В памет на Кристо предлагат летището ни да носи неговото име

Предложението е на бившия депутат Юлиан Попов
Обновена: 3 юни 2020 09:40 | 3 юни 2020 09:40, Петя Славова
601

 

На 84-годишна възраст в дома си в Ню Йорк почина в последния ден от май артистът Христо Явашев – Кристо. Негови произведения има в 140 музея в света. А предложението софийското летище да бъде кръстено на негово име идва от бившия депутат Юлиан Попов.
Още по темата

"Предложението е сериозно, но аз си давам сметка, че то ще предизвика различни коментари, включително и за това, че той не се е връщал в България. Въпросът за това как да се кръсти едно летище не е въпрос на патриотизъм. Летището е място, където хората се събират от цял свят. И това е едно много динамично място", каза бившият служебен министър на околната среда и водите Юлиан Попов в ефира на "България сутрин".

По думите му това, което имаме сега, е по-скоро една голяма автогара или гара.

"Кристо е световна и глобална фигура. От една страна ние имаме някакво задължение да отпразнуваме изключителното изкуство и размах, който той има, независимо дали го харесваме или не. Струва ми се, че по този начин ще дадем на това съоръжение някаква форма, дизайн. Той не е човек, който беше враждебен към България, той е глобален човек. Така както 2 милиона души са напуснали страната ни, а повечето от тях няма да се върнат в България. Но вместо да им се предлага по 1 000 лв. да се върнат, да се извърши един жест", коментира Попов пред Bulgaria ON AIR.

Според него сме страна, която пръска хората си по света.

"Ние живеем с тази идея, че нека има българи по света, но и в България да идват успешни хора от света", отбеляза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


601
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
483
16
 
4
 
! Отговори
Мда преди 3 години
До Обективно"Летището НЯМА как да носи името на Христо, така че няма защо да се плюнчите."Така е, няма, защото това е само идея на един човек като е научил за смъртта му, а не някакво сериозно обсъждане. За сметка на това такива като теб са пример за това защо на Христо никога не му хрумна да се върне или припознае България - каквото и да прави, такива като вас ще изливат жлъч върху него.Между другото, България извини ли му се официално за отнетото гражданство?
482
0
 
25
 
! Отговори
Чичо преди 3 години
И какво лошо има ,ако летището си остане -летище София?Почти цял свят знае,че София е столица на България.Хубаво си е името.Не посягайте на хубавите имена.
481
7
 
15
 
! Отговори
Канчето на Марков преди 3 години
До Анонимен Георги Марков ядеше и пиеше на софрата на бай Тошо по банкети в държавните резиденции и беше галеното разглезено дете на режима. Беше си въобразил,че е писател и режисьор най-малкото от европейска величина. Затова остана в Запада - да го покори с филмите си,но не стана така. Тоя му дал надежди,оня му обещал и излъгал и накрая като му огладня дупето отиде в Би-би си да коментира режима на бай Тошо. Накрая започна да дава акъл и на британците и Ми-тата му набиха канчето.
480
0
 
13
 
! Отговори
Radi преди 3 години
НЕ НЕ НЕ НЕ НЕ!!!!!
479
0
 
14
 
! Отговори
от мен преди 3 години
САМА ПРОСТОТИИ , АМАН !
478
0
 
17
 
! Отговори
уточнение преди 3 години
Как точно да се нарича?.като самия той прие името на жена си и се нарича Кристо Жан Клод.-и летището ли ще бъде жан клод.товапредложение само илстрира за какви *** мразещи да мислят отиват нашите данъци за фантастичните им заплати.
477
4
 
31
 
! Отговори
Какъв Българин ??? преди 3 години
Гледал съм интервю с "Кристо" с български репортер , и той даже не пожела да говори на български език на него !!!За мен това е достатъчно , ако тои сам не се счита за българин защо аз трябва да го считам за такъв пък и да му кръщаваме летище .... !
476
1
 
17
 
! Отговори
Гражданин преди 3 години
Щом му е толкова мил и скъп на господин Попов,да си му направи барелевче и да си го постави в къщи в която стая иска... При наличие на толкова именити и заслужили българи летището ни да носи името на човек ,който отдавна не се чувства българин е просто повече от смешно,а и недостойно...Впрочем,нашите мнения са без стойност,защото днес във времето на многото пари може да го кръстят и на някой чоек на " наш човек " :)))
475
3
 
25
 
! Отговори
klod_si преди 3 години
Хайде няма нужда. Има истински българи, които са се отдавали за България.
474
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредното безумно и неадекватно предложение на един не особено интелигентен човек.
473
28
 
8
 
! Отговори
Реставратор преди 3 години
Кристо е чист българин и това си личи по нрава му, но той е гражданин на Света и е получил заслужено това призвание с мащабните си творби, въодушевили и фасцинирали милиони хора.Позор за Президента на България, че не почете неговата памет, като изкаже поне съболезнования на неговите роднини и близки, които се водят негови поданици !
472
6
 
17
 
! Отговори
Алилуева преди 3 години
По- добре името да е Криско, не Кристо..По- мило и родно някак ще се възприеме..
471
1
 
46
 
! Отговори
wild horse преди 3 години
В едно интервю,на английски, Кристо казва,че не иска да си спомня за България. Животът му до 21 годишна възраст бил най-големият кошмар. Може ,ако искате държавата да я прекръстим на негово име...
470
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Летището трябва да се казва "ГАД ЗЕЕВИ"....или" Ваньо Черномордин"
469
4
 
6
 
! Отговори
Може преди 3 години
Може да кръстим летището и Той е по-голям физкултурник отколкото Кристо е артист.
468
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мегатъпо и неадекватно предложение!
467
2
 
22
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Хахахааааа, летището Кристо ....... и Волен президент :)))))))))))))))))))))))))))))))))))
466
5
 
30
 
! Отговори
Барба Ганьос преди 3 години
До Както сме тръгнали..Мисля,че "Барба Ганьос" е по-подходящо .Звучи някак международно!
465
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ИСТИНАТАКато има принос в световен мащаб, да именуват нещо световно на негово име! Иначе, на какво да му се завижда? Какво е допринесъл за България?
464
5
 
23
 
! Отговори
postradal pasi преди 3 години
До ОбективноПредлагам да се върне старото име на българското летище БАЛКАН и стига са ни крали та дори преименовали такива като зеев купил го на безценица да се върне бържавната му собственост и името БАЛКАН