В памет на Кристо предлагат летището ни да носи неговото име

Предложението е на бившия депутат Юлиан Попов
Обновена: 3 юни 2020 09:40 | 3 юни 2020 09:40, Петя Славова
601

 

На 84-годишна възраст в дома си в Ню Йорк почина в последния ден от май артистът Христо Явашев – Кристо. Негови произведения има в 140 музея в света. А предложението софийското летище да бъде кръстено на негово име идва от бившия депутат Юлиан Попов.
Още по темата

"Предложението е сериозно, но аз си давам сметка, че то ще предизвика различни коментари, включително и за това, че той не се е връщал в България. Въпросът за това как да се кръсти едно летище не е въпрос на патриотизъм. Летището е място, където хората се събират от цял свят. И това е едно много динамично място", каза бившият служебен министър на околната среда и водите Юлиан Попов в ефира на "България сутрин".

По думите му това, което имаме сега, е по-скоро една голяма автогара или гара.

"Кристо е световна и глобална фигура. От една страна ние имаме някакво задължение да отпразнуваме изключителното изкуство и размах, който той има, независимо дали го харесваме или не. Струва ми се, че по този начин ще дадем на това съоръжение някаква форма, дизайн. Той не е човек, който беше враждебен към България, той е глобален човек. Така както 2 милиона души са напуснали страната ни, а повечето от тях няма да се върнат в България. Но вместо да им се предлага по 1 000 лв. да се върнат, да се извърши един жест", коментира Попов пред Bulgaria ON AIR.

Според него сме страна, която пръска хората си по света.

"Ние живеем с тази идея, че нека има българи по света, но и в България да идват успешни хора от света", отбеляза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


601
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
503
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да кръстиш летището си на човек, който не говореше български и се срамуваше да каже, че е българин си е връх на наглостта! А за "изкуството" му , което повече от 90% смятат за съмнително даже няма да говоря! Хората едно време са строили и това е достигнало до нас, а този се правеше на интересен да ги скрива от хората, като ги обвива в парцали!!! Ужас! Всичко построено ще си остане и след 1000 години, а това че някой ги е "опаковал" НИКОЙ няма и да си спомня!
502
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Факт 518Прав си...........благодарение на него за тия 10 години се изнесоха НАЙ-МНОГО БЪЛГАРИ през това летище!!!! Заслужава си "славата"!!!
501
3
 
9
 
! Отговори
За благодарност преди 3 години
Предлагам да се кръсти на негово имеееее....автобусна спирка
500
5
 
8
 
! Отговори
ДОЙЧЕ преди 3 години
"Връждебна" гугъл го прревежда "Хостайл"-вражески.Дано некой оператор на ракетен батальон с копчета пред него не си помисли ,че е за неутрализация.Мое мнение ,че трябва да се казва Димитър Списаревски-летец ,който смело и съзнателно се врязва със самолета си във вражески бонбардировач Б-24 над София.Разбира се няма го в учебниците защото комунистите го заличиха ....
499
2
 
7
 
! Отговори
Ач преди 3 години
Летището си има име -"Летището"Кое летище ? Връждебна ли ?Връждебна -unfrendly :)
498
2
 
24
 
! Отговори
сноба преди 3 години
Пич е бил тоя Кристо ли е, Криско ли е, не знам. Бих го взел да ми опакова в найлони скелето на строежа или палетата в склада. Летището бих го прекръстил на "Юлиян Попово", защото света едва ли ще види по-голям мазняр и натегач от този. Хубаво е да се отбележи.
497
13
 
6
 
! Отговори
Мда преди 3 години
До Анонимен 519Щото "презираше българите" затова направи изложба с негови неща, лично селектирана от него, кръсти сина си Кирил, и Поддържаше връзка с шефа на НХА. Мхм. Вервайте си.
496
4
 
12
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Летището трябва да носи името на най-заслужилия българин в историята - "Бойко Методиев Борисов Еърпорт"
495
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
kakva glupost!
494
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Мда Летището няма да носи неговото име, но гарата защо не, да се знае, че е българин, нищо че презираше българите, точно за това, да му е като един вид наказание.
493
10
 
6
 
! Отговори
Мда преди 3 години
До До МдаМда. Христо е прав. Вие затова вече го ненавиждате (нищо, че довчера не знаехте кой е), щото избра да стои настрани, вместо да се замерва с кал с такива като вас.
492
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ХристоКога си е сменил българското име? Падате все по-ниско с всяка изминала минута.
491
7
 
10
 
! Отговори
До Мда преди 3 години
Пзидентът обитако си върши перфектно работата за разлика от Мутрата специалист по поръчкови убийства и кражби на коли за което е лежал по затворите на Чехия. Президеентът като човек от народа не си пада по родоотстъпници като този творец. Хайде ходи се перкай
490
5
 
17
 
! Отговори
Христо преди 3 години
Ама разбира се. Що да не кръстим летището на човек отказал се от България и сменил бълггарското си име.
489
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ??? Именно за това, че презираше произхода си трябва по смъртно да се знае, че е българин и за всеки родоотстъпник името му да напомня това. Само че да е гарата например или автогарата, гарата най добре...
488
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По-голяма ГЛУПОСТ и ПРОСТОТИЯ отдавна не бях чувал!
487
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 499Радев е Президент само на жена си, а не на българите. Да не говориме за тези два милиона, които работят извън България и изпращат милиарди евро на роднините си в страната, които индиректно са част от заплатата на Радев.До сега Радев с нищо не е показал, че тези българи са негови поданици !
486
1
 
33
 
! Отговори
??? преди 3 години
Всички знаем, че той презираше произхода си и не обелваше дума български... Какво летище, каква почит???
485
12
 
4
 
! Отговори
Мда преди 3 години
До Реставратор"Позор за Президента на България, че не почете неговата памет, като изкаже поне съболезнования на неговите роднини и близки, които се водят негови поданици"Е, защо президента на България да прави такова нещо? България така и не му се извини за отнетото от Комунистите гражданство. Нищо де, президента на Франция и дори представители на Германския парламент изразиха съболезнования, да не говорим за предствителите на арт общностите във Франция, Англия и САЩ.
484
7
 
6
 
! Отговори
Мда преди 3 години
До Канчето на МарковДоказано е кой "наби канчето" на Марков, тъй че цялата ти малка историйка рухва и на нейно място идва истината, че Комунистите бяха толкова бесни от това на какво ги направи, че посегнаха на живота му.