Легендата Джулиано Монталдо ще представи новия си филм на София Филм Фест 2012

Приятелят на Фелини, Антониони и Висконти за втори път у нас
1 мар 2012 09:47, Петя Славова
0
Легендата Джулиано Монталдо ще представи новия си филм на София Филм Фест 2012
Джулиано Монталдо. Снимка: София Филм Фест


Ветеранът на италианското кино и приятел на Фелини, Антониони и Висконти, ще гостува за втори път на София Филм Фест. 82-годишният Джулиано Монталдо е режисьор на игрални и документални филми и на оперетни спектакли. Започва кариерата си в киното като актьор, след като Карло Лидзани забелязва младия студент и го кани да участва във филма му „Внимание! Бандити!” (1950). Докато изучава кинозанаята, Монталдо работи като асистент на Лидзани и на Джило Понтекорво („Битката за Алжир”).

През 1961 дебютира в игралното кино с една история от времето на съпротивата - „Tiro al piccione”, селектирана за конкурсната програма на фестивала във Венеция. След една новела и документален филм за родната му Генуа, през 1965 година се появява „Una bella grinta” – цинична трактовка на икономическия просперитет на следвоенна Италия, отличена със Специалната награда на журито на Берлинале.

През следващите години пред камерата на Джулиано Монталдо застават много интернационални звезди като Клаус Кински, Джон Касаветис, Питър Фалк, Франко Неро, Джан Мария Волонте, Микеле Плачидо и др. „Сако и Ванцети” разказва за трагичната съдба на анархистите Никола Сако и Бартоломео Ванцети, а Рикардо Кучиола получава наградата за най-добра мъжка роля в Кан’71. През 1982 г. кариерата на Джулиано Монталдо продължава с международната телевизионна копродукция (RAI, BBC и NBC) „Марко Поло”, показан в над 76 страни, почетен със 7 номинации и 4 награди "Еми". След няколко американски продукции през 80-те години, италианският режисьор приключва ХХ век в документалното кино и се завръща отново към художествените филми едва през 2008 година, със сценария на Андрей Кончаловски „Демоните на Санкт Петербург”, в който ролята на Достоевски се изпълнява от Мики Манойлович и беше включен в програмата на 14-ия София Филм Фест.

„Индустриалецът”, най-новият филм на Джулиано Монталдо, спечели овациите на италианската публика. Атмосферата напомня на „Затъмнението” на Антониони и ни пренася сред сивия градски пейзаж на Торино в разгара на финансовата криза. Главният герой Никола, собственик на фалираща фабрика, се опитва да спаси бизнеса си, но заедно с икономическите проблеми се сблъсква и с лична драма, подозирайки съпругата си Лаура в изневяра... „Индустриалецът” е социална критика на съвременното общество. Любопитно е визуалното решение на филма - сивото като символ на безнадеждността.

Изпълнението на Пиерфрансческо Фавино, познат на българските зрители както с голям брой роли в италиански телевизионни продукции, така и с участия в касовите „Хрониките на Нарния”, „Ангели и демони” и „Нощ в музея”, е един от основните козове на филма. Актьорът споделя, че от години чака подобен сюжет и толкова сериозна главна роля. „Монталдо те оставя с усещането, че персонажът ти живее в истинския живот, толкова активен психологически образ гради, че е трудно да се отделиш от него. Щастлив съм, че се докоснах до режисьор, когото мога да поставя редом с Фелини и Антониони в пантеона на италианското кино”.

Официалната премиера на филма бе на филмовия фестивал в Рим, а публиката на София Филм Фест 2012 ще бъде сред първите му международни зрители и ще има удоволствие да гледа филма в присъствието на самия режисьор, който пристига в София заедно със съпругата си Вера Пескароло, съавтор на идеята и асистент Монталдо в „Индустриалецът“.
 


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари