Да избягаш с "Кецове"

Една малка история за младите "изгубени", които не искат да бъдат намерени
Обновена: 7 ное 2011 11:42 | 7 ное 2011 11:08, Петя Славова
3
Да избягаш с "Кецове"
Снимка: A+Film

Макар че филмът не е продължение на „Емигранти”, съвсем спокойно персонажите от режисьорския дебют на Валери Йорданов „Кецове” (създаден съвместно с Иван Владимиров) могат да влязат в това определение – „емигрант в собствената си страна”.

Свободна, лека и лесноподвижна, историята напълно „влиза” в номера на заглавието.

Наперената бояджийка-боксьорка Ема (Ина Николова) с колегата си в строителството Сивия (Валери Йорданов) избягват от потискащото чалга всекидневие на стоп из страната. Имат цел, за разлика от доста хаотичното им битие – да си разпънат бивак на един от малкото запазени все още девствени кътчета плажна ивица край Кара дере.

Там срещат още няколко като тях. Коса (Филип Аврамов) с приятеля му Малкия (Иво Аръков). Страдащият по гаджето си Иво (Иван Бърнев), тръгнал със спътника си Дебелия (Васил Драганов) – който пък иска да забрави изневярата на своята приятелка.

Компанията расте постепенно и някак естествено на плажа – купонджийски настроена барманка с дете, свирещ на гайда цветнокож и още няколко танцуващи, търсещи безгрижие.

Още по темата

Настроението на брега е заснето от камерата на Рали Ралчев отвеяно, хипарско и морско. Каквото единствено може да е, когато срещнеш хора като тези. Бунтари и несретници, свободни в своето усамотение, шляещи се сред красотата на девствената, оставената от хората природа да се развива накъдето си поиска.

Като че да ги убеди в нетрайността на тази идилия и за да приземят политналото им настроение, се появяват новите концесионери на плажа с джетове и явно мутренска напереност.

Филмът не залага на особена, наситена от обрати история. Реверансът е към атмосферата, настроението, което те заразява от музика и къси реплики, все едно отпиваш силен шот.

Младите – толкова различни, но търсещи едно – спокойствие и свобода, се отдават на лежерието, размишляват над смисъла и над вечните въпроси: „кой съм аз и за какво се боря?”.

Едно лято, което е ясно, че ще има край, но с въпрос – има ли смисъл да се върнеш към онзи живот, от който си избягал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
3
 
! Отговори
Пърпъл преди 12 години
Изгледах го, но краят ми остана малко неясен.
2
8
 
11
 
! Отговори
noname преди 12 години
гледах го, останах със смесени чувства.не ми хареса че липсва сюжет, просто сцени наредени една след друга, актьорите играят като на театър, а не на кино. идеята обаче е хубава, да покаже едно загубено поколение /може би поредното/. мен не ме впечатли защото това са хората около мен, за мен това не е нищо ново, виждам ги всеки ден. иначе си стурва да се гледа даже поради причината че е бг филм. лично аз ходя на доста филми с идеята просто да подкрепям бг кино.
1
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
много хубав филм, препоръчвам