С наръчник за родители започва възпитанието на децата по лични финанси

Родителите трябва да говорят за пари с децата си от ранна възраст
Обновена: 14 сеп 2018 17:23 | 14 сеп 2018 17:07, Екип на Bloomberg
1
С наръчник за родители започва възпитанието на децата по лични финанси

 Важно е от ранна възраст децата да са наясно, че количеството на парите е ограничено. Родителите трябва да говорят с тях на тази тема, но да не я преекспонират, създавайки усещане в детето, че всичко е свързано с покупки. Това каза Цвета Брестничка, председател на УС на Асоциация „Родители“, в ефира на BloombergTV Bulgaria.

Според госта родителите не би трябвало да се притесняват от факта, че децата им не биха ги разбрали, а да говорят за пари с тях и да им обяснят по подходящ начин темата.

Брестничка посочи, че Асоциация „Родители“ е участва в съставянето на наръчник за родители - „10 мита за децата и парите“. В него е включено мнението на експерти във финансовата област, психолози и личен опит на родители.

Идеята на наръчника е да подпомогне родителите, които се сблъскват с детските въпроси за парите, както и да преценят каква е сумата, с която детето им трябва да разполага на ден. Гостът допълни, че тази преценка остава лична, а грешките, допускани от детето с харченето на пари, трябва да се използват като част от поучаването.

За спестените от децата пари Брестничка посочи, че родителска отговорност трябва да бъде посочването на алтернативите за покупка, които имат.

„Колкото по-малко е детето, толкова повече трябва да се намалява срокът на далечните перспективи, защото малките деца са по-нетърпеливи. Все пак това е изключително необходимо за тях. Умението да отлагат покупка би им помогнало значително по-късно, когато децата са вече възрастни и започнат сами да управляват финансите си“.

Според госта насърчаването на децата да печелят парите си сами е необходимо. Тя добави обаче, че личните отговорности на детето не бива да са част от договорки, за които то получава възнаграждение.

От съществена важност Брестничка определи и ученето на децата как да боравят със своя собствена сметка и карта.

„Разполагането с карта е световна тенденция, от която няма как да се избяга. Първата стъпка от запознаването на детето с парите трябва да е с плащания в кеш, защото децата не могат да видят нещата абстрактно на този етап. След като вече им е ясно как протичат плащанията е редно те да имат своя сметка и карта, но родителите трябва да са част от процеса им на учене. Това би било много полезно, защото бъдещето е на тези карти“.

Вижте на Bloomberg TV Bulgaria.


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е да де, ама ние обичаме, да не говорим за важнте деца, щото видиш ли - те децата прости, деца и не разбират.