С "негър" и кръв Тарантино ядоса американците

Отмъстиха му, като не го номинираха за режисура на „Джанго без окови“
Обновена: 14 яну 2013 12:24 | 12 яну 2013 19:16, Петя Славова
105

Снимка: Александра филмс
Честна индианска! - казва чернокож герой пред Джанго без окови. Репликата не е объркана, не е и случайна, тъй като става въпрос за спагети уестърн, но случващ се година-две преди Гражданската война в САЩ, през погледа на Тарантино - режисьорът, който се осмели да промени хода на Втората световна война като убие Хитлер.

В „Джанго без окови“ историята тръгва от запознанството на немския доктор Кинг Шулц (Кристофър Валц) и окования роб Джанго (Джейми Фокс). Шулц е заменил професията на зъболекар с доста по-доходоносната ловец на глави, като слага жертвите си в каручка с клатещ се зъб на покрива.

Режисьорът си играе с жанра, в който сме свикнали да гледаме как препускат Серджо Леоне или Клинт Истууд, но вместо индианци героите в „Джанго без окови“ са чернокожи. Тарантино не пропуска да ги нарича „негри“, колкото се може по-често и това звучи шокиращо в днешното време на политическа коректност.

Режисьорът по традиция не забравя да ползва и червения цвят, като щедро го оставя да цапа и петни американската чест. Южняшката ефирност и възпитание е контрастно илюстрирана от липсата на човечност към чернокожите. Не един епизод забива право в сърцето неприятни спомени от онази епоха. Сред едни от най-силните е моментът, в който героят на Кристофър Валц слуша Бетовен, а в главата му нахлуват спомени за човек, оставен да бъде изяден от свирепи псета.

Друг епизод на смазана невинност е бяло цвете, опръскано от кръв от поредния паднал убит. Естествено че подобно вглеждане в историята не се харесва на американеца и Тарантино така и не получи номинация за „Оскар“ за режисура. Засегна миналото им. Припомни някогашните им деяния. Непростимо! И журналистите го погнаха.Засипаха го с въпроси от рода насилието в неговите филми не предизвиква ли хората да вадят оръжие в реалността.

Тарантино отказва отговор. Спести си обяснението, че куршумите (за разлика от Джак Ричър, Бонд или Батман) се редуват с диалози, търсещи смисъл в подробностите.

Отново верен на детайла, авторът на „Криминале“ не пропуска филмови препратки - знакови за киното. Борави с клишетата, освежавайки ги и едновременно съзнавайки, че преди да се превърнат в такива, те са дали своето на публиката.

Естествено и поклон пред музиката, към която Тарантино винаги е изключително прецизен - протяжните кадри и забавен каданс са контрастни с безкомпромисните Джеймс Браун и Тупак. Отредена е и почит и към достойния представител на жанра - Енио Мориконе, а главната тема е дело на Луис Бакалов.

Сюжетът - почти 3-часов, се развива неусетно с циничността и едновременната симпатичност на главните герои, с преклона пред мъжкото приятелство, което винаги е издигнато в култ във филмите на Тарантино. Отново има и оскъдно, но задължително женско присъствие, което обръща хода на действието.

„Джанго без окови“, подобно на другите истории на режисьора няма да даде мир на гледащия до финала. Тъкмо персонажите да се разберат, да сключат поне привидно разбирателство и все ще се намери нещо – подобно на филийките от "Криминале", заради които героят на Брус Уилис убива този на Джон Траволта или пък акцента на героя на Брад Пит в „Гадни копилета“, който го издава на германеца (Кристофър Валц).

Така и този път именно персонажът на германския актьор не успява да преглътне достойнството си и да стисне натрапената му протегната ръка на ексцентричния богаташ (Леонардо ди Каприо), както и Джанго не прости на героя на Самюел Л. Джаксън, загърбил своите събратя, свикнал да ги наказва по-строго и от белите им господари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Филмът ми хареса! Аз лично се насладих на перфектната игра на Валц и Ди Каприо, нигрото Джексън също беше добър.
64
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 66, прави си, че ще ги нарича "***", но тук става на въпрос, че твърде често се случва във филма и дори спайк лий бил супер възмутен от това
63
0
 
0
 
! Отговори
до 70 преди 11 години
Чакай да минат изборите. Другарите като загубят изборите и ще върнат възможността за гласуване. Сега не им е до забавление, яйце им се пече на Д-то...
62
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много е скучно - да се върне предишният начин на гласуване!
61
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това последното сигурно Станишев го е постнал.
60
0
 
