Кучешка държава

Неделя, 7.30 сутринта. Буден съм около час и тъй като не мога да заспя, ставам да пиша. Точно в 6:00 всяка сутрин кварталът се оглася от кучешки лай, който продължава без прекъсване докъм 9...
30 юли 2007 10:52,
246
Кучешка държава
Илюстрация: georgecoghill.com

Templar, автор в Blog.bg

Неделя, 7.30 сутринта. Буден съм около час и тъй като не мога да заспя, ставам да пиша.

Точно в 6:00 всяка сутрин кварталът се оглася от кучешки лай, който продължава без прекъсване докъм 9.

Причината е, че някой от съседите ми разхожда кученцето си и когато то минава покрай дворове и балкони, затворените там любимци започват неистово да лаят.

Няма изключение от правилото - всеки Божи ден.

Знам, че някой ще каже, че нищо не разбирам, че кучето е голям приятел и дава топлина и радост на дома му. Знам, така е. Но защо заради това сърдечно увлечение на съседа си, трябва аз да се лишавам от сън всеки почивен ден?

Аз харесвам Вокално инструментална група ”Дийп Пърпъл”.

Намирам топлина и уют в песните им.

Как ще се приеме, ако всяка сутрин в 6:00 надувам две мощни тонколони на балкона с албума Burn, след това Perfect strangers, след това черния албум на Металика. И към 9 ч. ще спирам?

Неведнъж всеки от нас е бил свидетел как едричък домашен любимец тича добродушно към някое дете. Понякога детето се радва. А понякога изпада в истерия. Надава викове на ужас и реве.

Тогава отнякъде се обажда дебеличка, размъкната лелка, която с резки крясъци съветва любимеца си да идва при нея, а на 6-годишното дете обяснява, че „то не хапе”. Въпреки това, понякога „то” хапе...

Аз обичам животните. Гледал съм змии, гущери, скорпиони. Как ще приемете, ако докато Вашето дете си играе в парка, към него пропълзи еднометров смок.

Когато се разпищите (вие и детето), аз ще се провикна отдалеч, че смокът не е отровен и е безобиден като колана на гащите ви...

В белия свят, където твърдим че „България винаги е била”, за разхождане на куче без каишка се налага глоба. Има специални оградени площадки в парковете, където животните могат да бъдат пускани да тичат свободно. Това важи както за доберманите, така и за болонките.

Неведнъж всеки от нас е стъпвал в положено нежно на тротоара кучешко лайно. В белия свят, където живеят нормални хора, те събират лайната на любимците си в пликче и го хвърлят в близката кофа. А глобата за сране по тротоара е солена.

У нас живеят хора-кучета, които си хвърлят боклука през балкона. Добре, че не отглеждат слонове...

Едно време обичах да тичам в парка и да карам колело. Сега това е почти невъзможно, защото по всяко време към мен се затичва някой ръмжащ звяр с размер на глиган.

Пробвах да тичам с пистолет на кръста (газов – за читателите от ГДБОП), дори го използвах няколко пъти и се отказах - аз не съм командос и не ми е кеф да стрелям докато тичам.

Сега не тичам и не карам колело. Затова пък кучетата тичат на воля. Не знам дали карат колело...

Някой ще каже, че има отрова, пушка и високочестотен модулатор, който кара животното да се побърка от ужас.  Аз обаче съм нормален човек. Обичам животните. И докато някой не измисли уред, който да кара простаците да се побъркват от ужас, ще търпя кучетата им.

Въпреки че съвсем открито се нарушават правата на не-кучкарите, няма как те да се защитят, защото е прието, че са втора ръка хора. Нещо като непушачите.

Кучкарите са достатъчно голяма група и само заради това съвсем съзнателно си позволяват да тормозят другите.

А иначе повечето от тях ще ти проглушат ушите за свободата на личността... но няма да приемат змията Донка, която е тиха като риба, безвредна като мокра връв, практически не сере и е най-красивото Божие създание (след синеоката, която чете новини по ТВ7), да пълзи грациозно в двора на детската градина, под звуците на 120 dB хеви метал.

Аз и не бих ги подложил на това. Защото не съм като тях.

Видял съм доста свят. Бил съм в Ню Йорк, Париж, Копенхаген, Лондон... там има ред, глоби и служители, които глобяват.

Бил съм в Скопие, Куманово, Баку, Истанбул, Ниш, Букурещ... и там хората не стават жертва на хобитата на другите хора.

Не съм бил в косоварската столица Прищина и не знам как е. Предполагам обаче, че и там хората имат известно предимство.

Евентуално, ако в Прищина има циганска махала, може би там да е като в нашата Европейска столица - всеки може да издевателства над другите по начин, който му доставя радост.

Всъщност, приликата между София и циганската махала на Прищина е само една –„народът”.

Тоя изстрадал и мъдър народ,  който идва от селото в града и вместо от селянин да стане гражданин, упорито и методично превръща града в село.

