"Билбо Бегинс, или Дотам и обратно" през 2011 г.

Наследниците на Дж. Р. Р. Толкин се споразумяха с New Line Cinema
9 сеп 2009 14:30, Петя Славова
8
"Билбо Бегинс, или Дотам и обратно" през 2011 г.
Снимка: Съни Филмс

Наследниците на Дж. Р. Р. Толкин успяха да се споразумеят с New Line Cinema, което ще позволи да се продължи с планираната екранизация на книгата му "Билбо Бегинс, или Дотам и обратно", предаде BBC.

Подробностите по споразумението, включително сумата, която ще получат наследниците, засега не се съобщават.

Още по темата
21 юли 2009 09:56
15

Първият филм по книгата, предшестваща "Властелинът на пръстените", трябва да се появи по екраните през 2011 г.

Режисьор на продукцията е Гилермо дел Торо.

Наследниците на Толкин бяха обвинили студията, че са получили само 62,5 хиляди долара за екранизацията на "Властелинът на пръстените", докато печалбите от нея са стигнали 6 милиарда долара в световен мащаб.

Те поискаха да получат 7,5% от киноприходите, равни на 220 милиона долара.

След като не постигнаха споразумение по друг начин, фондът на Толкин заведе дело срещу студията.

Ако разглеждането му се беше забавило, плановете за работа над "Билбо Бегинс, или Дотам и обратно" (английско заглавие – The Hobbit) щяха да се провалят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
амиго преди 14 години
до Номер 6Толкон умира 1973 г. като сложим +70, дали се получава че имат право на екранизация, без разрешението на наследниците?
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
До Н:1Да ти го начукам в тъпата тиква. Ако баща ти е създателя на най великата приказка на 20ти век, дали ще ти е готино, някой да се възползва от това ?
6
0
 
0
 
! Отговори
Иво преди 14 години
Не е така - 70 години след смърта на автора. След тов могат да се ползва
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
No 4 Aма в къщата на баща ми не могат да живеят, колкото си поискат хора, за колкото си поискат дълго. След 150 години къщата ще се е срутила, но тея още ще цицат. Аз да си съдера гАза няма да мога да пусна повече от 20 човека в къщата, а тея продадоха книгата поне по два пъти (твърди корици, меки корици, специално издание, златно издание, не знам си какво издание), а филма по три пъти. Та не ми говори за авторски права и такива шитни.
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Това е все едно баща ти като построи къща след неговата смърт ти да не можеш да я наследиш, ами тя да се изземе в полза на обществото! Напълно нормално е авторските права да се наследяват 50-70 години след смъртта на автора.
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
70 години има авторски права, след това нямат право на забележки.Въпреки, че според мен САМО и единственно автора има право да предявява претенции докъто е жив. Той е създал творбите и той има право да се облажи от тях, а не някакви храндутници после да чакат наготово.
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ако наследиш къша, няма ли да си я къташ? Или ще я даваш под наем за без пари? Aко не беше синът му, почитателите на Властелина никога нямаше да прочетат Силмарилион примерно.
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Баси ***, да лапнат толкова пари за дето не са си мръднали пръста. Пък и единия вече показа колко е некадърен. *** е, че номера мина :(