Астерикс и Обеликс иронизират съвременните навици на обществото

Четвъртият игрален филм за комиксовите герои вече е в 3D
Обновена: 22 окт 2012 11:33 | 22 окт 2012 11:16, Петя Славова
1

Снимка: Тандем филм
Едва ли Астерикс и Обеликс могат с нещо да ни учудят. И в четвъртия игрален филм от поредицата за комиксовите герои, схемата е ясна. Някъде 50-те г. пр. Хр. мощта на Цезар е огромна, неговите войски са пример за удивителна подредба, с която мачкат враговете си. Препъни камъчето в перфектната им система е малкото галско селце, в което си варят чудна отвара, даваща сила на местните да се справят и с най-страшните орди.

Все пак режисьорът и сценарист Лорент Тайрард се опитва да промени малко случващото се със старите познайници като ги отдели от родното им място и ги праща да помогнат на други с подобна на тяхната съдба.

В „Астерикс и Обеликс: Бог да пази Британия“ 3D няма да видим голям брой гали, нито пък ще се готви целебната течност. Главните персонажи се отделят също от кученцето си и дори един от друг, чувайки, че славата от тяхното съвместно съжителство се приема двустранно.

Интелигентност срещу мускули, фини обноски срещу груба нескопосаност – това са само част от разковничетата, които този път забавляват зрителите.

Без индианци и екзотични места, копродукцията на Франция, Испания, Италия и Унгария се настанява в териториите на днешна Европа, за да иронизира добре познатите й настоящи национални привички в град, носещ многозначително името Лондиниум.

Плюсът в този епизод е, не толкова, че се гледа триизмерно, колкото ироничният тон, с който Тайрард коментира съвременните навици на цивилизованото ни общество. Режисьорът дава свое обяснение как чаят се е превърнал в национална напитка на Великобритания, дава предположение как Цезар е станал толкова непобедим и обяснява на безстрашните северняци, че ужасът не се крие в силата, а в ума.

Иначе на Астерикс и този път няма да му се размине без шапката с крила, но и ще открием недостатъците на неговия безкомпромисен ум и интелигентност. В раирания гащеризон на едрия Обеликс отново се вмъква Жерар Депардийо, който пак го разкрива като добродушен и романтичен симпатяга.

Компания им правят два нови персонажа - романтичния Губирикс и Братовчеторакс. Всички те изпълняват поръчка на кралицата на Британия, която по някаква случайност обича колоритните одежди и в чиято роля се превъплъщава Катрин Деньов. Верни на традицията, героите се включват отново в спортно начинание. Този път терен на ръгби играчи се превръща в истинско бойно поле.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
много сладък филм, другите бяха малко *** на места, този е доста забавен