Почина Христо Явашев - Кристо

Той си отиде на 84 години в Ню Йорк
Обновена: 31 май 2020 22:53 | 31 май 2020 22:30, Александър Попов
251
Почина Христо Явашев - Кристо
Снимка: БГНЕС

На 84 години е починал артистът Христо Явашев - Кристо. Новината съобщиха сътрудниците му от Christo and Jan-Claude. Тази година той трябваше да опакова Триумфалната арка в Париж, но събитието бе отменено за 2021 година. 

Кристо е починал в дома си в Ню Йорк от естествена смърт. 

"Кристо живя пълноценно, не само мечтаеше за неща, смятани за невъзможни, но и ги реализираше. Проектите на Кристо и Жан Клод обединиха хората, а тяхната работа ще живее в нашите сърца и спомени. Те винаги са казвали, че работата по техните проекти ще продължи дори и след смъртта им", гласи официалното съобщение. От него става ясно, че опаковането на Триумфалната арка все пак ще се състои на  3 октомври 2021 г.

Кристо е роден на 13 юни 1935 година в Габрово. Напуска България през 1957 година и първо отива в Прага, а от там бяга във Виена, а през 1958 година се мести в Женева. Отива и в Париж, където среща Жан Клод. Тя става не само негова съпруга, но и негов артистичен партньор. Тя издъхва на 18 ноември 2009 година.

Христо Явашев живя в Ню Йорк 56 години.

Работата на Кристо и Жан Клод счупи традиционните граници на рисуването, скулптурата и архитектурата. Някои от най-известните им творби са "Чадърите" в Япония и Калифорния, опакованият Райхстаг в Берлин, "Вратите" в Сентръл парк, Ню Йорк. Най-скорошните творби на Кристо бяха "Плаващите мостове" в Италия и Мастаба в Лондон.

"В писмо от 1958 година Кристо пише: "Красотата, науката и изкуството винаги ще триумфират". Държи тези думи близо до сърцето си днес", гласи още изявлението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още по темата: КристоХристо Явашев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
10
 
20
 
! Отговори
рускиня преди 3 години
Нито един от великите хора не се отрякъл от своя произход
110
9
 
11
 
! Отговори
рускиня до 128 преди 3 години
Поунтересувах се. Портрети - част от тях графични ескизи, другата подражание на ван Гог и то доста неуспешно. Не съм видяла велик талант в тези портрети. Но пък заполнела Явашев опаковчика, и страител на бидони. Доста жалко наследие. да не говорим за неговото отношение към собствена родина, което го прави антипатичен. Нито един от великите пола не се отрякъл от своя произход
109
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 126Щем не щем - всеки българин е част от България и българското. И Кристо, който публично и маниерно се отказа от родината си, и озлобените про.стаци, като Вас. Не злобейте толкова активно. Поне се опитайте. Ще направим името "България" малко по-чисто, ако поизчистим вилнеещата си прос.тащина!
108
9
 
21
 
! Отговори
до 126 преди 3 години
И каква ценност е той за България , че да съжаляваме за него.?Обърнал гръб на всичко родно,развил се ,като опаковчик,голяма работа,няма що.Отнесла се е с погнуса към българското в " т. пата България", а ние ще го жалим.....
107
13
 
5
 
! Отговори
н преди 3 години
До рускиняМного е жалко и нелепо да се изказвате без да сте се поинтересували...Кристо е автор на множества прекрасни портрети.
106
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Той се отрече "... т*пата България"ЦАЙТ - декември 2017
105
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 121И кой Ви кара да се гордеете? Достатъчно е само да проявите малко уважение към смъртта на един човек като не го плюете посмъртно!
104
2
 
27
 
! Отговори
до 121 преди 3 години
Не можем да се " гордеем" с човек ,който съжалява и се срамува от месторождението си.Това , че отразяваме истината в постовете си не ни прави злобни, а възмутени хора.Има такива ,които са по световните върхове на науката и изкуството ,но не ссе срамуват да се нарекат българи.
103
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 121 . Любовта е взаимна. Той не ни обича , ние също.
102
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На един от сайтовете има изложена творба на Кристо, която очакват да стигне 75000дл. От изкуство признавам не разбирам, но ще я опиша накратко: дървена кутия с метнат бял ***- творбата се нарича- "Прозорец". Извинявам се ако нарушавам естетиката на някого, потърсете в сайтовете.
101
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Деца няма. Срамувал се че е българин и решил нищо да не остави след себе си българско и деца йок. Няма какво друго да кажа. А опаковките обикновенно отиват на ***.
100
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като чете коментарите ви човек разбира отлично защо е избягал от България и живял цял живот във Виена и Ню Йорк. Без думи съм!Да почива в мир!
99
8
 
24
 
! Отговори
истина преди 3 години
Срамувал се е от всичко българско и родно.Избягвал е да се среща с българи,мразел България.Криел българския си произход. Безродник.Бог да го прости !
98
1
 
15
 
! Отговори
Krom преди 3 години
Бог да го прости и Светла му памет! Като име в изкуството, без съмнение остави следа след себе си. Не е редно, ние да говорим за успеха на човек, който цял свят познава. От друга страна, до последно се дистанцираше от Родината си, и сякаш се срамуваше от произхода си. Нека Бог отсъди!
97
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ето един пример, че колкото и да си успял в бъдеще, първите 7 години си личат. Този така и не се е научил как да се държи и да говори в обществото. Да, в неговите среди това минава за ексцентризъм, но когато става дума за плюене по собствената си родина си е просто проява на лошо възпитание.
96
12
 
36
 
! Отговори
рускиня преди 3 години
като художник и творец е пълен некадърник. Опаковал Триумфалната арка и Рейхстага. Питам - какво направи и сътвори сам, освен че използвал чужди творения? Картини на Майстора ще пребъдат и ще бъдат помнени от поколения, а на този псевдотворец парцалите, с които опаковал сгради отдавна отвяти от вятъра. Не го харесвам нито като човек, нито като творец.
95
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като артист го харесвах, като човек-не чак толкова. Изказванията му по адрес на България бяха доста неподходящи за човек от неговия ранг. Каквато и да е била и да е България все пак той е роден тук и трябваше да спазва добрия тон, поне от чиста куртоазия.
94
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че той до последно викаше,че не българин!!!Човек отрекъл от корените си....*** за умрелите или хубаво,или нищо!Да почива в мир!
93
3
 
25
 
! Отговори
Свиня преди 3 години
А навремето във всеки един тъй наречен универсален магазин преди ерата на найлоновата торбичка имаше на всеки щанд по един артист опаковач...на обувки, *** комбинезони....ех колко много сме дали на света...
92
2
 
11
 
! Отговори
Има, но преди 3 години
До Noneмодерират такива като тебе - и толерират обектите на твоето възмущение. От интелектуална съпричастност.Що се отнася до Явашев, RIP. Неговото изкуство отразяваше по един превратен начин на ценностите на епохата - опаковката продава стоката. Това, че опаковаше монументални произведения на изкуството, не го правеше монументален художник. Нито пък беше артист - тази дума на български има по-тясно значение отколкото на английски. Дали беше творец? Може би - ако и продавачката на цветя е.