Черни драми от бели южнячки

Расови неволи във филма по книгата "Слугинята"
Обновена: 3 фев 2012 10:41 | 3 фев 2012 10:10, Петя Славова
3

Снимка: Форум Филм

 

Ако не дадеш достатъчно права на жените в политиката, те ще си ги създадат у дома. И то с пълна сила. Законите на дамите са жестоки, строги и крайни, а който не ги спазва бива наказан и отлъчен от малкото им, но висше общество.

Дамите се занимават с благотворителност. Прическите им са безупречни. Носят китни и ефирни тоалети, темпераментът им напомня дързостта на Скарлет О'Хара от "Отнесени от вихъра". Правят пайове, сладкиши, продават на търг старите си якета, но у дома не дават на тъмнокожите си домашни прислужници да ползват тоалетната им, държат се с тях като със собственост и въпреки че са отгледани от слугините си, са готови да ги заменят за най-малкото „провинение“.

Историята е от филма „Южнячки“ по романа на Катрин Стокер „Слугинята“. У нас официално филмът тръгва от 3 февруари. В главните роли ще видим Вайола Дейвис, Октавия Спенсър, Ема Стоун и др.

Действието ни връща в 60-те години на миналия век, в разгара на най-горещите обсъждания на правата на чернокожите. Историята събира биографиите на тъмнокожите жени, слугуващи в домовете на наперените богати бели дами, чиято цел в живота е да се омъжат, да родят и да играят покер.

Различна е 22-годишната Скитър. Тя е завършила в университет и мечтите й не свършват до създаването на семейство. Предпочита да пише статии и книги. Именно това нейно желание я среща с прислужницата Айбилин, отгледала 17 бели хлапета, но загубила единствения си син.

И докато на белите дами животът им не се различава и не се отдалечава от това, което обществото им е отредило, то всекидневието на чернокожите жени е многообразно и абсолютно неясно.

Сред неказаната, но добре показана нетърпимост между бели и черни, се отбелязва увеличаващата се политическа сила на Мартин Лутър Кинг.

Изненадващо тези изцяло женските неволи във филма са режисирани от мъж - Тейт Тейлър. Той описва нравите на тогавашното общество чрез три смели дами, които нарушават негласния кодекс на поведение от едно странно за времето си приятелство.

И макар книгата да е написана с маниакален акцент на езика на прислужницата, филмовата екранизация ни представя една трогателна и сантиментална история за тези хора, които искат да управляват живота си, а не да се отдадат на това, което уж съдбата им е отредила.

"Южнячки" е с четири номинации "Оскар" - за най-добър филм и за три от актрисите за най-добра роля.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** на кино, това е един от малкото филми по моловете, който е добре да се види на голям екран
2
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Стана ми интересно. Има ли го в Замунда?
1
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
филмът е хубав наистина, заслужава си