Доньо Донев ни напусна

За филмите си той казваше: "Голямото удовлетворение за мен е, като видя целия салон усмихнат на мой филм"
28 ное 2007 16:19,
56
Доньо Донев ни напусна
Снимка: Булфото

Днес сутринта е починал след тежко боледуване известният аниматор и карикатурист Доньо Донев. Причината за кончината му е инсулт, който е получил в Александровска болница, където се е лекувал.

Доньо Донев беше и ще остане като един от най-ярките представители на българската школа в световното анимационно кино, носител на престижни международни награди на големи филмови фестивали в Оберхаузен, Лайпциг и други. Той е един от българските кинематографисти, изучавани в киноинститутите по света.

Доньо Донев е „бащата” на „Тримата глупаци“ - един от най-обичаните и емблематични български анимационнни филми.

За култовите си герои, големият карикатурист казваше "Голямото удовлетворение за мен е, като видя целия салон усмихнат на мой филм. Обаче най ми е приятно, когато отида в някое заведение, седна и току пристигне бутилка отнякъде. Отначало сервитьорът вика: "Казаха да не казвам от кого е." Но като настоявам, той казва, че е от човек, който е възхитен примерно от "Тримата глупаци"”.

Или пък на улицата, като ме срещне някой, особено пък дете, и каже: "Чичо Доньо, нарисувай ми един глупак!" И аз спирам и рисувам. Никога не отказвам."

Анимацията става толкова популярна, че през годините славните й герои преминават през множество превъплъщения – „Тримата глупаци – ловци”, „Тримата глупаци и автомобилът”, „Тримата глупаци и кравата”, „Тримата глупаци – ловци”, „Тримата глупаци и дървото”, „Тримата глупаци и глупачката”, „Тримата глупаци – атлети”, „Тримата глупаци – педагози”, „Тримата глупаци – рибари”, „Тримата глупаци в ресторанта”, „Тримата глупаци нон стоп”, „Тримата глупаци в бита и спорта”...

Доньо Донев е художник, сценарист и режисьор на над сто анимационни филма, сред които: „Шега”, „Хепи енд”, „Умно село”, „Кауза пердута”, „Мишената”, „Върни се пак в Соренто”, „Пардон”, „Нарекохме ги Монтеки и Капулети”, „Серенада”, „Хамлет”, „Екограма”.

Доньо Донев е роден на 27.06.1929 г. в Берковица. Завършва графика в Художествената академия през 1954г., а през 1959г. специализира в Союзмултфилм в Москва.

Първият му анимационен филм като художник е „Грух и Грушка”, а с „Дует” дебютира и като сценарист и режисьор. През 1998г. За първи път застава и от другата страна на камерата, като актьор във филма „Вагнер”.

Беше и професор в НАТФИЗ, където преподаваше анимационна режисура. Като карикатурист се представя в много изложби в България и в чужбина.

Сред многобройните му награди са: Орден „Кирил и Методий” – ІІ ст., „Златна мелничка” – Международен фестивал на анимационния филм, Барселона, Испания, Награда на СБХ за сценография за „Тримата глупаци”, „Умно село” и „Де факто”, Специална награда за Кауза пердута” - Международен фестивал на анимационното кино, Бостън, Награда на СБФД за цялостно творчество, „Златен Микелди” - Международен кино фестивал в Билбао, Испания и „Сребърен дракон” - Международен фестивал на късометражното кино, Краков, Полша...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
2
 
! Отговори
Иван Иванов преди 16 години
Отиде си един честен човек. Благодарим ти!
34
0
 
2
 
! Отговори
преди 16 години
Otide si edin ot nai-velikite bulgari poklon pred pameta ti
33
0
 
3
 
! Отговори
lelka_debelkaa преди 16 години
Почивай в мир!
32
0
 
3
 
! Отговори
преди 16 години
Поклон пред светлана му памет!
31
0
 
3
 
! Отговори
bobi преди 16 години
Поклон пред един от великите Българи.Лека му пръст и да почива в мир
30
0
 
3
 
! Отговори
jmi4ko преди 16 години
ПОКЛОН пред паметта му !!!!!!!!!!!
29
0
 
3
 
! Отговори
ivosbbg преди 16 години
Винаги ще оттанеш в сърцето ми.Поклон.
28
0
 
3
 
! Отговори
aangelof преди 16 години
Поклон пред един от "великите българи"!С това което е направил никога не ще бъде збравен.Поклон пред светлата му памет!
27
0
 
2
 
! Отговори
преди 16 години
poklon pred svetlata mu pamet
26
0
 
2
 
! Отговори
Becko преди 16 години
Bat Donio, slu4aino popadnah predi godini v edin Prajki kino salon. Imase vecer na Bylgarskoto animacionno izkustvo.3ta glupaci biaha tolkoz dobre razbrani. Horata kazvaha nie si mislehme ce vasiat T Jifkof e razlicen ot nasiat Milos Jakes. Horata pripoznavaha geroite, smeeha se i se radvaha.
25
0
 
3
 
! Отговори
Vlad преди 16 години
Напусна ни един голям българин. Напусна ни тихо и както често се случва у нас, го изпращаме с кратка вест накрая на вестника или в интернет. Болката на духа е по-силна от физическата болка. Българската духовност загуби много. Боли... Поклон пред "най-великия ***".
24
0
 
3
 
! Отговори
Ина преди 16 години
Поклон пред таланта! Поклон пред паметта му!
23
0
 
3
 
! Отговори
Mery преди 16 години
Поклон пред светлата памет на един ВЕЛИК БЪЛГАРСКИ АНИМАТОР. Той ще продължава да живее със стотиците творби създадени от него.
22
0
 
3
 
! Отговори
Emo преди 16 години
Замина си един прекрасен човек! Съболезнования на роднините, приятелите и учениците на Доньо Донев. "Ще помним, гледаме и се възхищаваме (развеселяваме) на филмите Ти още дълго... Поклон пред светлата Ти памет."
21
0
 
3
 
! Отговори
Alex преди 16 години
Господ да го прости!
20
0
 
3
 
! Отговори
преди 16 години
Поклон
19
0
 
3
 
! Отговори
Becko преди 16 години
Отиде си Бат Доньо. Останахме Глупаците.
18
0
 
3
 
! Отговори
преди 16 години
поклон!
17
0
 
3
 
! Отговори
Александър Йорданов преди 16 години
Отиде си един велик българин.Поклон пред паметта му...В Италия изпращат великите хора с аплаус.Така че нека аплодираме таланта на майстора и останем весели в душите си защото това той е най-харесвал.
16
0
 
2
 
! Отговори
Dolni преди 16 години
R.I.P