"Речта на краля" отличник и на БАФТА

Филмът е с 14 номинации за британските филмови награди
Обновена: 18 яну 2011 13:11 | 18 яну 2011 13:10,
3
"Речта на краля" отличник и на БАФТА
Плакат: The Weinstein Company

Филмът "Речта на краля", в който Колин Фърт се превъплъщава в образа на заекващия крал Джордж VI, получи 14 номинации за наградите БАФТА, след като преди месец триумфира и на Британските независими филмови награди.

Сред номинациите за лентата са за най-добър филм, режисьор (Том Хупър), главна мъжка роля (Колин Фърт), поддържаща мъжка роля (Джефри Ръш) и поддържаща женска роля (Хелена Бонам Картър).

С 12 номинации е трилърът на Дарън Аронофски "Черният лебед", следван от "Генезис" с девет, "127 часа" и "Непреклонните" с по осем и соченият за фаворит за "Оскар" филм "Социалната мрежа" с шест.

В престижната категория за най-добър филм тази година "Речта на краля" ще се състезава с "Генезис", "Непреклонните", "Социалната мрежа" и "Черният лебед".

За наградата за най-добър британски филм пък ще се борят новата лента на Дани Бойл "127 часа", "Речта на краля", комедията Another Year, историческата драма Made in Dagenham и изненадата – пародията Four Lions, разказваща за четирима леко смотани британски младежи с мечти за слава и джихад.

Петимата номинирани за БАФТА режисьори тази година са Дарън Аронофски, Том Хупър, Дани Бойл, Кристофър Нолан и Дейвид Финчър.

Още по темата

В номинациите за актьорските награди за главна и поддържаща роля се включват освен основните фаворити и драмата на мексиканския режисьор Алехандро Гонсалес Иняриту Biutiful, комедията The Kids Are All Right на Лиса Чолоденко, както и първата част от датската екранизация на трилогията „Милениум“ - „Момичето с татуирания дракон“, номинирана за главна женска роля на Наоми Рапейч.

В категориите за поддържаща мъжка и женска роля пък са носителят на Златен глобус Крисчън Бейл и партньорката му във филма The Fighter Ейми Адамс.

Наградите БАФТА, присъждани от Британската академия за кино и телевизия, ще бъдат връчени на 13 февруари, две седмици преди "Оскар"-ите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: Речта на краляБАФТА
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Гледах преди 13 години
Гледах "Речта на краля". Едва ли е най-хубавият филм, но Колин Фърт безспорно е най-добрият актьор. Ролята му е изключителна и "издърпва" целия филм. Гледайте го, заслужава си.
1
0
 
1
 
! Отговори
Filio преди 13 години
"първата част от датската екранизация на трилогията Милениум - Момичето с татуирания дракон - а научете какъв е филма. Подсказвам - Скандинавски - със столица Стокхолм. Близо до Дания, но не е Норвегия, а не се споменава Финландия.