Защото така се чувства по-уютно. В лайната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
227
0
 
0
 
! Отговори
teraflop@abv.bg преди 16 години
Taka e v Balgariya,za sajalenie!Drugite hora,drugite darjavi si imat kultura i vazpitanie.Balgarinat se interesuva samo ot sebe si.Dali 6te pre4i na drugite,tova ne go zasyaga.Vajnoto e toy da se 4uvstva komfortno i drugire da se saobrazyavat s nego.O6te mnogo godini 6te si kretame sled Evropataaaa!
226
0
 
0
 
! Отговори
Кучкар преди 16 години
(продължение от 224 - явно и тук си има лимит за коментара) като заключениe:браво на автора, че повдигна тази тема. То може и да е било провокация. Това им е работата на журналистите. То има до момента 225 коментара, което говори, че е уцелил десятката с нея. Нали това е една от целите на журналистите - да събудят общественото мнение. Хайде на всички останете си със здраве и преди да се изкажете за нещо го обмислете добре.
225
0
 
0
 
! Отговори
Кучкар преди 16 години
Първо се извинявам, за обръщението с тези числа:211, 221 и т.н. Зад тях седят човеци със своите богати характери и емоционалност..., но такава е формата на обръщение в тези сайтове. Това, че има много отвратителни инциденти с кучета е много лошо и показва безхаберието на стопаните им. Едно куче на добър човек никога няма да нападне дето или друг добър човек. Известна е истината, че кучетата са такива каквито са стопаните им, но това може да го разбере само човек, който е отгледал куче или който се занимава с кучета активно. Говорил съм с дресьори на кучета с дългогодишна практика, които са ми казвали, че и най-свирепите породи кучета се поддават на дресура. Лично аз познавам кучета от тези породи в чиято уста спокойно можеш да си сложиш ръката без да има опасност да ти се случи нещо лошо. Кучета към които са се отнасяли с любов отвръщат същото и са много благоразположени към хората. Обратно, кучета които са били бити, оставяни гладни и насъскани срещу хора и животни се държат враждебно, свирепо и опасно, но това идва от хората, а не от животното. Обикновено в отношението на две страни по-отговорна е тази страна, която е по-разумната. Предполага се, че в отношенията човек-куче по-разумната страна е човека, следователно човек е отговорен за всички отрицателни случки между хора и кучета. 221 беше писал, че много от хората, които си взимат кучета след няколко месеца ги изоставят и така се получават бездомните кучета, които мъчат всички. Така е, но това са недобросъвестните стопани, а не всички "кучкари". Но пак питам, колко хора изоставят не само кучетата си, а и децата си, родителите си или приятелите си. Колко е по-лошо да изоставиш детето си, приятеля си или родителя си отколкото кучето си...А за това дали градовете са за кучета или не са - мисля, че ако има условия за разходка на кучетата в градовете няма нищо лошо да се отглеждат и там. Аз съм от Варна, квартал Аспарухово. До нашия квартал има гора, в която спокойно може да се разхождат кучета. В квартала има прекрасен парк, в който на определени места, където не се пречи на майките с деца също могат да се разхождат кучета. Във Варна има красива и сравнително голяма морска градина където от дълги години се разхождат стопани на кучета с любимците си и майка с деца както и пенсионери. Пак там има и точно определено място - поляна където се събират "кучкарите" с кучетата си и на никого не пречат. Взех моето куче голямо на година и 8 месеца от кукчарник. Беше озверено и озлобено. Нападаше хора, деца и други кучета. Сега след близо 5г. при мен кучето не налита нито на хора, нито на деца нито на други кучета. Децата си играят с него и то напълно непознати от улицата...:). Въобще се чудя защо обеснявах толкова много неща очевидни и ясни. Добре е човек преди да се изкаже за нещо добре да го обмисли и да го подкрепи с доводи и факти. Докато не опознаеш нещо добре не се изказвай за него. Докато не опознаеш психиката на едно куче и живота около него не се изказвай прибързано. И само ка
224
0
 
0
 
! Отговори
другото куче преди 16 години
извинявай 222
223
0
 
0
 
! Отговори
другото куче преди 16 години
Така, животното си е животно и се държи като такова, ами хората, коитао се държат като животни??? За тях какво ще кажеш? Пищите, че е пълно с кучешки ***, ами лично аз съм виждал на НДК-то да *** в храстите разни дечица, бабки и всякакви хора!!! Какво да правим с тях, а? Да ги избием ли??? Аре по-спокойно и всички селяни да си ходат на село!!!
222
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
истината е,4е хората са ***,а не ку4етата
221
0
 
0
 
! Отговори
Кучето преди 16 години
Градовете са за хората. Които иска куче - на село. И без това е малоумие да се държи 100 кила животно в гарсониерата в Надежда. Най-малкото самото животно се чувства отвратително. Псувате *** с каруците, ама сте същите. Както те не се съобразяват с останалите, така и вие, мили ми кучкари. А най-лошото е, че повечето от вас им минава мерака след няколко месеца и пускат кучето някъде в квартала. От къде са тези хиляди кучета в София, да не са ги донесли марсианците? А и любимеца на народа - Бойко Геройко, и той нищо не свърши. Само обещанията му бяха големи.
220
0
 
