Националният природонаучен музей при БАН отбелязва Часът на Земята с фотоизложбата "Природен калейдоскоп"

Тя ще бъде открита на 21 март 2022, от 18:00 часа в Галерии на открито
Обновена: 22 мар 2022 18:04 | 22 мар 2022 17:50, Красимир Ангелов
1
Националният природонаучен музей при БАН отбелязва Часът на Земята с фотоизложбата "Природен калейдоскоп"
Фотограф: Боряна Пандова

С фотоизложбата „Природен калейдоскоп“ Националният природонаучен музей при БАН, WWF България, Столична община и фотографът Димитър Караниколов обединяват своя глас в подкрепа на кампанията „Часът на Земята“ – 2022.

На 21 март 2022, от 18:00 часа директорът на музея, проф. Павел Стоев и авторът Димитър Караниколов ще открият* изложбата в присъствието на официалните гости г-н Тома Белев, заместник-министър на МОСВ, доц. Ина Анева, научен секретар на направление “Биоразнообразие, биоресурси и екология в БАН“, г-жа Веселина Кавръкова, изпълнителен директор на WWF България и г-жа Биляна Генова, директор на Дирекция „Култура" в Столична община.

Определяна като „най-мащабната глобална инициатива, посветена на опазването на нашия общ дом – планетата Земя“, тази година кампанията ще се проведе на 26 март, между 20:30 и 21:30 ч. По традиция всеки може да изрази своята съпричастност към екологичната кауза като загаси електрическото осветление в своя дом.

Селекцията на фотографиите е направена така, че да отразява едва доловимото човешко присъствие, което е едновременно вписано в пространството и силно контрастиращо с монументалния мащаб на природните елементи и стихии. Човешките фигури са „прашинки“ със своето мимолетно участие в глобалните процеси на планетата, но и неотделима част от една хилядолетна екосистема. Всеки кадър се фокусира върху различна гледна точка, за да представи една пъстра природна мозайка. Погледът отвисоко размива границите и преобръща възприятията ни от познатата перспектива. Фотографиите напомнят визуални абстракции, в които всеки сегмент от образите е част от цялото като калейдоскоп от цвят, контраст, светлина и форма. Включените кадри представят пейзажни ракурси от България, Мексико, Боливия, Гърция, Турция, Мианмар, Бразилия, Намибия, Ботсвана, Исландия, Индонезия, Малта, Монголия и Танзания.

Димитър Караниколов е архитект и травъл фотограф. През последните години пътува на специализирани фотографски експедиции по света в опит да заснеме автентични места, хора и непознати гледни точки със своя дрон. Негови кадри са публикувани от National Geographic, Lonely Planet, Fubiz и Designboom. Носител е на наградата за „Травъл Фотография“ на (IPA) International Photography Awards през 2019, a през 2020 става Аerial Photographer of the Year / Fine Art.

Изложбата може да бъде разгледана от 18 март до 1 април 2022 в Галерии на открито в Градина „Кристал“.
Авторът предоставя безвъзмездно кадрите от изложбата на НПМ-БАН в подкрепа на кампанията по събиране на средства за Опръстенителния орнитологичен лагер край езерото Дуранкулак. Пощенски картички с фотографиите от изложбата може да закупите от музейния ни магазин на бул. „Цар Освободител“ № 1. С всяка закупена картичка дарявате по пет пръстена за орнитологичното изследване.

* При лоши метеорологични условия откриването ще се проведе във фоайето на НПМ-БАН, на бул. "Цар Освободител" 1.

Събитието във ФБ: https://fb.me/e/6iddPGTEb

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари