Георги Тошев: Кристо покори света и с типичния си български инат

Изкуството му е демократично, подкупващо, смята журналистът
Обновена: 2 юни 2020 12:56 | 2 юни 2020 12:52, Анисия Иванова
31

На 84 години в дома си в Ню Йорк почина артистът Христо Явашев–Кристо.

"Независим, превъзмогнал миналото, с поглед отправен в бъдещето. Откази, липса на средства или скептицизъм не могат да го откажат. Такъв е Христо Явашев - Кристо" - това написа журналистът Георги Тошев за художника.

При първата ми среща с Кристо видях колко категоричен може да е, когато отстоява собствените си разбирания за изкуство, за това никой да не плаща за неговото изкуство, а той самият да събира пари и да създава всички тези невероятни преживявания", сподели журналистът в ефира на "България сутрин".

Още по темата

Тошев описа Христо Явашев като независим не само като артист, но и като дух.

"Той успя да покори света освен със своето изкуство и със своя типичен български инат - инатът да осъществи своите проекти въпреки всичко", допълни журналистът.

По думите му пред Bulgaria ON AIR срещата с изкуството на Кристо и Жан-Клод е челен сблъсък с разбиранията ни за съвременно изкуство и за това, че то може да бъде корирано само в красиви, просторни, бели зали. 
 
"Това, което те успяха да направят със своето изкуство, е да го доближат до нас. Всичко остана необяснимо и в същото време много близко. То е крайно демократично, подкупващо. Може да го харесваш и да не го харесваш, но не може да останеш безразличен", посочи Тошев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
И.Б. преди 3 години
Моля, не наричайте стремежът и неотстъпчивостта на Харисто с думата "инат".По-скоро е хъс. Когато имаш успех и то международен, се стремиш да направиш нещо още по-голямо и веечатляващо. Големият му пробив започва със запознанството с бъдещата му жена Жан-Клод. Какво е един мъж без подходяща жена? Би трябвало да споменават името на Христо ведно с името Жан-Клод като неразделни хора на изкуството.
22
0
 
0
 
! Отговори
Vako преди 3 години
мълчи бе анонимник
21
0
 
1
 
! Отговори
Бай Ганя преди 3 години
Тоз не е Българин а американецДа кръщават летище в америка на него
20
0
 
3
 
! Отговори
ШМАТКА преди 3 години
Я не ни натрапвай един некадърник! Времето ще си покаже къде му е мястото ,ако е бил голям талант ще остане като Леонардо ,но ако е бездарник ще си отмре на бунището на времето.
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз не разбрах какви са тия други произведения, чрез които той финансира проектите си, но явно са някакви маловажни, макар че носят доход. Да не е продавал разсад за домати, типично по български?
18
3
 
7
 
! Отговори
динго преди 3 години
Два пъти съм го виждал на живо. Първият път беше на лекция в Белгия. Вторият път се срещнахме лично с него в Ню Йорк. Като разбра, че сме българи и се занимаваме с изобразително изкуство се зарадва много. Покани ни да се видим на следващия ден в 10.30 в ателието му в Сохо. За жалост ПР ката не беше съгласна с него. Не можело така разни хора да му звънят на вратата. Но ние упорити. Изчакахме да излезе. Подарихме му картина с възрожденски пейзаж. Мисля че беше щастлив. Но хората около него....
17
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поклон пред Христо Ботев, а не пред този безpoдник.
16
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Bog da go prosti velik be ,no ne iskasche da ima nischto obschto s BG
15
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СветозарПо-точно се е представял като нюйоркчанин. Той и Жан-Клод общуват с всички единствено на английски. Те етнически са евреи. Духовно са деца на света. Пиниза е, че приживе никой в бг-то не посмя публично да нарече Кристо българин и като почина всички в купом го обявиха за типичен расов нашенец....
14
1
 
21
 
! Отговори
Котки преди 3 години
"Кристо покори света и с типичния си български инат". В смисъл вместо с талант?
13
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига сте го свързвали с България този бе? Цял живот се опитваше да се дистанцира от България, а вие сега без дори да му уважите позицията, му приписвате "български инат" и такива гл***сти. Ще ви тегли една сочна от гроба, ако ви чуе как все го свързвате с България.
12
1
 
31
 
! Отговори
Светозар преди 3 години
Само да ви припомня, но въпросната личност, навсякъде по Света, офциално се е представял, като французин.
11
6
 
9
 
! Отговори
aquarius преди 3 години
Клишета, но използвайки "подкупващо" не става много ясно, с какво точно се отличава изкуството му. Ех още един не разбрал всъщност играта на макро и микро на Христо. Но веднъж се срещнеш с някой и после си негов дълбок познавач, че чак и на народопсихолоигичен план е изведено това знание. Плоско, скучно. Христо помагаше на българи, особено на последния си проект в Италия, радваше се. Господ да го прости!
10
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 7От 30г. в България няма комунизъм, нито другари, нито БКП или ДС, та в този контекст е крайно несъстоятелно да търсиш извинение за нелепото поведение на един дядка, който сигурно си е мислил, че тука още на всеки ъгъл милиционери дебнат с автомати и слушаме радио Свободна Европа та да чуем някоя друга западна песен. Чисто и просто човека си е бил един злобар. Едно е да мразиш държавата причинила ти вреди и щети на младини но това не е извинение да ненавиждаш и Родината си както и езика.
9
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Русофилите *** умират от злоба че човека е избягал от червения резерват и е успял на Запад. Кристо ще остане в историята а вие другари на сметището на историята"Джендро, точно Ицето е безродник
8
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Безродвик!
7
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам само що след като този Кристо не е искал да го свързват с България - сега постоянно и като че ли на инат повтарят обратното?? Ами изпълнете волята на човека поне...макар и посмъртно!!!!
6
25
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русофилите *** умират от злоба че човека е избягал от червения резерват и е успял на Запад. Кристо ще остане в историята а вие другари на сметището на историята
5
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къв българин, името си е написал грешно даже. Всеки бакалин е по-добър опаковчик от тоя несретник
4
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не го знам кой е този Тошев, ама хептен глупости е писал!