Велизар Димчев "рециклира" елитарно изкуство във Fluca

Изложбата ще бъде представена в Австрийския културен павилион до 1 септември
12 авг 2021 22:58, Петя Славова
0
Велизар Димчев "рециклира" елитарно изкуство във Fluca
Снимка: Fluca

В настоящия си проект Белканто пловдивският автор Велизар Димчев, търси корелациите между елитарно изкуство на операта и практиките, свързани с преработването на отпадъчни метали.

Изложбата ще бъде представена в Австрийския културен павилион от 13 август до 1 септември. Далеч от изяществото на осъзнатия екологичен акт, в който рециклирането е обща кауза, стотици хора, активно и ежедневно прохождат градските ни улици, практикувайки рециклиране поради необходимост. Благодарение на тях, завидно количество битови отпадъци всеки ден достигат пунктовете за преработване на отпадъци и една естествено структурирана градска екосистема функционира безотказно.

Моментът, в който предметите вече не могат да изпълняват своята оригинална функция и завършват пътя си в автоморгата, е моментът, в който Велизар Димчев решава да се отправи към тях. Той влиза в автоморгата, за да извади оттам предметите, които използва в създаването на работите си, включвайки се директно в акта на рециклиране. Авторът подхожда към автомобилните части като към колекция от разпадащи се артефакти, сред които избира, а след това ги модифицира в художествени обекти, като така (временно) спира процеса им на разпад.

Авточасти, сред които калници, картери и врати ще бъдат театрално поставени в изложбеното пространство на Fluca. Зрителите ще се докоснат до един илюстративен поп арт, в който образи на ангелски очи и сценични завеси отразяват настоящето, представяйки рециклирането като опит за спасение.
Търсейки красотата и синхрона, Велизар Димчев създава смисъл отвъд достигнатото предназначение на предметите. Работата му преформулира взаимоотношението на високото оперно изкуство и събирачите на скрап от визуален конфликт в изненадващ синхрон.

"Изкупувам стари печки, перални, бойлерииии". Така звучат неделните сутрини, в Пловдив, в белканто.
Белканто е термин с носталгичен нюанс на употреба отнесен към италианската оперна традиция. Буквалният му превод може да бъде “красиво пеене” или "красива песен". Разбиран е като определение за типичен певчески стил, отличаващ с лекота на звученето и фокус върху красотата на самия звук и неговото изящество и мелодичност. В Пловдив, Белканто е и почти нарициталено име, отнасящо се до място на което се изкупува старо желязо и скрап - по едноименната компания за рециклиране и преработка на метални отпадъци Белканто ООД


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари