Вампир по принуда

Тандемът Джони Деп и Тим Бъртън възражда сапунената опера от 70-те години на миналия век "Тъмни сенки"
8 май 2012 12:06, Петя Славова
0

Снимка: Александра Филмс
Никак не е здравословно да разгневиш вещица. Това усеща и Барнабас (Джони Деп) богат плейбой, който разбива сърцето на красивата, но опасна Анджелика Бушард (Ева Грийн). Отмъщението е жестоко. Тя го превръща във вампир и го погребва жив. Историята е разказана отново по познатия напоследък иронично-мрачен начин на творческия тандем Тим Бъртън и Джони Деп.

Неведнъж двамата са ни вдъхновявали с "Едуард Ножиците", "Слийпи Холоу", "Чарли и шоколадовата фабрика", "Алиса в Страната на чудесата",  и "Суини Тод: Бръснарят демон от Флийт стрийт".

Режисьорът пренася класическата поредица от 70-те години на миналия век „Тъмни сенки“ на голям екран. "Обаянието на сериала се крие най-вече в образа на 200-годишния вампир Барнабас Колинс. У неговия пресонаж има толкова запомнящи се черти, – отбелязва Бъртън. – Странна прическа, тембърът, романтичният и донякъде шескпиров изказ. Но за мен това, което правеше този герой неповторим е че той е вампир по неволя, една много измъчена душа.” 

Сюжетът ни връща към далечната 1752 г., когато Джошуа и Наоми Колинс заедно с невръстния си син Барнабас отплават от  Англия, за да започнат нов живот в Америка. След като порасналият им син е превърнат във вампир, той бива затворен в ковчег, от който се събужда в доста променения свят на 1972 година...

Откакто за първи път вампирите се пренасят от фолклорните легенди на екрана, те не спират да бъдат притегателни образи за публииката. Според сценариста Сет Греъм-Смит, това се дължи на комбинацията от редица фактори. „Хората все пак са смъртни и всеки от нас до известна степен се бои от смърттта, - отбелязва той. - Вампирите са привлекателни на първо място, защото те нямат причина да се боят от смъртта,  живеейки вечно.

От друга страна самото ухапване и пиенето на кръв има почти сексуален  привкус – те взимат есенцията на живота. Затова според мен вампирите винаги са представени като много привлекателни. В нашия филм образа на Барнабас също е изключително атрактивен, голяма част от жените тук си падат по него, което е извор на голяма част от хумора в сценария.”

Сюжетъ е разказан в естествено тъмни краски. За готическ визията сериозен принос има и художникът на "Слийпи Холоу", за чиято работа има и "Оскар"  Хайнрикс. Той признава със смях, че „Тъмни сенки" е  най-трудната задача, с която се е заемал.

Към екипа е и естественото продължение на Бъртън и Деп - Хелена Бонъм Картър, която е и съпруга на режисьора. На екрана ще видим още Мишел Пфайфър, Клои Мориц, Джони Лий Милър, Гъливер МакГрат. У нас филмът излиза на 11 май.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари