"Здрач" ще засенчи Хари Потър?

След децата магьосници идва ред на тийнейджъри вампири
21 ное 2008 15:32, Петя Славова
54
"Здрач" ще засенчи Хари Потър?
Снимка: БГНЕС

Още една екранизация на деца със свръхсили излиза на големия екран.

След успеха на Хари Потър идва ред и на тийнейджърите вампири от "Здрач". Те ще се появят за първи път в киносалоните от 21 ноември.

От прожекцията ликуват и книгоиздателите, тъй като се надяват на огромен скок на продажбите на книгата.

Ветерани на издателската индустрия казват, че "огромната популярност на авторката на серията "Здрач" Стефани Майерс е реминисценция за ранния успех на Дж. К. Роулинг, чиито книги за Хари Потър за тийнейдж магьосници са "Светият Граал" за книгоиздаването".

И двете се продават в необичайно високи тиражи, привлякоха огромна аудитория от млади почитатели с култоподобна очарованост от книгите и интригата в тях се върти около магични елементи.

Със скромния бюджет от 36 милиона долара филмът "Здрач" може лесно да възстанови разходите си през първия уикенд поради огромната популярност на книгата между тийнейджърите, особено девойките.

"Мисля, че той определено ще увеличи аудиторията ни", казва Елизабет Еулберг, пресагент по книгите "Здрач".

"Единствено се надяваме хората, които не са чели книгите и гледат филма, да ги прочетат".

Еулберг съобщи, че продажбите през последните седмици и по света на четирите книги от серията вече надхвърлят 25 милиона екземпляра на 37 езика, включително виетнамски, китайски, хърватски и латвийски.

Четирите заглавия от поредицата "Здрач" бяха в листа на най-продаваните в списъка на USA Today, като четвъртата книга бе разпродадена в 1,3 милиона копия още през първия ден от появата си в САЩ.

Действието се развива в тихоокеанския северозапад на Америка, с главни действащи лица девойката Исабела "Белла" Суон, която е социален аутсайдер, и безсмъртния вампир Едуард Кулън.

Тяхната пресечена от звезди любовна история се усложнява от факта, че други вампири издирват Суон, а и самият Едуард е раздвоен в желанията си спрямо нея.

Успехът на книгите е забележителен. Само от продажби в САЩ са спечелени 20 милиона долара, заглавията от серията оглавяват листите с бестселъри във Франция, Италия, Ирландия, Испания и Великобритания.

Все пак още не е ясно кой ще излезе победител от битката между магьосници и вампири на големия екран. И други врагове си има очилатият герой Хари Потър. Това е индийския му еквивалент - Хари Путър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
1
 
! Отговори
Повръщня преди 11 години
Мнението ми от скапаната БОЗА Здрач е,че актрисата Кристен Стюарт има "Току-що-изядох-ла*но" изражение и ви казвам,че не си струва да купувате тъпите книги.По-добре дайте 150 лв. за Хари Потър,но поне ще си струва.Чела съм Хари Потър,чела съм и Здрач и искам да ви кажа,че като прочетох четирите книги Здрач исках да си изповръщам червата в мивката от яд,че съм дала 100 лева за едно скапано ла*но. Али.
58
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
според мен трябва да видите тоя клип vbox7/play:b250cb87и тогава да помислите
57
0
 
1
 
! Отговори
jes_ika преди 13 години
Според мен и двата филма са страхотни и уникални, но тъй като тематиката им е съвсем различна, не виждам защо изобщо ги сравняват........
56
0
 
5
 
! Отговори
ЧЕ ГЕВАРА преди 13 години
ЧЕ Здрач е къде къде по интересен от хари потър.вампирите са били част от фолклора и митологията на всички народности аз гледам"Вампирски дневници" с един хубавец актьор и една българска красавица...а хари потър е бозата на века ако искате потърчо,отворете вбокс7 и гледайте тъпанчев на училище...няма да останете разочаровани.
55
2
 
1
 
! Отговори
Анонимна преди 13 години
една дума има за този филм - БОЗА!
54
0
 
0
 
! Отговори
hetfield преди 13 години
ami stavai kon :D, tova e prihoda ot premiernata sedmica na posledniq film za harry potter - $77,835,727, a tova za new moon(zdra4 2) -$140,700,000
53
1
 
0
 
! Отговори
dari преди 14 години
eduart e savar6enniqt maj koito nqkoga bi sa6testvuval.nemoje da se sravni s koito ida e geroi,toi pritejava vsi4ki ka4estva,koito karat edna jena da se pobarka.vapreki,4e e izmislen se nadqvam nqkoga da sre6na i napolovina sexy kolkoto nego maj.dokato gledah filma,taini4ko iskah da sam na mqstoto na glavnata geroinq.
52
0
 
0
 
! Отговори
ивона преди 14 години
дайте да си говорим истината филма е хубав не отричам не съм чела книгите .. незнам на хари съм чела почти сиччки книги трябва да ви кажа че той изместии и най-великите филми които някога сме гледалии ..Хари потър за мене е уникален филм който не ми се вярва че може да се замени с някой друг ... сега ще ви кажа верно Даниел не е чак такъв сладур като едуард но там всичкоо е някак си по истинско вълшебноо ... нма да забравя че този филм ме е карал да се ужася както и забавни моментии той си е и страшничък ... здрач е просто любовна историяя и нищоо поече на мнение съм че хари потър ще си бъде класикаа много години още напред .. както и дръги касови филми като индиана джоунс .. междузвездни войни карибски пиратии .. и тн .. тва е мойто мнение !!!
51
1
 
3
 
! Отговори
anonimka преди 14 години
vii hora ste ludi :D kogat zdra4 zamesti harry potter az 6te stana kon be...ha ha
50
2
 
4
 
! Отговори
............... преди 14 години
омг...появила са няква откъсана сапунка кат тоя здрач и авторката си мисли чи можи да засенчи хари потър...просто е невъзможно здрач ще е популярен най много година две и после никой няма да го помни...хари потър е вечен говоря и за книгата и за филма ;)
49
1
 
2
 
! Отговори
нели преди 14 години
филма е много хубав и отдамна вече е засенчил хари потър защото хари потър е много смотан филм а здрач е най хубавия!!!
48
2
 
3
 
! Отговори
изабела преди 14 години
,,Здрач,, е невероятен филм направо е супер Бела и Едуард са страхотни.......
47
1
 
0
 
! Отговори
jyllie преди 14 години
филма здрач наистина е много добър не го оспорвам.. филм със смисъл и добри герои.. но това че ще засенчи хари потър са глупости.. остават 2 последни филма и нечистокръвния принц излиза точно по средата на годината.. умно измислено за да стане филм на 2009.. после са даровете на смъртта.. чак след тях са поредиците на здрач които ще са опити да се засенчи хари потър - безуспешни.. романите са долу горе на 1 ниво но здрач имат доста да наваксват докато стигнат нивото на потър ;]
46
0
 
2
 
! Отговори
super преди 14 години
без да обиждам феновете на Хари Потър , но той първо че е издаден преди най-много 10г., а Здрач е много нов е много интересен(повечето тийнеиджъри харесват такива филми и книги)и за да се върне на по преден план трябва да измислят много по брутални сцени от Здрач!А за самият филм той не може да се опише с думи и едвам едвам с чувства и от това се разбира колко се харесва този филм и всичките поредициот книги!!!А който е на това мнение да ми пише на скайпа s1s1s1777!
45
1
 
1
 
! Отговори
BiZiToOo преди 14 години
Най-якия филм който сам гледала ;) ;) ;)
44
0
 
1
 
! Отговори
sweetity преди 14 години
Здрач е наи-готиния филм който съм гледала уникален е а и Бела и Едуарт са много готини :* :* :* :* :* :*
43
1
 
1
 
! Отговори
radoslava преди 15 години
za men li4no twiligh e po qk fiym ne 4e harry poter ne e xybav fiym prosto e omraznal
42
1
 
0
 
! Отговори
hristina преди 15 години
men li4no me interisuva samo kaga 6te moga da gledam ostanalite serii?
41
0
 
0
 
! Отговори
dgdrht преди 15 години
tova e nai-qkiq film koito sam gledala ,zasenchva "titanik"
40
1
 
1
 
! Отговори
Harry Potter is the преди 15 години
"Здрач" ще засенчи Хари Потър?-ДА ДА.Хари Потър е много як филм,както и книгите са пленяващи няма нищо за сравнение никога ''Здрач''няма да засенчи Хари -тои си е вечен!!!Които смята че Хари е за 8 годищните не е прав този филм е за вси4ки пък и всеки си има вкус!''Здрач''е добър филм да,но няма да измести ХП НИКОГА!!!XP is the BEST FOREVER!!!