До кого бихме застанали с тялото си описва изложата "Докато стоиш до мен"

В събитието в "Топлоцентрала" участват деветима украински художници
28 апр 2022 12:31, Петя Славова
1

Творби на петима художници са поканени да доведат някой, до когото биха искали да застанат. Това се случва с изложбата "Докато стоиш до мен" - първата експозиция в центъра за изкуства "Топлоцентрала". Събитието е с международно участие, като със свои видеа участват деветимата украински художници.

"Това е изложба за заедността - не как сме заедно от гледна точка на думите, а до кого бихме застанали с тялото си. В това позициониране в пространството телата оформят окопи, граници, защитават пространства. Идеята за заедността е много важна", каза кураторът на изложбата "Докато стоиш до мен" Владия Михайлова в студиото на "България сутрин".

"Така в изложбата се включиха 9 украински  художници. Антоний Райжеков монтира 9 техни видеа в рамките на свое произведение "Дует в самоопределение", което той реализира през 2021 г. в Украйна. Тя към днешна дата става историческа - две монети са поставени в лабораторен съд, едната е украинска, другата е монета на СССР. Двете се движат една към друга и създават микрофауна една към друга. Работата е създадена през 2021 г. в Украйна, самият обект и в момента е в бомбоубежище в Украйна", уточни кураторът пред Bulgaria ON AIR.

Изложбата включва взаимодействие между различни полета на изкуството - на саундарта, визията и на видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари