Нури Билге Джейлан за първи път у нас

Турският режисьор ще получи Наградата на София на 16-ото издание на София Филм Фест
Обновена: 25 фев 2012 18:11 | 23 яну 2012 10:58, Петя Славова
1
 Нури Билге Джейлан за първи път у нас
Нури Билге Джейлан. Снимка: София Филм Фест

Турският режисьор Нури Билге Джейлан ще получи Наградата на София.

Това ще стане по време на 16-ото издание на София Филм Фест, когато той лично ще представи шедьовъра си „Имало едно време в Анадола”.

Най-новият му филм получи Голямата награда на журито (Grand Prix) на 64-ия филмов фестивал в Кан. Наградата бе поделена с братя Дарден и техния филм „Момчето с колелото”.

Преди да се заеме с режисьорската си кариера Джейлан завършва факултета по инженерство в Босфорския университет.  По-късно учи кинорежисура в университета „Мимар Синан”, Истанбул.

Първият му късометражен филм е "Какавида", където Нури Билге Джейлан използва комбинация от негатив, донесен от Русия, и лента с изтекъл срок на годност от държавната телевизия.

Проектът му е представен в Кан през май 1995 г. и така се превръща в първия турски късометражен филм, селектиран за участие в конкурс на един от най-престижните фестивали в света.

Следват три пълнометражни игрални филма „Градче” (1997), „Облаци през май” (1999) и „Отчуждение” (2002). Продукциите оформят особената „трилогия на провинцията” на режисьора. В неговите творби участват доста негови близки приятели, дори семейството му. Естествено се включват и професионални актьори. Затова пък Джейлан сам поема някои от най-важните функции за създаването на един филм. Той бива оператор, монтажист, работи по дизайна на звука, сам пише историите и ги режисира.

Не закъсняват и добрите резултати. Последният от трилогията „Отчуждение” печели Голямата награда на журито (Grand Prix) в Кан 2003 и именно тогава Джейлан привлича вниманието на киноспециалисти и фестивалната публика.

Този негов филм има в колекцията си 47 награди, 23 от тях международни, и става най-награждаваната за времето си творба на турското кино. От края на 2003 година Нури Билге Джейлан започва отново да отделя време на другата си страст – фотографията, и поделя времето си между нея и киното.

В кариерата на режисьора влизат още филмите "Климати", "Три маймуни", който е и първото турско предложение за чуждоезичен „Оскар”, което успява да влезе в краткия списък с деветте предложения за номинации.Голяма част от филмите му са били част от програмата на София Филм Фест.

Последната му продукция „Имало едно време в Анадола” представя живота в едно малко градче. Той прилича на път през степта – усещането, че „нещо ново и различно” ще се покаже зад следващия хълм се дави в непоколебимо подобните, заострени, изчезващи или монотонно влачещи се друмища... Според Дан Файнару („Screen International”) филмът е забележителен, не само що се отнася до образите, но и защото представлява дълбок и всепроникващ портрет на турското мултикултурно общество.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
прекрасно! чудесна възможност да срещнеш наистина един от най-добрите в киното