5 000 лева е наградата за цялостен принос в българското кино

С решение на правителството от края на 2005 г. 13 януари беше обявен за професионален празник на работещите в областта на киното
10 яну 2006 13:58,
Пет хиляди лева е наградата за цялостен принос в българското кино. Наградата за най-добър игрален филм е 3000 лева, а за документален и анимационен филм - по 2000 лева, съобщи проф. Александър Грозев, директор на Националния филмов център /НФЦ/. От идната година наградите ще имат и символ - статуетка, за която ще бъде обявен конкурс.

НФЦ е инициатор на отличията, които ще бъдат връчени за първи път на 13 януари в Театър "Българска армия", бившето кино "Роял" - един от най-луксозните столични салони през 30-те и 40-те години на миналия век.

С решение на правителството от края на 2005 г. 13 януари беше обявен за професионален празник на работещите в областта на киното. На тази дата през 1915 г. е била премиерата на първия български игрален филм - "Българан е галант" на Васил Гендов, който изпълнява и главната мъжка роля. Партнира му актрисата от Народния театър Мара Липина. 

В надпреварата за наградите участват субсидираните от НФЦ филми, завършени през 2004 и 2005 г. - 8 игрални, 14 документални и 9 анимационни. Отличията ще получат продукциите, събрали най-много гласове от различните киногилдии.

Победителят при игралните филми ще бъде определен между "Лейди Зи" на Георги Дюлгеров, "Откраднати очи" на Радослав Спасов и "Изпепеляване" на Станимир Трифонов.

"Финалисти" в документалното кино са "Самодейци - от мечтите до реалността" на Светослав Драганов, "Георги и пеперудите" на Андрей Паунов, "Любовта е . . ." на Иван Тонев и "България: база данни" на Юлий Стоянов.

Номинираните анимационни филми са "Тик-так" на Борис Десподов, "Сиво" на Иван Русев, "Черно на бяло" и "Акватория" на Андрей Цветков.

Иван Радоев и Койна Русева са водещи на тържеството на 13 януари, режисирано от младия Иван Трайков. Джазменът Антони Дончев ще изпълни на пиано подпури от мелодии към български игрални филми. В програмата са и скечове, представящи с хумор скрити за зрителите страни на киното, като случващото се на снимачната площадка, отношенията между актьори, режисьори, сценаристи и т.н.

Дони и Нети ще изпълнят най-новия си хит - "Този филм", а Део и Дичо от Д 2 - парчета от новия филм на Киран Коларов "Бунтът на L". Ще бъдат показани откъси от продукцията, както и от останалите около 10 нови игрални филма, които ще бъдат завършени тази година. Между тях са "Обърната елха" на Иван Черкелов и Васил Живков, "Пазачът на мъртвите" на Илиян Симеонов, "Неутрална зона" на Андрей Слабаков, "Летете с Росинант" на Джеки Стоев, "Маймуни през зимата" на Милена Андонова, "Разследване" на Иглика Трифонова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание