Кадри като картини: "Майстори на фотографията" с Елина Кешишева

Изложбата й "Лета" е с куратор Аниса Туати
10 юни 2021 13:41, Петя Славова
48

Фотограф: Елина Кешишева


Река Лета тече бавно и тихо: както казват поетите, тя е като река от масло, а течението й е по-тихо от шепот. Елина Кешишева не обича сантименталните разкази: Лета е нимфа на забравата, с която в древногръцката митология се свързва една от реките в подземния свят. Душите пиели от водите на Лета, за да забравят земния си живот.

"Майстори на фотографията" се завръща със своето XIII-то издание, за да представи Елина Кешишева - първия български фотограф, който става част от платформата и прави своя голям пробив в модната индустрия, заснемайки настоящата кампания на модна къща DIOR.

Изложбата й "Лета" (Léthé) подканва зрителя да премине бавно през пространствата на галерията. Да насочи мислите навътре към себе си, да потъне в забрава, която отпуска сетивата му, и да чуе вътрешния си глас. Куратор на изложбата е Аниса Туати.

Широкоформатните произведения са заснети върху филмова лента на естествена светлина, за да се уловят най-точно цветовете. Кадрите са направени сред природата, по време на пандемията, близо до Мемийон във Франция, край близката река и извън времето.

Елина създава жизнеутвърждаващи фотографии, като снима приятелките си в пози, свободно излагащи телата им. Героините й са като антични статуи, амазонки или жени без възраст с прекрасни тела. Кешишева успява да запази изражението им на деца, нетърпеливи да откриват, да се очароват и да преобразяват привидностите.

Изложбата дава възможност на автора да ни потопи във философска приказка, където природата и водата символизират духовното пречистване и покой. Това е основното послание на Елина Кешишева, прекарала детството си край морето в Черноморец. Именно там би трябвало да търсим началото на реката на забравата, символ на древното познание, въплътено в женските фигури.

Елина Кешишева е български фотограф. Живее в Париж от 25 години, като за първи път е забелязана на фестивала De Mode et de Photographie of Hyères от Патрик Реми и Мишел Малар. Кешишева е първата българка, която става главен фотограф на френското модно списание Marie Claire. Заснела е над петдесет корици на различни издания, сред които Vogue, L'Officiel,W, Numéro и други. Пред обектива й застават Настася Кински, Фарел Уилямс, Даян Крюгер, Ник Кейв, Вим Вендерс, Анди Макдауъл, Ейми Уайнхаус.

Характерно за фотографиите на Елина Кешишева са препратките й към класически художествени произведения, заснети чрез изразните средства на аналоговата фотография – стил, който впечатлява артистичния директор на DIOR Мария Грация Чиури.

Непрекъснато търсеща обединяващата връзка между природата и човешките емоции, Елина неизменно вижда своите творби през призмата на безкомпромисната ангажираност на артиста. Нейни работи са излагани по целия свят, Париж, Ню Йорк, Берлин, Лондон и на други места. Освен това си е сътрудничила с най-големите модни къщи, като наскоро ръководи кампанията по представянето на колекцията висша мода на DIOR. В момента работи по предстоящата си изложба, посветена на постепидемичното завръщане към природата, първичната красота и естетика.

Аниса Туати е организатор на изложби и независим куратор от Франция с професионално образование в областта на археологията. Тя е и сред учредителите на културната организация Octavia, подкрепяща хибридността като един от възможните инструменти за постигане на хармоничен живот в общността. От 2021 е член на Съвета на кураторите на Женевския музей за изкуство и история. Била е артистичен директор на фондацията Contemporary Istanbul, за която изготвя програма с фокус върху принадлежността към средиземноморската култура, както и асоцииран директор на Chalet Society. Тя е курирала, самостоятелно или в сътрудничество, различни изложби в Турция, Ливан, Мексико, Аржентина, САЩ, Франция и други страни. Сред тези събития може да се изтъкне откриването на музея на изкуства BeMa в Бейрут през 2018 с изложбата "Цикли на прогрес в разпад" (Cycles of collapsing progress).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Композиция - любителска, съдържание - елементарно, естетика - неоткриваема. Поздравявам твореца за добрия избор на спонсори.
20
0
 
