Красивите кътчета в Несебър, които да не пропускате

Градът е под закрилата на ЮНЕСКО
2 юли 2020 19:23, Иванка Гъркова
32
Красивите кътчета в Несебър, които да не пропускате
Снимка: Pixabay

Знаете ли, че един от най-древните градове в Европа се намира в България? Възникнал като тракийско селище преди близо 3 200 години, днес Несебър привлича хиляди туристи не само с красивите си плажове, но и със своята история. Част от него е обявена за архитектурно-исторически резерват с национално значение, днес той е под закрилата на ЮНЕСКО.

Ако тази година сте избрали да отидете на родното Черноморие, то Несебър е идеално място за семейната ви почивка. Освен на плаж, всеки ден може да разглеждате по една от забележителностите на града и да научите за наследството, оставено ни от римляните на това място. За тях ще ви разкажем в рубриката ни "Пътувай" с туристическа агенция "Posoka".

Старото име на Несебър е Месамбрия. Градът възниква като елинска колония, разположена на полуостров, който е с дължина 850 м и широчина от 350 м. Заради запазените на него паметници от различни исторически епохи, Старият град влиза в списъка на паметниците на Световното културно наследство. Само на територията му има общо 23 църкви, като в миналото те са били много повече.

Ето кои забележителности на Несебър си струва да посетите:

1. Старата мелница

Това е едно от най-емблематичните места в града, на което много хора отиват, за да си направят снимка за спомен. Може би не знаете, че въпросната мелница не е била действаща в миналото, а просто е построена като атракция. Всъщност истинската, по чието подобие е построена тази, сега е част от хотел, намиращ се в началото на града.

Вятърната мелница е разположена на моста, който свързва стария и новия град. На него има пейки, където всеки може да седне и да гледа залеза.

2. Крепостта „Месемврия“

Намира се в Стария град, малко след вятърната мелница. Смята се, че най-старите врати, които са запазени до наши дни, са от 5-ти век преди Христа.

След като римляните завладяват града, продължават да надграждат крепостта, която днес е един от символите на Несебър.

Вижте още забележителности, които си струва да посетите в Tialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
4
 
14
 
! Отговори
Munchen_DE преди 3 години
Потвърждавам мнението на 1, наистина градчета с много история и дух, имал съм удоволствието да ги разглеждам на спокойствие извън сезона, когато я нама тази навалица, и по-голямата част от сергиите, на тишина и на фона на шума от морето. Пролетта и есента може да се пренесе с векове назад човек.
4
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мутри, бетон, мръсотия, чалга,... да не ги пропуснете...
3
3
 
18
 
! Отговори
х преди 3 години
Има ли барбарон на който да се отпусна да си почина?
2
2
 
18
 
! Отговори
Хахаха преди 3 години
Няма такива кътчета, мяза на битака
1
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Несебър и Созопол са уникални, онзи ден бях в Созопол за вечеря за не знам кой път и никога няма да ми омръзне.