Филми със Стефан Данаилов по повод 70-годишния му юбилей

Прожекциите са в кино "Одеон" с вход свободен
2 дек 2012 09:34, Петя Славова
87
Филми със Стефан Данаилов по повод 70-годишния му юбилей
Снимка: Булфото

70-годишният юбилей на Стефан Данаилов ще бъде почетен с безплатни прожекции в кино "Одеон".

Юбилейната панорама започва на 9 декември в 17.30 ч. с "Князът" (1970) под режисурата Петър Василев, съобщи БТА. С продукцията Стефан Данаилов печели наградата за мъжка роляна Фестивала на българското кино във Варна. В звездния актьорски екип са още Георги Черкелов, Виолета Гиндева, Доротея Тончева, Наум Шопов, Николай Узунов, Досьо Досев, Стойчо Мазгалов.

Сюжетът ни връща в края на 13-и и началото на 14-и век, когато начело на държавата е 24-годишният княз Светослав Тертер. Той води сложна политическа игра според наложените му от обстоятелствата дворцови интриги. Търси помощта на хора от народа, с които подменя болярите. Опитва се да организира обща борба срещу турското нашествие, приобщавайки съседните славянски народи. В своята дейност има подкрепата на руския княз Юрий. Тертер преживява голяма лична драма. Той остава чужд за най-близкия си и любим човек - Мария, която не намира сили да го разбере и да го последва в трудния му път. . .

Камелия Тодорова и Ели Скорчева партнират на Стефан Данаилов в Търновската царица (1981) на Янко Янков по повестта на Емилиян Станев. Прожекцията в "Одеон" е на 10 декември от 17.30 часа.

Обект на безпределно женско обожание, Стефан Данаилов е в стихията си в "Дами канят" (1980) - "заразителна комедия на нравите с групов портрет на градския матриархат". Героят му - автомобилен инструктор и провинциален дон жуан, се харесва на жените не само защото умее да им съчувства, а и защото им помага да повярват в собственото си "аз". В ролите на трепетните курсистки са Невена Коканова, Цветана Манева, Марияна Димитрова,
Доротея Тончева, Илка Зафирова, Боряна Пунчева.  Филмът на режисьора Иван Андонов по сценарий на Георги Мишев може да се види на 12 декември от 17.30 часа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
3
 
18
 
! Отговори
Минувач преди 11 години
Не се занимавайте с "МАСТЕРА", да тичате срещу него не може да го настигнете и на 3х70. Замислете се вие какво направихте! Човек, актьор,професионалист, преподавател /неговите студенти го боготворят/, Дон жуан, джентълмен, бохем, ...
74
2
 
18
 
! Отговори
Реалист преди 11 години
Защо е тази злоба! Няма смисъл. Стефан Данаилов е изиграл не една и две роли не само в българското кино и театър. Неговите роли ще останат и ще се помнят. А за неговите студенти и ученици той си остава идол и "МАСТЕР". Широко скроен човек и бохем. Това е той за неговите приятели. Красив и чаровен и на 70. За политическите убеждения и личният му живот, те са си лично негови. Не ровете там, в бельото на когото и да е. Няма смисъл.
73
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Комунист и ***- 2 в 1....
72
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Kaкво се занимавате с личния му живот , ве пикселови пЛъхове....човека е играл играл, и живял живял - ВИЕ къде сте?!
71
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Kaкво се занимавате с личния му живот , ве пикселови пъхове....човека е играл играл, и живял живял - ВИЕ къде сте?!
70
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Голям актьор.Да е жив и здрав и да не обръща внимание на хорските сплетни!
69
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да,да БКП сигурно го урежда в италианските филми!
68
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
То е ясно че входа ще е свободен - кой ще даде пари да го гледа този ***?
67
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ще отида само ако сина му е в салона да пърди че да е топло.
66
4
 
32
 
! Отговори
Случаен преди 11 години
Стефан Данаилов си остава един от най-добрите български актьори. Красив и чаровен. Дори и на 70. Не случайно за неговите студенти е идол и "МАСТЕР". Колкото до личният му живот, той е личен и си е негов, така че не ровете там. Няма смисъл от сензации...
65
2
 
5
 
! Отговори
не за дебили преди 11 години
Да му благодарим най- сърдечно затова, че ни осигури толкова качествен президент!
64
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До пенсионер С най-добри чувства една забележка По повод използваната дума от гръцки произход- колос. Вероятно по добро решение е да речем думата огромен или много велик ...Защото правилната дума на гръцки е КОЛОСОС , а колос значи за*ник/ д****/ и звучи зле.
63
15
 
4
 
! Отговори
пенсионер преди 11 години
Гледал съм всичките филми с негово участие.Да, на млади години жените го харесваха, щото беше наистина хубавец.Но като актьор? Един Константин Кисимов,(лека му пръст), макар да приличаше на джудже, като актьор бе, КОЛОС. Дори, когато рецитираше (напр.Опълченците на Шипка) разплакваше хората и те го аплодираха, по половин час. Или в филма "Под игото" как играеше слепецът Колчо!?! А Стефан Данаилов? Като майор Деянов се запомняше униформата и фурашката му, които наистина, много му отиваха.
62
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В пъти по-добър министър на културата беше от сегашния....
61
20
 
4
 
! Отговори
44 преди 11 години
За кого става въпрос? За оня ли гдето бе министър на културата и не знае българския език? Гдето, в каквато и роля да е, винаги ще го познаеш, че си той. Или, гдето е праволинеен като крив макарон и с триста зора припозна някаква момче за свой син, щото си няма свое и с това се изпокара с жена си на стари години? Бил хубавец навремето? Ами да е станал манекен, щото като актьор хич, ама хич не го бива.Такива като него са " на всеки километър".
60
7
 
25
 
! Отговори
Реалист преди 11 години
Стефан Данаилов си остава един от най-добрите български актьори.А и най-красивия и чаровен. Снимал е не само в бългаското, но и в италианското кино,"МАСТЕР". Едни от най-добрите актьори са от неговия клас на НАТФИЗ. На 70г. не е загубил своя чар. Това е.
59
5
 
3
 
! Отговори
историк преди 11 години
Каква борба против турските нашественици???Татарските , не турските!***!!!
58
3
 
13
 
! Отговори
Poaro преди 11 години
Stefan Danailov e velikolepen aktior i profesionalist!. Hollywood samo moje da zavijda za takiva aktiori!Kolkoto do lichniat mu jivot - ne se barkaite tam deto ne vi e rabota, ami gledaite sebe si.Chestito Stefane, badi jiv i zdrav!
57
1
 
11
 
! Отговори
киноманка преди 11 години
До КНК Има,има - в много италиански филми,мисля и съветски.
56
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Старите (социалистически) български филми са глътка свеж въздух в цялата тая бездарност и чалга филми.