0
 
! Отговори
Бояна филм преди 11 години
Следващият шедьовър на Тарантино е с работно заглавие "*** без мангизи". Очаква се филмът да излезе по кината през втората половина на 2013. Режисьорът сподели пред журналистите, че филмът се снима в България.
59
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Тарантино не пропуска да ги нарича ***, колкото се може по-често и това звучи шокиращо в днешното време на политическа коректност."Представяте ли си да са им викали "ей, афро-американецо!" около Гражданската война :) вместо "ей, негро". На черното бяло не можеш да кажеш(в случая, буквално) ;)
58
1
 
0
 
! Отговори
Мен преди 11 години
Хах ! Номер 66 ви написа истината в очите за коментарите и веднага го изтрихте. Наистина простотията както казах е повсеместна. Д=И да ви предупредя - имам текста в clipboard-а, като си рестартирам модема вземам друг ИП адрес и имам много време - пригответе се да триете до късно или просто се предайте (правилният избор).
57
0
 
0
 
! Отговори
Мен преди 11 години
До хах (66).Много правилно. И между другото, това е най-краткия път който води към забвението. Простотията е повсеместна. И най-вече в долнопробните "онлайн" издания като dnes а и всички други по-известни, разбира се.
56
0
 
0
 
! Отговори
МАХДИ! преди 11 години
ДО 60..Ти да не си гений или филмов критик?Какви глупости пишеш?Иска Ви се тук в България всичко да е както на вас ви харесва..Тарантино няма слаб филм поне според мен..А дали взима кока или не си е лично негов проблем а не на такива недоносчета като теб..Ти колко филма негови си гледал?Аз ги имам всичките и според мен са уникални..Тук в България след Под Прикритие и това е сериал колко филма направиха ?Или са за комунизма или за някакви *** мутри.
55
0
 
1
 
! Отговори
д преди 11 години
Най-хубавото на филмите на Тарантино е, че той дава възможност на добрите актьори да импровизират и да се развихрят! Кристофър Валц отново е невероятен (както в Гадни копилита), Лео Дикаприо също е доста свеж, както и Самуел Джаксън.
54
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо изобщо давате на показ наркоманските фантазии на Тарантино? На човека му се е е.ало майката от дрога, вие ни занимавате с простотиите родени от наркоманизираната му кратуна.
53
0
 
0
 
! Отговори
до 59 преди 11 години
Само това ли успя да роди кухата ти черепна кутия?
52
0
 
0
 
! Отговори
Онуфри до wow преди 11 години
Според мен Гадни Копилета беше забавен (немецът направи страхотна роля там!!!), ама Jackie Brown и Kill Bill особено са върха на простотията. Първата част не можах да я изтрая до края, а следващата изобщо не съм я гледал. А този материал събуди интереса ми и Джанго ще го гледам.
51
0
 
0
 
! Отговори
LoL преди 11 години
Айде бе, колко пък толкова е голям Тарантино? С псевдо "задълбочените" му диалого-монолози плод на кокаиновия му мозък. Тотално обърканите роли, напълно неподходящите актьори. Тарантино не е правил хубав филм от "Глутница Кучета" насам, а това беше много, много отдавна...
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 57както е казал народът : Мазни хора, мазни идеали. Сякаш точно за теб го е казал.
49
3
 
0
 
! Отговори
до 55 преди 11 години
Аз може и да съм прасе, но ти си чист рогат ***, щом харесваш стила на Тарантино.Смотан, Тарантино е толкова далеч от филмовото изкуство, че нямам думи. Гледам аз шедьовъра на Серджо Леоне "Имало едно време на запад" и този *** и си викам.. аз ли сгреших или света тотално се е побъркал някъде из между годините. Марш да си гледаш "Криминале", *** скапан!
48
0
 
0
 
! Отговори
ani преди 11 години
До wowZa pyrvi pyt nqkoi da napishe mislite mi. Bravo. Izvinete za latinicata.
47
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако имаше награди за ***, коментиращите Тарантино по-долу щяха да вземат от 1во до 10то място. Тарантино е толкова голям, колкото сте жалки вие. Доживяхме прасета да коментират кладенчова вода.
46
3
 
0
 
! Отговори
wow преди 11 години
Ако на Оскарите имаше отделна категория за детски филми Тарантино можеше и да получи номинация за режисура. Боравенето с клишета и играта с жанрове, както правилно отбелязва авторут на статията бяха модерни по времето на Кучетата и Криминале. Отдавна вече Тарантино е един изчерпан и наркоманизиран ***. Проблемът изобщо не е в честата употреба на ***. Направил го е само за парлама и за ПР, за да прикрие липсата на какъвто и да е смисъл и дълбочина във филма си. (както между впочем беше и със Kill Bill и тоталния shit Гадни копилета.)