Български художници в мащабна изложба с най-добрите творци на Европа

Мартина Вачева и Недко Солаков в "Diversity United. Contemporary European Art"
Обновена: 7 юни 2021 15:52 | 7 юни 2021 15:50, Петя Славова
19

 

Снимка: Diversity United. Contemporary European Art

Български художници ще участват в мащабна изложба, представяща най-добрите творци на Европа. Творби на Мартина Вачева и Недко Солаков са представени в изложбата "Diversity United. Contemporary European Art", която се открива в Берлин на 8 юни. Изложбата ще пътува в Париж и Москва по-късно тази година.

Мултинационалната пътуваща изложба цели да представи най-актуалните артистични хоризонти на Европа, като разглежда съвременното европейско изкуство след падането на Желязната завеса и подчертава значението на междукултурния разговор днес. Изложбата се фокусира върху теми като свободата и демокрацията, страхът от бъдещето, солидарността и разделението, пандемията и глобализацията, миграцията, територията, както и политическата и личната идентичност. В "Diversity United. Contemporary European Art" са представени произведения на 90 утвърдени и млади художници от 34 държави.

Участието в изложбата на Недко Солаков и Мартина Вачева представя две различни поколения на българското съвременно изкуство. В рамките на изложбата Недко Солаков представя инсталация "Трима" от 2007 година, включваща три геометрични обекта и ръчно написан текст. Творбата е била част от голямата изложба на художника "Wrong Material" в галерия Континуа, Сан Джиминяно и днес е в колекцията на Нунция и Виторио Гади.

В изложбата Мартина Вачева участва с творби, създадени специално, които представят три социални реалности от България. "Trashland" е мащабна живопис с множество малки наративи и сцени. Сюжетът представя хармонична весела картина на колоритния, наситен с живот, с персонажи и случки в ромски неделен битак в гетото "Шекер махала" в Пловдив, което е една от най-големите общности на роми в Европа. Като неин контраст се явява по-малките картини "Бинго за милиони" и "Glory Nature", които се асоцийрат с "продаването" на големи мечто и наивистичното усещане за живота в пандемия, лишено от социален контекст.

Мартина Вачева и Недко Солаков живеят в България и се представляват от галерия Sariev, Пловдив. "Diversity United. Contemporary European Art" ще бъде открита на 8 юни в присъствието на федерален президент Франк-Валтер Щайнмайер в бившето летище Темпелхоф в Берлин. Впоследствие "Diversity United" ще бъде показана в Париж и Москва.

Присъствието на български художници на международнат сцена намира свое отражение и в проекта „Brittle Power”, създаден в партньорство между Фондация "Отворени изкуства" и  Kunsthal 44Møen - пространство за международни изложби в Дания. Международната образователна програма е иницийрана от Рене Блок с участието на Веселина Сариева – съ-куратор на проекта. Изложбата "Brittle Power" ще покаже избрани творби, създадени през последнитегодини от художниците: Рада Букова, Лъчезар Бояджиев, Правдолюб Иванов, Викенти Комитски, Руди Нинов, Недко Солаков, Марияна Василеваи, Сибин Василев, включително рисунки, картини, скулптури, инсталации, видео работи и звукова инсталация. Изложбата беше открита на 5 юни и ще остане отворена за посетители до 9 септември в Моен, Дания.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименА може да са инциЙрали нов тренд за правопис
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До L.Не обиждай Майстора и Бешков, като ги стравняваш с имитаторката им
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Алоо, авторката! Ти към какви правила за правопис на български си се "асоциЙрала"? Аман от неграмотни журанлисти-драскачи и неграмотни редактори.
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изкуството в служба на новия европейски строй.Пошла Пропаганда от пошли партийци. И така със съвременното квото и да е до края на света.
2
1
 
0
 
! Отговори
L. преди 2 години
Не съм специалист, но може би затова виждам двама *** с куфарче с пари, гора с духове в стил Наивизъм и пак там циганскa махала. Приликата с Майстора и Бешков е толкова силна, че за момент си помислих, че творбите са техни.
1
1
 
2
 
! Отговори
ШибиРиби преди 2 години
Трудно ми беше да следя мисълта на автора на тази грандоманска статия.