0
 
! Отговори
Антоанета Тодорова преди 16 години
Абсолютно съм съгласна с написаното. Тормозът, който се налага върху хората от разни кучкари или незаинтересовани общински и други отговорни служители, в чийто ресор влизат безстопанствените кучета, може да се определи като геноцид. Нито може спокойно да се ходи по улиците, нито може да се спи - често се случва посред нощ лай да огласи кварталите.
219
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
хората=животни. добро утро виетнам.
218
0
 
0
 
! Отговори
engiee преди 16 години
аз мисля, че много ото хората нямат правилно отношение към животните като цяло и целия проблем идва от възпитанието през първите седем години.Не може кучето ми кротко да си лежи под масата и някакво *** на около година и половина да идва да го замерва с камъни и родителите му да ми викат "какъв е проблема", ами ако ме уцели мене пак не е проблем предполагам. И после кучетата хапели деца - ми нека, те повечето са малки непотребни уродчета, много малко са добрите сърдечни и възпитани дечица, които искрено се радват на животните.Помислете хора в какво превръщате децата си !!!
217
0
 
0
 
! Отговори
ивет преди 16 години
писна ми от истерични хора, които само привида на голямо куче изпадат в кома, много повече ме дразнят подрастващите ***, които в изблик на мъжественост (да се покажат пред мацките и другите бабаите) разбиха парковете, разкъртиха плочничите с тъпите скейтове и карат колела като обезумели, изпочупиха уличните лампи и изпотрошиха пейките в парковете и се разхождат като бездомни в късните часове без никакъв родителски контрол, ако не-кучелюбителите мислят, че все отнякъде трябва да започнат да се оправят проблемите, може би е най-добре от възпитанието на хората да се започне, защото кучето ми е навън за 2 -3 часа и после го прибирам , а нещастните уродчета по цял ден пият бира в парка и се дрогират и със сигурност са много по-опасни от *** и домашните кучета.а селяните да си ходят обратнво на село, така и въздухът в софия ще се изчисти, защото много от тях още смърдят на обор и хем ще се освободят места за паркиране.
216
0
 
0
 
! Отговори
Pavlina LAZAROVA преди 16 години
officialno se izviniavam!!! shhte po4erpim ako triabva:(((
215
0
 
0
 
! Отговори
Pavlina LAZAROVA преди 16 години
PRESTANI DA TRIESH KAPUT MISEREN
214
0
 
0
 
! Отговори
Bubo преди 16 години
Moeto mnenie po diavolite e palno saglasie s 203!!P.S.Sobstvenik na Male Landseer, kg 70, sm 76, name Karaman, singlelooking for victims!!!
213
0
 
0
 
! Отговори
vania преди 16 години
za6to li mi e poznato mn e kofti
212
0
 
0
 
! Отговори
кучелюбеца:)) преди 16 години
Първо научи къде на клавиатурата се намира буквичката "ч" и къде точно се поставя,ха ха :))) А после критикувай очевидно по-грамотните и имащи да кажат нещо съществено за разлика от теб..
211
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
До 201 и 203, да - в градинките ще има майки с деца, и да, ще правят ***(и може би ще ги глобяват)!!! Щото града е за ХОРА, а не за КУ4ЕТА, капишш? А и до сега не съм видял човек, разкъсан от памперс, или от дете !!! Толкова плиткоумни *** ли сте, че трябва да ви се аргументираме за нещо толкова очевидно ??? КУ4КАРИ !!!
210
0
 
0
 
! Отговори
VET преди 16 години
Прав е човека, у нас всичко се разбира криво, включително и любовта към любимците-как да му се не види никой не му е жал да речем за ритуалните прасета, кокошките, агнетата по Гергьовден, дето освен всичко друго никаква злина не причиняват, а като снане дума за лаещи, хапещи и разнасящи зарази *** всички се правят на хуманисти? ЗАЩО?????????
209
0
 
0
 
! Отговори
Пенсионер преди 16 години
Проблем с кучетатата има в тяхното прекалено размножаване. Проблем има в мизантропщината на повечето кучелюбители. Да се поставят интересите на кучетата над интересите на кучетата си е чисто човекомразство, тоест мизантропщина на полуинтелегентния гражданин.
208
0
 
0
 
! Отговори
Анонимна преди 16 години
Относно това кой на кого, как, защо и кога пречи: живея в панелен блок и всеки ден моят 3-годишен син пречи на достолепните люде от мъжки род в напреднала пенсионна възраст, демек - пенсионери, защото вдига шум с детския си механизиран мотор. Не мога да ви опиша какво е отношението към едно дете - ръкомахат, крещят и го гонят да не играе в градинката пред входа. В случая бих предпочела да срещна куче - по-добре е от освирепял и инфантилен комплексар!!!