Доньо Донев ни напусна

За филмите си той казваше: "Голямото удовлетворение за мен е, като видя целия салон усмихнат на мой филм"
28 ное 2007 16:19,
56
Доньо Донев ни напусна
Снимка: Булфото

Днес сутринта е починал след тежко боледуване известният аниматор и карикатурист Доньо Донев. Причината за кончината му е инсулт, който е получил в Александровска болница, където се е лекувал.

Доньо Донев беше и ще остане като един от най-ярките представители на българската школа в световното анимационно кино, носител на престижни международни награди на големи филмови фестивали в Оберхаузен, Лайпциг и други. Той е един от българските кинематографисти, изучавани в киноинститутите по света.

Доньо Донев е „бащата” на „Тримата глупаци“ - един от най-обичаните и емблематични български анимационнни филми.

За култовите си герои, големият карикатурист казваше "Голямото удовлетворение за мен е, като видя целия салон усмихнат на мой филм. Обаче най ми е приятно, когато отида в някое заведение, седна и току пристигне бутилка отнякъде. Отначало сервитьорът вика: "Казаха да не казвам от кого е." Но като настоявам, той казва, че е от човек, който е възхитен примерно от "Тримата глупаци"”.

Или пък на улицата, като ме срещне някой, особено пък дете, и каже: "Чичо Доньо, нарисувай ми един глупак!" И аз спирам и рисувам. Никога не отказвам."

Анимацията става толкова популярна, че през годините славните й герои преминават през множество превъплъщения – „Тримата глупаци – ловци”, „Тримата глупаци и автомобилът”, „Тримата глупаци и кравата”, „Тримата глупаци – ловци”, „Тримата глупаци и дървото”, „Тримата глупаци и глупачката”, „Тримата глупаци – атлети”, „Тримата глупаци – педагози”, „Тримата глупаци – рибари”, „Тримата глупаци в ресторанта”, „Тримата глупаци нон стоп”, „Тримата глупаци в бита и спорта”...

Доньо Донев е художник, сценарист и режисьор на над сто анимационни филма, сред които: „Шега”, „Хепи енд”, „Умно село”, „Кауза пердута”, „Мишената”, „Върни се пак в Соренто”, „Пардон”, „Нарекохме ги Монтеки и Капулети”, „Серенада”, „Хамлет”, „Екограма”.

Доньо Донев е роден на 27.06.1929 г. в Берковица. Завършва графика в Художествената академия през 1954г., а през 1959г. специализира в Союзмултфилм в Москва.

Първият му анимационен филм като художник е „Грух и Грушка”, а с „Дует” дебютира и като сценарист и режисьор. През 1998г. За първи път застава и от другата страна на камерата, като актьор във филма „Вагнер”.

Беше и професор в НАТФИЗ, където преподаваше анимационна режисура. Като карикатурист се представя в много изложби в България и в чужбина.

Сред многобройните му награди са: Орден „Кирил и Методий” – ІІ ст., „Златна мелничка” – Международен фестивал на анимационния филм, Барселона, Испания, Награда на СБХ за сценография за „Тримата глупаци”, „Умно село” и „Де факто”, Специална награда за Кауза пердута” - Международен фестивал на анимационното кино, Бостън, Награда на СБФД за цялостно творчество, „Златен Микелди” - Международен кино фестивал в Билбао, Испания и „Сребърен дракон” - Международен фестивал на късометражното кино, Краков, Полша...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
3
 
! Отговори
Tanya преди 16 години
Поклон пред таланта! Не си е отишъл, защото всички коментират това, което е оставил! Това е уникалността да оставиш нщо след себе си, даже и да звучи като клише! Това е безсмъртието, за което се говори в една реклама - ДА ОСТОВИШ ПОНЕ ЕДНО ВЕЛИКО НЕЩО! А Доньо остави най-малко ЕДНО....! Мир и Светлина на Душата му!
14
0
 
2
 
! Отговори
:( преди 16 години
Не искам да виждам такива заглавия, кога ще видя Путин или Буш ни напусна :(
13
0
 
3
 
! Отговори
ra4ko преди 16 години
Поклон!
12
0
 
3
 
! Отговори
Мария преди 16 години
Дълбок поклон
11
0
 
3
 
! Отговори
k преди 16 години
Много тъжно ми стана изведнъж.
10
0
 
3
 
! Отговори
зоро преди 16 години
Жалко че най-обичаните хора си отиват.Светла му памет
9
0
 
3
 
! Отговори
преди 16 години
Поклон на този велик човек. С неговата загуба ние обедняваме. Тази *** във властта да види какво означава стойностен човек достоен за уважение, което не може да се каже за тях.
8
0
 
3
 
! Отговори
Aleks преди 16 години
Прекланям се пред всичко сторено от теб учителю.
7
0
 
3
 
! Отговори
lidis преди 16 години
Мир на праха му...
6
0
 
3
 
! Отговори
Ради преди 16 години
Поклон пред паметта му ...
5
0
 
3
 
! Отговори
ПЕНА преди 16 години
МИР НА ПРАХА МУ !! ТАЛАНТЛИВ И СЪРЦАТ БЪЛГАРИН !! МНОООГО ОЩЕ ЩЕ СЕ РАДВАТ ПОКОЛЕНИЯТА НА НЕГОВИТЕ ГЕРОИ !!
4
0
 
3
 
! Отговори
ЕДНА БЪЛГАРКА преди 16 години
Поредният голям българин си отиде от нас.Поклон пред паметта на един голям творец
3
0
 
3
 
! Отговори
преди 16 години
Моите съболезнования на семейството!Най-великата българска анимация е филмчето "Тримата ***".
2
0
 
3
 
! Отговори
. преди 16 години
мир на праха му. беше МНОГО ГОЛЯМ!
1
0
 
3
 
! Отговори
Дядо Мраз преди 16 години
Почивай в мир!!!!!