Най-интересните археологически находки в една изложба

Сред експонатите са златни, сребърни и бронзови украшения
6

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

За четиринадесета поредна година Националният археологически институт с музей, с подкрепата на още 16 музея, организира временна изложба "Българска археология".

Изложбата представя най-интересните и впечатляващи открития и проучвания от изминалия активен археологически сезон.

Сред експонатите са златни, сребърни и бронзови украшения, изящни керамични антропоморфни фигури и съдове, колективна находка от сребърни монети, бронзови фигури, и много други. Включени са 27 обекта, илюстриращи развитието на културите в днешните български земи от неолита (VІ хилядолетие пр.Хр.) до Средновековието.
Изложбата „Българска археология 2020“ може да бъде посетена в Централна зала на НАИМ  до 2 май 2021 г.

Част от експонатите са находки, разкрити при строителството на АМ „Хемус“ и Видин - Монтана, съобщиха от АПИ.

При проучването на некропол в района на с. Слана бара, по трасето на пътя Видин - Монтана, са намерени бронзови и сребърни пръстени, а от друг археологически обект край с. Синаговци, на територията на античния римски град Рациария, са открити сребърни монети. Една от тях е с изображението на Марк Антоний, а на друга е император Хадриан (117-138).

Накити от Късния халколит, втората половина на V хил. пр. Хр., са намерени в некропол край с. Градище в област Шумен. Той е проучен при строителството на участък от автомагистрала „Хемус“. Желязна брадва от XI-VI в. пр. Хр е открита при разкопките в района на Угърчин.

През 2021 г. за археологически проучвания на изграждащите се големи пътни проекти от бюджета на АПИ е предвидени близо 5 млн. лв. За опазване на културно-историческото наследство ще продължи проучването по автомагистрала „Хемус“, както и на път I-1 Видин - Ружинци - Монтана. Ще бъде извършвано археологическо наблюдение и при строителството на северния обходен път на Бургас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
славяните и немците са единствените племена,които римляните никога не уСпяват да подчинятВижте и на южните Балкани какво се случва,само около два века са живяли римляни,идват през 1 век, а през 3-4 век вече са опустошени и прогонени от славяните и славяните продължават да си живеят на Балканите.
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като се абстрахирате от държавите и всякакви измишльотини през късното Средновековие и фалшификациите, ще видите,че има една и съща култура от територията на днешна Русия и бившия СССР, Украйна,Полша,целия Балкански полуостров до северна Италия включително и тъй наречените кургани или могили и начина на погребения и даровете,предметите,животните.Тогава не е имало държави,но явно културата е една и съща или подобна в тези райони
4
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Казах ли ви,че сега ще ви изкарат римляни, като стой,та гледай,че даже и монети "ще намерят", хахаха, същото са правили и в Румъния,макар че там римляни никога не са стъпвали,за да ги асимилират и направят новоизмислената нация "румънци", дори в Германия ги питам защо всичко намерено е все римско,а не немско,след като са живяли най-дълго немски племена в западна Германия,а не римляни и те нямат отговор,дори славяните и немците са единствените племена,които римляните никога не упяват да подчинят
3
0
 
5
 
! Отговори
И.Б. преди 3 години
Силно се надявам, че тази временна изложба на новите артефакти ще бъде подобаващо защитена от кражби.
2
4
 
3
 
! Отговори
И археолозите преди 3 години
са доволни от строежите на Боко. Преди пари за археология все нямаше - щото беше наука. Сега, като ги задължиха строителите да плащат за археология по трасетата - ето ти и находки, ето ти и наука.
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само от артефактите на черепа може да се направи една цяла изложба, ако разбира се вече не са продадени на търг.