2
 
! Отговори
хахаха преди 2 години
БИ, БИ, БИ картинки!
19
2
 
3
 
! Отговори
Петър преди 2 години
Бива ги снимките. Тук сме се събрали все едни"майстори".
18
1
 
6
 
! Отговори
ан преди 2 години
След 20-30 години със сигурност ще има по-стойностни кадри като картини:) Тези не ми харесват. Никак.
17
2
 
3
 
! Отговори
Щирлиц до Просото преди 2 години
В днешното бездУ.ховно време,малцина са тези,които ще се опитат да покажат душевността в подобна фотография.Може би след десетина години,знам ли?Иначе поздравления за коментара.
16
2
 
3
 
! Отговори
майстор преди 2 години
Доста са увиснали девойките:)
15
2
 
5
 
! Отговори
голяма работа преди 2 години
Разголили телата на продажни каки и ги снимали некадърно. А ако разголят душата на някого и се забавляват и го снимат и със сребърната лъжичка в устата. Още по-неприятно:(
14
6
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
ИЗКУСТВОТО да придадеш художественост на снимки с голи човешки тела НЕ е "Лъжица за всяка уста"!...Некои си мислат,че една "мекапорнография" би минала за "изкуство"..Но не!...Снимките не са пошли,но..нищо особено..Голи женски ***,нищо повече....Ако фотографката е амбициозна,може некой ден да издокара и некой шедьовър..Голо тяло,добре,но ако липсва ЛИЦЕТО и ДУШАТА в него, си е направо "Кадри от женската баня"../съвета ми е безплатен за авторката на снимките..Едно "мерси" стига..ха ха!/..
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази навремето се водеше гадже на Камен Воденичаров,макар всички да знаеха какъв е той. Беше манекенка и май някаква братовчедка на Р. Кишишев. После явно е попаднала на хора и направила кариера...
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ДоволенАми организаторът работи в Турция, има известно влияние от там...
11
2
 
2
 
! Отговори
читател преди 2 години
Кураторът на изложбата се подвизава в Турция, също като организатор.това донякъде обяснява избраните сюжети на снимките.Като любителско начало не са лоши.
10
3
 
2
 
! Отговори
Sasha Grey преди 2 години
Тва ли ви е таланта! Къде къде по-талантливи има!
9
3
 
7
 
! Отговори
Художник-Бръснар преди 2 години
Ако е художник и ги е рисувал-да му признаеш таланта, но с фотоапарат и растерни програми да се правиш на художник и то снимайки пошли сцени с голи задни части, е обида за изкуството! За съжаление много новоинтеригенти се навъдиха, които за да се наредят до "Елита", трябва да обожават и се прехласват по всякакви пошли новоизкуства, като от това печелят набедените "художник-фотографи" Затова и така злобно реагират на негативните коментари :)))
8
4
 
9
 
! Отговори
Доволен преди 2 години
Ей, гоУем талант, гоУемо нещо, нема що. Аз , като про100 парче, питам кое му е таланта на голеУ г.з? Да разкрият на нас-простосмъртните, къде е линията на развитие тук, да снимаш голи дирници? Айде , нема що...
7
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На това какво му викат. Живопис ли. Аз съм правил къде къде по хубави снимки от тези. Но аз не живея в Париж и не съм жена да си вдигам краката пред който трябва. Поне да беше намерила момичета с хубави тела а тези прости.тутки на нищо не приличат.
6
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 9Не, не трябва. Направи ги ти, като ти знае толков устенцаат ... мършоу смешна.
5
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде тук са творчеството и таланта?! Плацикат се три жени и някой щрака с апарата... Голямо майсторство-голямо чудо невиждано... Колко години трябва да имаш фотографски стаж и непременно ли трябва да си художник-фотограф за да направиш тези снимки?! Някои държачи на фотоапарати се взеха толкова насериозно, че сами си повярваха... Снимат три *** и вече са майстори... Смешни хора!
4
3
 
2
 
! Отговори
Защо? преди 2 години
А защо само женски тела питам аз? Естествено пак сме ощетени!
3
2
 
3
 
! Отговори
Пиявица преди 2 години
В "подземния свят" не носят ли бански като се къпят в реката или случайно са ги забравили?
2
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Леонардо, ти си явен чикибоец, каква красота има тук, освен в твоите фантазии?