Фестивални фаворити от„Цветята на Корана”

Киното от Близкия Изток и Северна Африка от 17 януари
11 яну 2012 14:06, Петя Славова
3
Фестивални фаворити от„Цветята на Корана”
Снимка: Позор ООД

За три седмици ще може да се потопим в атмосферата от Близкия Изток и Северна Африка.

От 17 януари стартира четвъртото издание на фестивала "Цветята на Корана", който показва филмите именно от тези региони.

Прожекциите ще се провеждат в Дом на киното, Евро синема, Червената къща и Dada Cultural Bar.Ето какви са и акцентите от тазгодишната селекция.

Дебютът на Шахрам Алиди „С шепота на вятъра” е носител на наградата на журито от фестивала в Братислава и е част от седмицата на критиката в Кан. Историята представя ежедневието на възрастен човек, който дълги години записва съобщенията на хората от планинските селца в иракската част на Кюрдистан и по този начин поддържа връзката между роднини и познати.

Друг впечатляващ дебют включен в програмата на фестивала е „Детето на Кабул” на Бармак Акрам, който е отличен с награда за първи филм от големия техерански кинофорум „Фаджр”, както и с наградата за най-добър режисьор от фестивала в Трансилвания. Филмът представя приключенията на таксиметров шофьор, който открива бебе на задната седалка на своето такси.

Египетското предложение „Микрофонът” печели награди за най-добър филм от фестивалите в Истанбул, Кайро и Картаген. Бунтарската лента на Ахмад Абдала показва ъндърграунд културата във втория по-големина град в Египет – Александрия. Хип-хопът, графитите, скейтърите, мръсните рими и дразнещите ухото китарни рифове ще накарат всеки да забрави за туристическите забележителности, с които свързва страната и да се запознае с едно ново лице на Египет.

Още по темата

Всеки кадър във филмите на Юмит Юнал представлява фотографски шедьовър. В рамките на „Цветята на Корана” ще бъде показан най-личният проект на режисьора „Празнина”, отличен с наградата на журито и с награда за най-добра мъжка роля за Серхат Тютюмлер от фестивала в Истанбул, както и с награда за оригинален сценарий и награда за най-добра актриса /Селен Учер/ от фестивала в Адана.

„Двайсет” на иранския режисьор Абдулреза Кахани печели наградата на журито от фестивала в Карлови Вари, както и три награди от фестивала „Фаджр” – за режисура, най-добра подържаща актриса /Махтаб Карамати/ и най-добър поддържащ актьор /Али Реза Хамсех/.

Филмът проследява ежедневието на коравосърдечен старец, който държи салон, където се организират сватби и погребения. Обслужващият персонал се състои от аутсайдери, които рискуват да останат без работа, след като собственикът решава да затвори помещението след 20 дни. Отчаяни от безизходицата, те са готови на всичко, за да задържат работата си.
Криминалната история „Казанегра” представя брилянтния тандем Аназ ал Бас и Омар Лотфи, които си поделят наградата за най-добър актьор от фестивалите в Дубай и Брюксел. Двамата се забъркват в сделки из подземния свят на Казабланка. Филмът е отличен и с награда на журито от фестивалите в Дамаск и Таормина, както и с приза за режисура от форума в Брюксел.

В рамките на „Цветята на Корана” за първи път на голям екран ще бъде показан шедьовърът на Аббас Киаростами „Под маслиновите дръвчета”, отличен със „Златна пика” от фестивала във Валядолид, „Сребърен Хюго” за най-добър филм от фестивала в Чикаго и наградата на критиката от фестивала в Сао Пауло.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
и *** ли правят кино ? не мерси ,не съм настроен анималистично !
2
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
супер фестивал, различно кино, което не може да гледате навсякъде и което има сто пъти повече смисъл от филмите по моловете
1
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ОТВРАТТТТТТТТТТТТТ