Филми със Стефан Данаилов по повод 70-годишния му юбилей

Прожекциите са в кино "Одеон" с вход свободен
2 дек 2012 09:34, Петя Славова
87
Филми със Стефан Данаилов по повод 70-годишния му юбилей
Снимка: Булфото

70-годишният юбилей на Стефан Данаилов ще бъде почетен с безплатни прожекции в кино "Одеон".

Юбилейната панорама започва на 9 декември в 17.30 ч. с "Князът" (1970) под режисурата Петър Василев, съобщи БТА. С продукцията Стефан Данаилов печели наградата за мъжка роляна Фестивала на българското кино във Варна. В звездния актьорски екип са още Георги Черкелов, Виолета Гиндева, Доротея Тончева, Наум Шопов, Николай Узунов, Досьо Досев, Стойчо Мазгалов.

Сюжетът ни връща в края на 13-и и началото на 14-и век, когато начело на държавата е 24-годишният княз Светослав Тертер. Той води сложна политическа игра според наложените му от обстоятелствата дворцови интриги. Търси помощта на хора от народа, с които подменя болярите. Опитва се да организира обща борба срещу турското нашествие, приобщавайки съседните славянски народи. В своята дейност има подкрепата на руския княз Юрий. Тертер преживява голяма лична драма. Той остава чужд за най-близкия си и любим човек - Мария, която не намира сили да го разбере и да го последва в трудния му път. . .

Камелия Тодорова и Ели Скорчева партнират на Стефан Данаилов в Търновската царица (1981) на Янко Янков по повестта на Емилиян Станев. Прожекцията в "Одеон" е на 10 декември от 17.30 часа.

Обект на безпределно женско обожание, Стефан Данаилов е в стихията си в "Дами канят" (1980) - "заразителна комедия на нравите с групов портрет на градския матриархат". Героят му - автомобилен инструктор и провинциален дон жуан, се харесва на жените не само защото умее да им съчувства, а и защото им помага да повярват в собственото си "аз". В ролите на трепетните курсистки са Невена Коканова, Цветана Манева, Марияна Димитрова,
Доротея Тончева, Илка Зафирова, Боряна Пунчева.  Филмът на режисьора Иван Андонов по сценарий на Георги Мишев може да се види на 12 декември от 17.30 часа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тоя много ми падна в очите
14
16
 
23
 
! Отговори
АНТИ преди 11 години
Спомням си онова време и филмите в които участваше - много красив.Данаилов беше и ще си остане един от големите на България.Но е тъжно да узнае човек че този когото толкова години си обичал отказва да приеме извънбрачният си син.Нищо не може да попречи на това - ни общество ни семейство ни приятели - никой когато става въпрос за децата ни.Те винаги ще си останат наши.Дано размисли и подаде ръка на детето си след толкова време.
13
18
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НА ПОСЛЕДНИТЕ ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ СПЕЧЕЛИ НАГРАДА ЗА ЖЕНСКА РОЛЯ. ВСИЧКИ ГЛАВАТАРИ НА ЧЕРВЕНАТА ШАЙКА ГО БЯХА ЯХНАЛИ.
12
8
 
9
 
! Отговори
DEVIL-JIN преди 11 години
До Тончо - Е*е лакей,никой не говори лошо за това какъв артист е,а за това какво е поведението му към сина му.
11
15
 
14
 
! Отговори
DEVIL-JIN преди 11 години
Синът му Влади,дойде заради него от Щатите,подаде му ръка.А този темерут изобщо не го отрази,помисли си че иска да му вземе имотите.Стефане заобоколен си от безхаберници които ти промиват мозъка.Един ден ще рониш сълзи че отхвърли твоята кръв/синът ти/,но ще е твърде късно.
10
34
 
5
 
! Отговори
Алов преди 11 години
Няма да е зле да го закове някоя скоротечна левкимия или поне рак на гърлото или дебелото черво. Партизаните е време да ги изтрият от историята.
9
23
 
19
 
! Отговори
ЗБОГОМ БКП преди 11 години
ДОБЪР АРТИСТ, НО Е ЖАЛКО, ЧЕ Е КОМУНИСТ.ТАКА И НЕ МУ ДОЙДЕ АКЪЛА В ГЛАВАТА.
8
7
 
8
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
Стефан Данаилов е доказан талантлив актьор наистина.Имаше много хубави филми.Но от друга страна, този филм който го цитират (не си спомням дали съм го гледал), илюстрира нагледно комунистическата пропаганда - не можеше без нея.Никъде в историята не видях да се намесват руснаци. И да е имало, едва ли са играли значима роля. От друга страна, Тертер е стар кумански род. А за куманите е известно че са тюрки, такъв е бил и Иван Шишман. Разбира се, водили са битки срещу османските турци.
7
11
 
12
 
! Отговори
стефан данаилов преди 11 години
Збогом ГЕРБ
6
24
 
20
 
! Отговори
DEVIL-JIN преди 11 години
Щом не зачита сина си,и не иска да има нищо общо с него,за мене това не е човек.
5
1
 
23
 
! Отговори
Жо преди 11 години
ПЪРВИЯТ ФИЛМ с участието на Стефан Данаилов "Следите остават" е от 1956 година!
4
35
 
8
 
! Отговори
Алов преди 11 години
Нема страшно .И този *** скоро ще бъде на сцената с Парцалев и другите загубеняци.
3
24
 
10
 
! Отговори
haha преди 11 години
видяхме резултата от забежките на великият МАСТЕР-ЛУДИЯТ МУ СИН И ИСТЕРИЧНАТА ПРЕЛЮБОДЕЙКА,каквото и да му чествате се изложи тотално,като мисли само с долната си глава!!!
2
4
 
7
 
! Отговори
DEVIL-JIN преди 11 години
ААААААА...Наспах се като ЦАР.
1
10
 
36
 
! Отговори
дами канят преди 11 години
Велик артист и човек .Да е жив и здрав още много години , !!!