Български документален филм получи специална награда в Прага

Филмът е заснет в Тайланд, Бирма, Европа и американските съдилища между 2000 и 2005 г.
5 мар 2006 15:05,
Филмът "Тотално отричане" на българката Милена Кънева, който ще бъде представен премиерно на 21-ви март по време на 10-ия юбилеен "София филм фест", получи Специалната награда на Осмия международен фестивал за документални филми "One World" в Прага лично от Вацлав Хавел, съобщиха от "София филм фест".

"Тотално отричане" беше показан на церемонията по откриването на фестивала, посветен на проблемите за защитата на човешките права, в Прага /1-9 март 2006 г./.

Почетният приз се връчва всяка година от първия чешки президент, избран след 1989 г., на селектиран от него филм. Тази година честта се падна на Милена Кънева за филма й "Тотално отричане".

Филмът проследява историята на един уникален съдебен процес - 15 селяни от бирманската джунгла съдят водеща световна петролна корпорация за експлоатация и геноцид и печелят делото през 2005 г. В продължение на пет години Милена Кънева, която е продуцент, режисьор и оператор на творбата, следи развитието на проекта за строеж на газопровод в Бирма, последиците за местното население и личната история на Ка Сауа, определен от американската сенаторка Кери Кенеди в книгата й "Speak Truth to Power" като "човек с изумителен кураж и с твърдата вяра, че отделният човек може да промени света към по-добро".

Филмът е заснет в Тайланд, Бирма, Европа и американските съдилища между 2000 и 2005 г.

Милена Кънева посвещава пет години от живота си на каузата на Ка Сауа и на каренските селяни, чиято анонимност в процеса и във филма е продиктувана от съображения за сигурност. Помага й опитът, придобит като продуцент и автор на репортажи от горещи проблемни точки на планетата. Работила е в Африка, Азия, Южна Америка за WTN, /APTN/, RAI tv, PBS, National Geographic.

Срещала се е с Далай Лама, интервюирала е Нобеловия лауреат за мир, легендарната бирманска лидерка под домашен арест Анг Сан Су Чи, както и най-известни имена от световното кино в резултат на постоянното си присъствие на фестивали като Кан и Венеция от 1992 г. насам.

"Тотално отричане" е сред избраните за участие филми в "Hot Docs Festival'' в Торонто.

Оригиналната музика за филма е написана от известния български музикант Николай Иванов от група "Ом".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание