 22:53 | 31 май 2020 22:30, Александър Попов
251
Почина Христо Явашев - Кристо
Снимка: БГНЕС

На 84 години е починал артистът Христо Явашев - Кристо. Новината съобщиха сътрудниците му от Christo and Jan-Claude. Тази година той трябваше да опакова Триумфалната арка в Париж, но събитието бе отменено за 2021 година. 

Кристо е починал в дома си в Ню Йорк от естествена смърт. 

"Кристо живя пълноценно, не само мечтаеше за неща, смятани за невъзможни, но и ги реализираше. Проектите на Кристо и Жан Клод обединиха хората, а тяхната работа ще живее в нашите сърца и спомени. Те винаги са казвали, че работата по техните проекти ще продължи дори и след смъртта им", гласи официалното съобщение. От него става ясно, че опаковането на Триумфалната арка все пак ще се състои на  3 октомври 2021 г.

Кристо е роден на 13 юни 1935 година в Габрово. Напуска България през 1957 година и първо отива в Прага, а от там бяга във Виена, а през 1958 година се мести в Женева. Отива и в Париж, където среща Жан Клод. Тя става не само негова съпруга, но и негов артистичен партньор. Тя издъхва на 18 ноември 2009 година.

Христо Явашев живя в Ню Йорк 56 години.

Работата на Кристо и Жан Клод счупи традиционните граници на рисуването, скулптурата и архитектурата. Някои от най-известните им творби са "Чадърите" в Япония и Калифорния, опакованият Райхстаг в Берлин, "Вратите" в Сентръл парк, Ню Йорк. Най-скорошните творби на Кристо бяха "Плаващите мостове" в Италия и Мастаба в Лондон.

"В писмо от 1958 година Кристо пише: "Красотата, науката и изкуството винаги ще триумфират". Държи тези думи близо до сърцето си днес", гласи още изявлението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още по темата: КристоХристо Явашев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
6
 
3
 
! Отговори
Гого преди 3 години
До ДДРОнег Не смятах да ти одговарям , но като ти чета размислите??? Аз съм *** и елементарен човек, но горе долу разбирам от естетика, след като съм попрочел няколко вагона с книги, не съм на вашето високо ниво и още не съм чел Винету, но ще ти дам някой думички да се пообразоваш в ГОглето... що е кич, що е кичова естетика, и естетичен кич. Всичко най - добро.
130
3
 
5
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
До ГогоО, не бях забелязал Вашата вопиюща неграмотност - "някой послания" ???!!!Абе защо си правите труда да давате оценки, след като не знаете, че на Български език, в множествено число се пише "някои", а не "някой" !!!Вие явно имате завършен трети клас, не повече !!! За повече не Ви е стигнал, акълът, защото образованието в България е безплатно и не финансите са причина за Вашата неграмотност !!
129
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Шемет в паяжинаВие сте най-обикновени анти*емити. Истинските българи спасиха голяма част от своите евреи, а Христо беше известерн с това, че не приемаше спонсори и всички правеше със собствени усилия, т.е. избрал е трудния път. Тук го коментират някакви маргинали, които нищо не са постигнали, и чакат все някой друг да ги "оправи".
128
4
 
14
 
! Отговори
Шемет в паяжина преди 3 години
/Х /Кристо Явашев произхожда от знакови БЪЛГАРСКИ фамилии и точно това прави антибългаризма му толкова отвратителен. ХКристо Явашев си мислеше ,че се е подиграл на комунизма,но точно жената му-е.рейка го оплете доживот в наднационално,надетническо,глобалистично общочовешко творчество. А комунизмът в същността си е точно такъв - наднационален,интернационален,глобалистки и прогресистко-интернационален. Тоест Хкристо като шемет служИ цял живот на антинационална,антиетничиска идеология.
127
15
 
17
 
! Отговори
до рускиня преди 3 години
Света се е произнесъл за неговия талант, затова името му е по CNN, BBC, Arte, Euronews.Мненията от блатото си ги давайте за творбите на Путин.
126
2
 
13
 
! Отговори
Иван Андреев преди 3 години
Господ да го прости
125
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Цар СимеонДа "защити" родината от какво?
124
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДДРОнег"не казвам, че е кич, а че го смятам за кич"Ако нещо не е това за което го смяташ, познай това какво говори за теб?
123
16
 
4
 
! Отговори
Чета ... преди 3 години
.. коментарите тук и разбирам защо Кристо Явашев не искаше да го свързват с България: кой иска да го свързват с общество пълно със злобни дребни душици, затънали в собствените си комплекси и мизерия и злорадстващи дори над смъртта на хора, които никога не са срещали и които никога нищо, ама абсолютно нищо, не са им причинили? Еснафи влюбени в посредствеността и неграмотнността си? И сега пак е добре, че сте останали по-малко.При Комунизма това си беше държавна политика на насърчаване на такива
122
4
 
10
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
До ГогоВие явно не сте много интелигентен и искате само да се заяждате и да си прокарвате Вашето мнение !!!Четете внимателно поста ми - не казвам, че е кич, а че го смятам за кич !!!Ако не можете да разберете тънката, но явна разлика, не ми пишете, не сте на моето ниво !!!И не употребявам турцизми като адЖба, за разлика от Вас, дори и думата не сте изписали правилно !!!Аз предпочитам природата чиста и истинска, а не опакована !!!Природата и сградите са много по-красиви и истински без опако
121
8
 
13
 
! Отговори
Цар Симеон преди 3 години
Ако все още бяха на власт комунисти щях да го разбера, но от колко години има нова власт, защо не се върна и да твори тук? Какво му пречеше да даде едно интервю и да защити родината? Онази еврейка го командваше цял живот, тя мразеше България и българите! Затова не му даде думата, а след смъртта и, той вече беше изкуфял напълно. Безродник е слабо казано! Просто си е намерил извинение с комунисти, защото парите не миришат... А можеше да влезе в историята като Българин! Не би...
120
7
 
2
 
! Отговори
Гого преди 3 години
До ДДРОнег А като не разбирате от неговото изкуство, как разбра адЖба, че е кич, или си чувал от някой тая дума за по така???
119
4
 
4
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
До ГогоАми Вие сте същия като тези, които плюете така високопарно !!!И за справка и аз не разбирам изкуството на Христо Явашев и го смятам за кич, но не искам "тарелка с кИбабчета" - не ям месо - така че измислете си друга обида !!!И още - това, че не харесвам и не разбирам изкуството му, не означава, че го обиждам, има и други изкуства, които не разбирам и го признавам, та за някои опаковките на Христо Явашев може и да са върха - ами всеки си има вкус Накратко - по-полека с определенията!!
118
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Христо Явашев изплющя оглушителен шамар на социалистическа България, от който ушите и още пищят. Не рачи да се примири с лагерите, ТКЗС-тата, социалистическия реализъм в изкуството. и останалите "екстри". Отсвири ги ,бе....
117
3
 
4
 
! Отговори
до 136 преди 3 години
И с право е недоумението ви.
116
16
 
7
 
! Отговори
Гого преди 3 години
Като чета по долу, някой послания се замислям ,че правилно е емигрирал, на Бай *** трябваше да опакова по една тарелка с кИбабчета , и пак нянаше да са доволни, за една нация се определя колко е напред, по това ,колко модерност може да поеме. Бог да Го прости , един от най- голените беше в сувремения арт. Но за някой информативно, Кристо има дете , също никога не е споменавал .че не е българин..... но не понасял комунистическа България.
115
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз винаги съм се чудел, каква е целта на тези "опаковки"?
114
5
 
12
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 3 години
До номер 132 -рускиня. Госпожо, напълно сте права. Няма велика личност, която да се е отказала от Родината си!
113
4
 
5
 
! Отговори
до 130 преди 3 години
Защо обиждате,а не приемате и друго мислене ,освен вашето ? Нали разбирате, че с негативност не ставате по- стойностен човек ?
112
9
 
19
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 3 години
Бог да го прости Христо Явашев и да упокои душата му. И той е човек като нас, със своите слабости, странности и грехове. За България и българите не си е мръднал и малкия пръст. Беше намерил ниша в "изкуството" да опакова гигантски обекти. За мен не е нито артист, нито художник. Без парите на богатата си жена нямаше да стане по-известен от преносвач на куфари по хотелите, а със собствено финансиране би могъл най-много да опакова някоя пейка в парка. Явашев е дете на мало.умна Америка. Амин,точка.