Плюшените играчки - част от семейството

Тези малучгани ви обичат цял живот, само за да ги изхвърлим някой ден. Все едно не са съществували няколко години, все едно не са споделяли една постеля с вас... а колко нощи са ви опазили от мрака...
20 сеп 2007 16:40,
66
Плюшените играчки - част от семейството
Илюстрация: СВ

Светът се променя, хората забравят откъде са тръгнали. Все едно тръгват от мърлява спирка, където чакат вечно закъсняващия автобус.

Заради задръстванията си купуват колело, след време са в кола и минавайки покрай спирката, гледат леко отвисоко новите чакащи.

Студентите подминават бившия си Студентски град, като “свърталище на селяци”, хората от селата стават граждани, гражданите - чужденци, но на мен въобще не ми пука за хората и не за тях ще говорим сега.

С течение на времето сменяме дрехите, сменяме четките си за зъби, сменяме жилищата си и гаджетата си, сменяме цвета на косата си и годините си.

Сменяме коли, марки парфюми, апартаменти, мнения, политически пристрастия, сексуална ориентация, сменяме дилъра.

Сменяме маслото, сменяме канала, сменяме личния лекар и телекома.

Играчките си не сменяме. Тях ги изхвърляме, слагаме на тавана, изпращаме ги на роднини и въобще се отърваваме съвсем неблагодарно от тях, все едно са просто една вещ.

Играчките... имам предвид плюшените играчки. Играчките, които ни подаряват още докато сме малки човечета и те са по-големи от нас не само ръст, но сигурно и на възраст.

По-късно тези играчки стават наши приятели, защото в детския свят няма реално съществуващи неща и фантазията е голяма, колкото са големи и страховете.

Мечките ни стават защитници от лошите чудовища, кучовците ни пазят от Кумчо Вълчовци и Кума Лиси, зайчовците и прасетата са просто за гушкане и приятелство.

С всички тях споделяме, с тях прекарваме повече време отколкото с родителите си. Малките животинчовци ни слушат, че дори ни и отговарят в нашето детско съзнание. Ние знаем кога те са ядосани, кога им е студено или са гладни.

Като вечер ни разказват приказка, ние после и на тях им я преразказваме. Пеем им песни и гледаме заедно Сънчо.

Понякога ги извеждаме на балкона за разходка или някак си много искаме да им се похвалим с нова количка.

След години започваме да порастваме и да се срамуваме от старите си приятели.

Започваме да се мислим за големи и безстрашни.

Знаем, че няма чудовища и таласъми, знаем, че няма никой под леглото.

Струва ни се глупаво да си говорим с тях. Зарязваме ги дори без да им обясним защо.

Качваме ги по тавани, затваряме ги в кашони, дори понякога ги изхвърляме като смет. Дори не им казваме, че нямаме повече нужда от тях. Дори не се сбогуваме с тях.

А какво са всъщност играчките?

Само не ги приемайте за някакви продукти от плат, памук и копчета за очи. Не, те са много повече от това.

Играчките са първите ни приятели.

Нощем ни гушкат и ни пазят.

Ние ги обичаме.

Те се зареждат с положителна енергия, която по-късно ни връщат.

Едни малки батерии, пълни с любов. Като малки електроцентрали на положителни емоции. Не ми се говори за пътя на енергията, застъпена във физиката и религията.

Това е като наш таен запас на успокоение, таен запас на добри чувства, които винаги в нужда могат да се върнат при нас.

Плюшковците събират всички добри чувства, за да ги върнат при нас в случай на нужда.

И после ми кажете, че те нямат чувства, след всички тези чувства, които им даваме като деца. И по същата причина ми кажете, че в тях няма любов и привързаност към вас.

Тези малучгани ви обичат цял живот, само за да ги изхвърлим някой ден. Все едно не са съществували няколко години, все едно не са споделяли една постеля с вас ... а колко нощи са ви опазили от мрака....

Може би е странно да го прочетете точно в моя блог, но е време хората да се научат на култура, ако не към себе си, то поне към играчките си.

Една играчка от самото си начало ви е била подарена от добри чувства. Тя е малка, пухкава и става за гушкане.

Тогава, след като ви е донесла само добри неща, къде е тя сега?

Къде са ви старите детски приятели?

Не сте ли се отървали отдавна от тях... или пък сте ги пратили “на топло”?

Аз се обявявам против играчко убийците. И нещо повече...

Издигам за кмет на София най-заслужилите и любвеобилни същества в моя свят – Кучко и Зайчо.

Те са на по 28 години и за последните 10 000 дни не са се отделяли нито веднъж от мен.

