Заради климатичните промени: Градове като гори

Ето едно интересно решение
16 фев 2020 11:44, Дарена Найденова
27
Заради климатичните промени: Градове като гори
Снимка: iStock

Климатичните промени започнаха да притесняват все повече хора. Те вече не са проблем само за световните лидери, но и за обикновения човек, който усеща влиянието на проблема върху себе си. В много от големите столици по света въздухът често е замърсен, а средната годишна температура се покачва с всяка изминала година.

Затова всеки търси решение как да се справи с този наболял проблем. Някои от градовете предлагат безплатен градски транспорт, други призовават хората да преминат към по-екологично отопление, а трети вдигат летвата много по-високо.

Тук става въпрос за архитекти, които се включват с нестандартни идеи за по-добър климат. Те решават да превърнат големи градове в гори, за да може планетата ни да стане по-зелена и чиста. Скоро светът трябва да се сдобие с първия си такъв град, който ще се намира в Китай.


Там сградите ще бъдат покрити с цветя. Дизайнът се нарича "биофилик" и добива все по-голяма популярност сред архитектите. Същността му се състои в това дизайнерите да вграждат растения в стени, сгради и дори да създадат цял един зелен град. По този начин мегаполисите ще се борят с лошия въздух.

Стефано Боери е един от тези архитекти с революционните идеи. Той се захваща със създаването на цели гористи градове. Лизоу в Китай трябва да се превърне в първия такъв град и трябва да бъде завършен през тази година.

Вижте още по темата в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На проекта за Графа е една зеленина, едни увивни растения. В действителност- бетон и изчекнати метални елементи
22
1
 
0
 
! Отговори
Професор Тюхчеф преди 4 години
аз съм доста "бос" по темата, но имам някакъв спомен че повечето дървета не преработват СО-то , а го складират в корените в земята .
21
0
 
0
 
! Отговори
Кво речи!? преди 4 години
чак пък гори , ще накичат балконите с цветя и висящи храсти, нещо което можеш да видиш на много места по света.
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
... и номер едно с най-опасно замърсените райони ееее.. россиа, китай и индия - кво ми ги давате за пример!!!???
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разгеле дойдохме до момента когато някой да оцени стойността и на природния естествен живот като този който имахме някога в българското село и да направи единственотл смислено нещо да се опита да го синтезира с градския доста приятно като гледам.Но това естествено в Б.ълхария няма да стане.Там принципа е всичко в бетон и влизане с купон.Начело с Цвък Цвък и дето е нещо като Али Баба и четирите апартамента.Смешна работа, както винаги.
18
1
 
8
 
! Отговори
ЕРИК преди 4 години
"Заради климатичните промени: Градове като гори". Това не се отнася за София.Тук всяка зелена площ,всяка градинка или малко парче,трябва да се застрои или да се превърне в платен паркинг.Това се нарича демократична и неолиберална ,пазарно -ориентирана дейност
17
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз пък се радвам на климатичните промени.Тази зима ми беше супер без сняг.Един път заваля и Пирогов се напълни с хора със строшени ръце и крака.Лятото пък беше хладно.Какво по-хубаво от меки зими и хладни лета?
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 14 анонимен : моята тераса и сега е озеленена но на мен ми се иска да е с по-големи и трайни растения. Ако имаш предвид някой реален съвет или линк можеше да ми го постнеш, нямаме нужда от нападки 😊 Хубав ден!
15
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Климатичните промени започнаха да притесняват все повече хора."===Не, истерията, която алармистите създадоха са причината хората да се притесняват от климатичните промени. Някак си се внушава, че дейността на хората са основната причина за климатичните промени. Това не е така, не е първа, втора, дори и стотна причина. Ако няма емисии, дори ако ни няма нас самите, климатът ще продължи да се променя НЕПРЕСТАННО, със същите или почти същите темпове.
14
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 12Намери си и ти оправдание, ама на приказки си много позитивна. Също като темата на статията.
13
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 12Тате ме научи, че НЕ е ДА, особени ако е пияна :)
12
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А пък на мен много ми харесва тази идея! Тук като чета си мисля , че много хора се раждат и първата им дума е била НЕ. Ако знаех как си засадя на терасата подходящи растения бих го направила.
11
7
 
15
 
! Отговори
пецата преди 4 години
капиталиста гледа как да изкара пари, първо да застрои земята един път взема пари, после да озелени втори път взема пари, после да поддържа озеленяването трета кожа сваля и накрая данъци четири кожи , ох мале какво ни чака , малко ви е вашата робска кожа ... комунизма ще ни се види като забавачка , дано изкарам по дълго да видя демократите докъде ще я докарат че гледам един комшия демократ с един опел кадет 91ва много хвалеше демокрацията ама още го търкаля опела
10
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голяма тъпотия.Вместо да залесават празните пространства,ще ни пробутват нова измишльотина.А като започнат да падат иглите на борчетата,кой ще ги чисти?Освен това иглолистните гори не акумулират кислорода,по-скоро широколистните.
9
6
 
5
 
! Отговори
Синема Гугу преди 4 години
Тия храсти по прозорците са идеално място за буболечки, змии и др.
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 7Щом има такъв ръст в популацията, значи екосистемата е перфектна.
7
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Казвам само: 2 милиарда 1945,12 милиарда 2045. Климата го забрави.
6
4
 
7
 
! Отговори
Тулумберг преди 4 години
Честито на китайците, измислиха бръшляна и декоративната лоза. Идеята е малко като комунизма, на приказки е много хубава, но никога няма да се внедри масово. За щастие има и по-разумни решения с не по-лош краен резултат.
5
4
 
16
 
! Отговори
преди 4 години
Те нали едни швейцарски учени бяха сметнали колко дървета трябва да се засадят за да можем да преборим проблема с въглеродният ди оксид. На нищо ги направиха защото предложиха лесно и относително бързо решение.
4
7
 
8
 
! Отговори
az преди 4 години
Това зимата сигурно е много грозно. Да вземат да направят някоя с боб или домати поне.