В памет на Кристо предлагат летището ни да носи неговото име

Предложението е на бившия депутат Юлиан Попов
Обновена: 3 юни 2020 09:40 | 3 юни 2020 09:40, Петя Славова
601

 

На 84-годишна възраст в дома си в Ню Йорк почина в последния ден от май артистът Христо Явашев – Кристо. Негови произведения има в 140 музея в света. А предложението софийското летище да бъде кръстено на негово име идва от бившия депутат Юлиан Попов.
Още по темата

"Предложението е сериозно, но аз си давам сметка, че то ще предизвика различни коментари, включително и за това, че той не се е връщал в България. Въпросът за това как да се кръсти едно летище не е въпрос на патриотизъм. Летището е място, където хората се събират от цял свят. И това е едно много динамично място", каза бившият служебен министър на околната среда и водите Юлиан Попов в ефира на "България сутрин".

По думите му това, което имаме сега, е по-скоро една голяма автогара или гара.

"Кристо е световна и глобална фигура. От една страна ние имаме някакво задължение да отпразнуваме изключителното изкуство и размах, който той има, независимо дали го харесваме или не. Струва ми се, че по този начин ще дадем на това съоръжение някаква форма, дизайн. Той не е човек, който беше враждебен към България, той е глобален човек. Така както 2 милиона души са напуснали страната ни, а повечето от тях няма да се върнат в България. Но вместо да им се предлага по 1 000 лв. да се върнат, да се извърши един жест", коментира Попов пред Bulgaria ON AIR.

Според него сме страна, която пръска хората си по света.

"Ние живеем с тази идея, че нека има българи по света, но и в България да идват успешни хора от света", отбеляза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


601
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
463
3
 
26
 
! Отговори
1 преди 3 години
Граф Монте Кристо е по- благозвучно. Иначе летище София си има име и не е нужно да се променя да се заменя, най- малко с името на този човек!
462
29
 
11
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 3 години
Българинът както винаги плюе и нарежда от панелния коптор, изгарящ отвътре от яд и жлъч че някой му е провървяло и е постигнал много и е обиколил света. По всички световни медии като Форбс, Си Ен Ен и т.н. писаха за Кристо като фигура от световна величина, но бай *** не е на същото мнение...трябва да се изхрачи мощно и да побеснее от яд, злоба и завист, да се разбеснее. Хахаха, стой си ***, лапай г*вна и люпи семки пред блока на пейката, рупай патриотарска салата с ракиджос и плюй и нареждай
461
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има символика в това предложение.Ако искате да успеят да хващат летището като Кристо.
460
5
 
40
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 3 години
"В памет на Кристо предлагат летището ни да носи неговото име" Откровено порнографско предложение.Той какво е направил за България,ако не греша,а аз не греша,той се срамуваше и не желаеше,не да говори,а да каже една дума на български.Негови са думите,"никога няма да се върна в тъпата България"Кратко,асно и откровено.Има истински достойни българи българи,на чието име да бъде нарачено летището:Хан Аспарух,Васил Левски,Христо Ботев,Иван Вазов и ред други
459
26
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама Георги Марков и Кристо ви изплющяха такъв оглушителен шамар, че дрОгара Тодар Жифков напълни гащите....
458
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Комунисти
457
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Недоубитите *** газ пикаят! Свърши вашата в световен мащаб. Айде на бунището на Историята! Там, където и ви е мястото, болни престъпни мозъци.....
456
7
 
22
 
! Отговори
Американ преди 3 години
Христо Явашев живее в Америка почти два пъти по-дълго отколкото в България или отколкото във Фртанция. Той е преди всичко Американец. Така се е стекал животът му.Сега българската комплексарщина се опитва да се отърка в славата му, което е жалко и не е за първи път.
455
3
 
38
 
! Отговори
Мичева преди 3 години
На мен това именуване не ми допада. Този велик "българин" веднъж за толкова години не се сети за родината си, нито веднъж не я посети, не я спомена, а родния си език тотално зачеркна. Защото това е нещо, което не се забравя, ако съзнателно не си го потиснал. Аз съм гневна на това отношение и не смятам, че този иначе признат артист заслужава това уважение от народа си. Имаме дълъг списък на светли и достойни примери от родолюбци.
454
3
 
38
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Честно казано да опаковаш сгради не ми е най-висшата представа за изкуство. Гледах филм за Микеланджело. Как избира всеки блок мрамор, преди да издялка шедьовъра си. Да вземеш един найлон и да обвиеш сграда мисля че и сега го правят строителите от малцинствата. Няма необезопасен строеж обвит със зелена мрежа
453
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Летище София си остава София. Точка.Летището в Долна Баня нищо не пречи да носи неговото име.
452
7
 
8
 
! Отговори
Sata NATO преди 3 години
Предлагам най-сериозно да го кръстим Елон Мъск. Ще бъде убийствена реклама и светът в миг ще запомни къде е България. Мъск, СпейсХ, Фалкон Хеви - безкрайни теми за реклама. Всички комшии ще ни дишат прахта - Никола Тесла, Хенри Коанда, Венизелос, Александър Велики. Винаги е по-добре да се подхожда с лека закачка. А Списаревски е възможно най-дървеното име за летището, както и Кристо.
451
4
 
15
 
! Отговори
Vako преди 3 години
А то не бил Крисконе съм го чувал тоя
450
1
 
11
 
! Отговори
Vako преди 3 години
Тоз ако го набарам такива шамари ще му вкарамще забрави да се прави на певец
449
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ОбективноНеграмотните определено не са били от неговия род. Орачите от село и знатните тъкачки са получили уникалния шанс да запишат рабфак
448
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Все едно, че всички, говорещи български са родолюбци. А не се превъзнасят по чужди марки в моловете и не плюят България когато и както им падне. И колко процента от пишещите тук са вече скандирали как само Терминал 2 им остава?.
447
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ОбективноЕ, неговите предци са били вече от тоя 1 % дето са имали висше образование. Не за всички семейство висшето образование е започнало след 1944г.
446
3
 
19
 
! Отговори
Един преди 3 години
Летището ни трябва да се казва, капитан Димирър Списаревски!!!!
445
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има ли статистика колко данъци е платил на Бг - оттам да тръгнем.Много условно е всичко.
444
7
 
20
 
! Отговори
Аноним преди 3 години
Единственото име, което летището ни заслужава е да го нарекат "ИЗХОД" .... всичко останало е партиен популизъм .