Доказали са своята любов безброй пъти. Към тях се присъединява и Прасчо, който от само няколко години е в редиците на домашните плюшени играчки, но е истинска част от нашето семейство. (Купихме го за 50 ст от магазин за дрехи втора ръка, попаднал там зарязан от старите си стопани).

Сега станете и отидете на тавана. Спасете ги. Те са живи. И много по-добри от повечето хора около вас. Не заслужават този живот.

Имайте уважение към съществата, които са ви обичали толкова много години и на са се отрекли никога от вас.

В памет на Ежко-Бежко. RIP.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
"За такива есета не трябва дя се прави коментар. Не трябва цялата освирепяла от чалги, брадъри, робинзоновци, панелни проблеми и злободневие *** да разваля усещането след прочитането й. Гледайте си колите трета употреба и спете с последните модели на първенюшките си мобилни телефони на фона на Пайнер. Свалете си белите хавлиени чорапи преди това."Коментарът е на номер 18 и просто няма какво да добавя....
64
0
 
0
 
! Отговори
lyoni преди 15 години
ами незнам дали без причина или заради многото истина в статията се насълзих.аз още спя с едина много скъпа играчка,а другите крия когато на гости нахлуе "стадото" племенници,за да си опазя плюшковците. браво на автора! да са ни живи и здрави плюшените гадинки:)
63
0
 
0
 
! Отговори
roxy-stars преди 15 години
Моят мъж редовно ми носи от работата си мечоци - имам големи и малки и две мечета в оригинално плетени дрешки. Носи все огромни играчки една котка, като тубус ни служи за възглавница, а аз гушкам плюшеният вариант на Кравата от филмчето "Крава и пиле". Сутрин като си оправям леглото наистина е много зареждащо след мъжо да погушкам и мечовците :))
62
0
 
0
 
! Отговори
Аци преди 16 години
а мота любима кукла я изгори любимият ми дядо.И от тогава самотата е вечна за мен.Дори сред много хора се чувствам най-самотния човек на света.
61
0
 
0
 
! Отговори
Roxy преди 16 години
Moite oshte sa si vkashti! Nishto che sam na 26 i riadko imam vreme za tiah. No sestra mi e poela grizhata :-) Vizh pred niakoi ot lubimite si kukli imam grah...triba da sa na tavana niakade. No plushenite igrachki vse oshte zaemat edin pocheten agal v staiata. I se nadiavam edin den moite detsa da gi gushkat taka kakto sam go pravili az i sestra mi.
60
0
 
0
 
! Отговори
dorichela преди 16 години
Била съм на година и половина,може би 2,когато за пръв път са ме завели на море. Тогава съм видяла играчка пате в ръцете на едно дете и съм заплакала "Искам и аз пуфкаво патенце". Горките ми родители цял ден са обикаляли с мен из Созопол,докато накрая,в последния момент съм видяла моето Пуфкаво Пате на една сергия :) Днес,20 години по-късно,макар и вече пораснала,макар и бялото ми пате да е вече сиво,моето Пуфкаво Пате си стои на рафта в стаята ми и ми се усмихва както тогава. Аз не му се усмихвах толкова,но след като прочетох тази статия,ще му се усмихвам пак и няма да го пратя на тавана! :)
59
0
 
0
 
! Отговори
Диана преди 16 години
Прочетох статията и много се замислих.Авторът е прав.Двете ми дъщери са вече големи,но колко сълзи,караници и боища е имало за плюшковците!Помня една пчеличка Мая,която подрънкваше.Такъв рев плака за нея малката,че кака й не я дава.Сега нито Мая,нито Мечовците,нито Ежко са у нас.Дори не помня-дадох ли ги на някое по-малко дете,или ги изхвърлих като ненужна вещ.Аз също си имах едно Ани ,макар вече да съм на 41 години,спомням си за него.Как си говорих с нея,как я гушках и плаках в студените нощи.Жалко,че бързо забравяме,щом пораснем и станем "важни"възрастни.Така е било,сигурно-така и ще бъде!
58
0
 
0
 
! Отговори
sis преди 16 години
Имам син на 4 години, които от 2 годими не се е разделял с едно плюшено бяло(бившо бяло) коте.Горкото колко разнасяне е видяло и какво ли не е виждало. Било е свидетел на всяко падане и последствало посещение на спешен център, с нас беше и по влаковете като се сетим на посетим баба и дядо, с нас е и когато сме на плаж. с него се споделя всяка сълза или целувка от мен и татко, той ни е сигурността която синът ми има когато е в градината и това коте е неговият бодигард. А когато една нощ остана само в детската градина, неволно забравено е детското шкафче, се плака и подсмърча. Благодарна съм му на това коте от цялото си сърце и го имам като член на нашата фамилия и дори нещо повече.Помня сълзите и плача на синът ми, който не ми дава да го пусна в пералнята и как съм го изтругвала от рацете му, а той после седи го вратичката на пералнята да си го чака.И покупката на ново(защото ми писна да ме питат- защо не му купя ново,че това вече на нищо не приличало), не можа да ги раздели.
57
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
i az si imah svoq me4o...i moga da kaja 4e vse o6te si go pazq,makar 4e ve4e nqma onzi sladak vid na novoto mi bqlo me4e...no to i s nas horata e taka i nie ostarqvame,i nie ve4e ne sme onezi sladki de4ica s tehnite igra4ki:)
56
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Да и аз имам моя Кучо и Слончо, колко съм си играл, не знам какво стана с тях впрочем, може вече да са в някоя буркаска бала за смет ;(
55
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
на 31 съм;имам се за интелигентен и земен човек.и въпреки това си имам плюшки ,говоря си им .не смятам ,че да говориш на плюшеното си тюленче е симптом за психично отклонение ,напротив-- по детски освежаващо и освобождаващо е (абе докато се усещам че си гаворя сама или на тюлена не е зле,ама стане ли неосъзнато...:)))...ама то моето нормално и нормалното на другите не е задължително да съвпадат .хората сами си поставят супер тесни рамки за нещата , после се оплакват , че им е тясно...какво ви пука ,че ви мислят за нередовни!?ако ви харесва това,което правите и стига да не вредите на другите...
54
0
 
0
 
! Отговори
elvira преди 16 години
sled kato pro4etoh statiqta si izqsnih 4ee........si oBi4kAm pLu6kovCitee!!
53
0
 
0
 
! Отговори
gogo преди 16 години
"Ние знаем, че белият човек не разбира нашето мислене. За него всички части на земята са еднакви, защото той е чужденец навсякъде. Той идва през нощта и взема от земята това, от което има нужда в момента. Земята не му е брат. Тя му е враг. И когато я завладее, той продължава нататък. Той изоставя гробовете на бащите си и това не го безпокои. Той краде земята на децата си и това не го безпокои. Гробовете на неговите бащи и правото на живот на неговите деца са забравени от него. Той се отнася към майка си земята и към брат си небето, сякаш са неща, които могат да се купят. Сякаш са овце или блестящи мъниста. Неговият глад ще погълне земята. И след него ще остане само пустиня."
52
0
 
0
 
! Отговори
Виктория преди 16 години
И пак-Браво Киро,чудесно е !!!
51
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
АЙДЕ БРЕ ХОРА ЧАКАМ НОВА СТАТИЯ,ТАЗИ ВЕЧЕ .....Е МНОГО СТАРА ЗА "ЕДИН ОТ ТЕЗИ ДНИ....."
50
0
 
0
 
! Отговори
beni преди 16 години
Super e!
49
0
 
0
 
! Отговори
лелята преди 16 години
Статията е добра, може би някои мъже са се почувствали странно, но за мен играчките също са нещо много повече- най-малкото защото 10 години съм играла в кукления театър на Двореца на децата. А на онези, които не искат да събират плюшените си играчки, защото си мислят че вече са ги надраснали, предлагам: подарете ги на някой дом за сираци. Така топлината когато някога сте дали, вашите прегръдки, ще отидат при някой койтоима хронична нужда от тях. Още по добре отидете им ги раздайте сами. Повярвайте, ще ви се върне!
48
0
 
0
 
! Отговори
Byronesque преди 16 години
Никога не бях помисляла за лпюшените играчки по този начин. :) Благодаря ти, Киро!
47
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Като не става в блога, дай тук. Браво!
46
0
 
0
 
! Отговори
k4|BIG преди 16 години
"Гевезалъци!! Някой май е дръпнал малко тревичка, разчуствал се е и ето ти статия за мекия плюш. "Аз съм на 165 години и още гушкам мечо-о-о-о" Стоп! Банкрут за Маруся, никой не иска вече д я язди....Лек ден!"Груб ,но смислен коментар.И аз се придържам към това.Някои много се е напушил и незнае какво говори.Почва добре статията по повод културата на Българина ,но това с играчките е според зависи.Може много да се говори относно против и за запазването им отношението към тях и трябва ли да има такова или не.Да беше казал с две думи:Бъдете хора!И да ни беше спестил глупостите за играчките.Аре!