"Кристо и Жан-Клод: Срещи без раздяла" събира красота и безсмъртие в едно

В изложбата ще видим ежедневието и гигантската красота", каза Лъчезар Бояджиев
2 сеп 2021 11:33, Ния Христова
6
"Кристо и Жан-Клод. Живот=Творби=Проекти" - така е озаглавена ретроспективната изложба с фотографии на Волфганг Фолц и куратор Матиас Коденберг. Изложбата ще бъде открита в Софийската градска художествена галерия на 8 септември.
 
"В сърцето на Париж се реализира последният проект за двойката "Кристо и Жан-Клод". Ние решихме и от една година подготвяме такава програма, за да можем да доближим публиката в София до творчеството им, да направим максималното, за да разберем повече за това какви са били техните вдъхновения. Това е един двумесечен проект, който се реализира с широко партньорство", сподели председателят на комисията по образование и култура в Столичния общински съвет Малина Едрева в пред Bulgaria ON AIR.
 
Тя допълни, че на няколко места в София ще можем да видим ретроспективни изложби от творчеството на двамата творци.
 
Кураторът Лъчезар Бояджиев обясни, че изложбата включва черно-бели снимки от ежедневието и живота на творците, но и цветни на фотографа Волфганг Фолц.
 
"Всички тези хора, които участват, са куратори. Ние всички сме медиатори на съдържанието на този проекти, който носи заглавието "Кристо и Жан-Клод: Срещи без раздяла", защото след смъртта на двамата автори ние имаме възможността да се запознаем с тяхното творчество", разказа още Бояджиев.
 
Той допълни, че това, което ще видим на изложбата, е свързано с човешката им страна.
 
"Ние решихме да покажем човешката страна, тъй като малко или много снимките са известни. Не сме показали достатъчно труда, който стои отзад. В изложбата ще видим ежедневието и гигантската красота", добави събеседникът.
 
"В изложбата освен самите фотографии ние имаме културно-образователна програма. Много са важни тези елементи, защото туровете доближават на достъпен език това, което чуваме като разкази. Ще бъде вълнуващо да разберем какво стои за това световно културно наследство", каза Малина Едрева.
 
Председателят на комисията по образование и култура в Столичния общински съвет обясни, че ще има детски архитектурни ателиета, които ще дадат възможност на децата да откриват различните етапи от възможността за продукция на такива инсталации.
 
Целия разговор може да гледате във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
5
 
! Отговори
Профан преди 2 години
Може ли лаишки да попитам: Кое, аджеба е изкуство - опакованите сгради( защо бе?) ли, набучените чадъри в Япония и Калифорния ли или езерата в Италия? Пилеене на ресурс, според мене. Защо никой не извика: "Царят е гол!", та най-после хората да прозрат мошеничеството.
3
1
 
1
 
! Отговори
На какво ги учите? преди 2 години
Глупости на търкалета, дайте да опаковаме произведенията на другите.
2
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Човешката страна габровският шарлатанин си я е забравил, когато е емигрирал.
1
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Соцаджиите ще има да съскат злобно сега, на тях им дай Путин и Лукашенко.