Георги Тошев: Кристо покори света и с типичния си български инат

Изкуството му е демократично, подкупващо, смята журналистът
Обновена: 2 юни 2020 12:56 | 2 юни 2020 12:52, Анисия Иванова
31

На 84 години в дома си в Ню Йорк почина артистът Христо Явашев–Кристо.

"Независим, превъзмогнал миналото, с поглед отправен в бъдещето. Откази, липса на средства или скептицизъм не могат да го откажат. Такъв е Христо Явашев - Кристо" - това написа журналистът Георги Тошев за художника.

При първата ми среща с Кристо видях колко категоричен може да е, когато отстоява собствените си разбирания за изкуство, за това никой да не плаща за неговото изкуство, а той самият да събира пари и да създава всички тези невероятни преживявания", сподели журналистът в ефира на "България сутрин".

Още по темата

Тошев описа Христо Явашев като независим не само като артист, но и като дух.

"Той успя да покори света освен със своето изкуство и със своя типичен български инат - инатът да осъществи своите проекти въпреки всичко", допълни журналистът.

По думите му пред Bulgaria ON AIR срещата с изкуството на Кристо и Жан-Клод е челен сблъсък с разбиранията ни за съвременно изкуство и за това, че то може да бъде корирано само в красиви, просторни, бели зали. 
 
"Това, което те успяха да направят със своето изкуство, е да го доближат до нас. Всичко остана необяснимо и в същото време много близко. То е крайно демократично, подкупващо. Може да го харесваш и да не го харесваш, но не може да останеш безразличен", посочи Тошев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
37
 
! Отговори
Унуфри преди 3 години
Не, че има голямо значение, но Христо Владимиров Явашев - Кристо, не е ли евреин, роден и избягал от България и прекарал целия си смислен житейски и творчески път без нито веднъж да се върне в родното си . Той категорично отказва да говори на български език до края на дните си. Някой твърдят, че е поради тежката му дислекция, която е простима на чужд, но не е на роден език, но едва ли само това е причината. Та да е "българин", колко да е българин ?!?
2
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цял живот не го взехаХристо в някой склад за опаковане. Толкова некадърен беше.
1
6
 
8
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 3 години
Георги Тшев е супер одиозна личност.