На българските ВВС е необходима комплексна оферта - за самолети, въоръжение, поддръжка

Изключително важна част от офертите - тази за индустриалното сътрудничество, ще включва участието на местни, български фирми в поддържането на машините
Обновена: 3 окт 2018 16:06 | 3 окт 2018 15:54, Екип на Bloomberg
21
На българските ВВС е необходима комплексна оферта - за самолети, въоръжение, поддръжка

 Българските ВВС вече имат опит с договор за самолети, за които липсва поддръжка, затова офертата, предложила пълен комплект, има най-голям шанс: самолет, въоръжение, поддръжка, индустриално сътрудничество. Това каза полк. Спиридон Спиридонов, главен редактор на в."Българско войнство" и онлайн изданието "Отбрана", в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Изключително важна част от офертите - тази за индустриалното сътрудничество, ще включва участието на местни, български фирми в поддържането на машините, каза още гостът.

"С работата на междуведомствената експертната група, която първа според процедурата трябва да огледа от всички страни офертите за доставка на военни самолети за българските ВВС започва оценката на отделните предложения. След нея ще заседава политико-военна група, начело с министъра на отбраната, назначена от премиера".

Това каза полк. Спиридонов и допълни, че след гласуването на актуализирания проект за инвестиционен разход от НС в процедурата вземат участие и български военни летци. "Те присъстват и на отварянето на офертите. Но основен достъп до 4-те оферти, които трябва да оцени за 14 дни ще има работната група. Въпреки, че информацията е класифицирана, участниците в конкурса вече започнаха да дават изявления пред медиите за офертите" си, каза гостът.

"Ако трябва да прогнозираме какъв ще е изборът, вариантите намаляха чувствително, защото очаквахме 8 оферти от 7 държави. Като имаме предвид и възможностите за самолети втора употреба, сведени до една оферта, след вчерашните политически изявления, клонящи към предпочитания за нови самолети, изборът се свежда до 2 или 3 възможности".

Полковник Спиридонов припомни, че позицията на премиера относно избора на изтребител се поддържа и от бившия командир на ВВС и сегашен президент Румен Радев - "пилотите желаят да летят на нови самолети", а и те имат по-дълъг живот и са по-съвременни.

Въпросът за индустриалното сътрудничество е основен елемент в проектите не само за самолетите, но и за корабите - поддръжката на бойната техника, съобщи гостът.

Оферти за участие в търга за нов изтребител в България подадоха: за нови самолети - Boeing за F-18, Lockheed Martin за F-16, Швеция и SAAB за Gripen, и Италия за Eurofighter втора ръка.

Вижте и видеоматериала на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Бря абе тоз преди 5 години
полковник бил много умен. Ох, дай боже тези дето са правили поръчката да са като него.Амин(демек дано) !
18
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Забравих да попитам-кой ще ги кара и потдържа ? Че то не останаха свестни и образовани хора тук в *** ????????
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А бедните болните бездомните пенсионерите гладните-трева да пасат ! Интересно кого тогава ще бранят и от кого тези самолети ?? и най важното-Путин ни е виновен !
16
1
 
2
 
! Отговори
Цуци преди 5 години
Та представителят на спецслужбите на САЩ и отскоро постоянният представител на БГ в Управителния съвет на Европол, бившият министър на кабинета Боко-1, който през 2014 г. замалко да влезе за 4г. в затвора, възпитаникът на Помощното училище Цв.Цв. и полковникът от танковото поделение в Карлово Емил Христов отдавна ни показаха пътя - купуване на 36-годишни F16 от САЩ на цената на нови. Комисионата е за лобистите. Нещо Б.Б.иска нови авиони, но от Козяк 16 стоят и бдят!
15
1
 
2
 
! Отговори
:):) преди 5 години
хайде ревнаха спецовете по военни аероплани, споко бе нищо няма да стане пак,не хабете енергия ..
14
2
 
6
 
! Отговори
До 12 преди 5 години
Все още имаме С-300!Провери си фактите!
13
0
 
8
 
! Отговори
Не преди 5 години
Никакво въоръжение и поддръжка.Пари за оръжия нямам.Нито искам България да е длъжник.Даваме територия и бази на американците, като не искат да ни подарят самолети, да се махат от България, заедно със политиците.От такива политици врагове не ни трябват.Как не ви е срам, хората нямат пари за здраве, ви е ми купувате за 2 милиарда хвърчила?Докога политиците няма да мислят за народа, а за интересите на други държави?
12
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Става война, ние имаме няколко военни писти. Праща агресора по една ракета и ги прави на оране. Самолетите ни прескъпите къде ще кацнат, а ако не са излетяли от хангарите, какво даже няма и да излетят. Отиват военна плячка. Друго си е с ракетен арсенал. Сваляме техните самолети, а и спираме техните ракити, пък и пуцаме по техните градове. Ракетите са и доста по-евтини. Кое е по-добро за националната ни сигурност???
11
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
американците си назначили *** из медиите. Спокойно ясен е """""избора"""".
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименКак американската оферта няма да е най-добра. Най-добра е за американците. Защо ни набутаха в нато та шведи да блажат ще оставят ли те нещата. Все едно като сме васали на Мурад да ни продава ятагани на Кримското татарско ханство. Ще ни диктуват какво да купим и колкото по не работи по-щастливи ще са. Ако може макети на самолети по милиард бройката.
9
0
 
3
 
! Отговори
къде да кацне преди 5 години
Да дайте да фалираме до 3000 година да сме зависими с дългосрочни договори като за миговете. Ми то след 20 години може светаът да е доста по-различен и пак да сме на губещата страна, КАКТО ВИНАГИ. Не може ли да си закупим това от което Турция, Русия и който и да било биха ги били страх от нас - евтини но мощни ракети Томахоук, РУСКИ, КИТАЙСКИ И ВСЯКАКВИ РАКЕТИ. ЕДНА АКО ДУМНЕ ДА ПРАВИ ОТ КВАРТАЛ НА НАПАДНАЛАТА НИ ДЪРЖАВА ИЗКОП ЗА ФУТБОЛЕН СТАДИОН. Но не, да купим нещо скъпо което няма къде да
8
1
 
3
 
! Отговори
дедо Ви преди 5 години
Нямате кадри със средно образование за наземен персонал /завършили елекро и механотехника / владеещи перфектно английски език за тези машини!!!!!15-20 пилота ще бъдат обучени от доставчика, но хангарното обслужване, предстартова подготовка и след полет, наземно обслужване кой ще прави??? Възстановете техникумите, ще ви трябват кадри и за ракетни поделения...спешно, иначе язък за потрошената пара. И златна да е техниката, необразования обслужващ персонал ще я скапе!
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе купете си два три умрели мига втора ръка и стига мечтахте.
6
0
 
2
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
АМА, НЯМАЛИ СЪВРЕМЕННИТЕ ВОЕННИ ДЕЙСТВИЯ ДА СА ПРОВЕЖДАТ С РАКЕТИ , А НЕ СЪС САМОЛЕТИ "ФРЪКЛЬОВЦИ " ???
5
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Американски самолети и права да произвеждаме части за тях, това ни трябва.Американската оферта е най-добра.
4
5
 
6
 
! Отговори
да преди 5 години
нови Ф 18 и готово - перфектният вариант
3
4
 
16
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 години
За пет самолета тия шапкари и пишман депутати обикалят Америка и Европа надлъж и нашир с народна пара и се правят че избират и цъкат с език и аха аха се спрат на нещо и земат че му вържат кусур и пак от начало.
2
1
 
16
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Добре е като идея но остава да го изпълните.Да не стане Юрофайтър втора ръка за 1,8 млрд и предстоящи ремонти за 500млн.
1
2
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
...каза полк. Спиридон Спиридонов, главен редактор на в."Българско войнство"...Тоя *** сега ли стопли, че в сегашните оферти това е задължително?