"Aрго" обра наградите и на БАФТА

85-годишна французойка бе отличена за най-добра актриса
Обновена: 11 фев 2013 14:16 | 11 фев 2013 07:36,
17
"Aрго" обра наградите и на БАФТА
Бен Афлек Снимка: Reuters

Филмът "Арго" на Бен Афлек е големият победител на 66-ата церемония за раздаване на наградите на Британската академия за кино и телевизия (БАФТА), която се състоя снощи в Кралската опера в Лондон. 85-годишна французойка бе отличена за най-добра актриса, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

"Арго" взе БАФТА за най-добър филм, а Бен Афлек - за най-добър режисьор. Лентата за освобождаване на американски заложници в Иран след Ислямската революция взе общо три награди БАФТА, последната - за най-добър монтаж.

Триумфът в Лондон дава на "Арго" още по-силен импулс в борбата за "Оскар". Миналата година БАФТА за най-добър филм взе филмът "Артистът", който впоследствие триумфира и на церемонията
за връчване на най-престижните награди в света на киното. Лентата на френския режисьор Мишел Азанависиюс взе пет "Оскар"-а, включително за най-добър филм.

"Арго" вече триумфира на церемонията за раздаване на наградите "Златен глобус" миналия месец, когато бе отличена за най-добра драма, Бен Афлек - за най-добър режисьор. Досегашните успехи превръщат "Арго" във фаворит за "Оскар" за най-добър филм. Бен Афлек обаче не е номиниран за най-добър режисьор.

Най-престижните награди в света на киното ще бъдат връчени на 24 февруари.

Другият победител снощи в Лондон бе мюзикълът "Клетниците", който взе четири отличия. Лентата на режисьора Том Хупър спечели БАФТА за дизайн на продукцията, за звук и за грим и прически, а Ан Хатауей бе обявена за най-добра актриса в поддържаща роля.

85-годишната французойката Еманюел Рива взе БАФТА за най-добра актриса в главна роля за превъплъщението си във възрастна жена, която прекарва два инсулта и преживява последните си дни, обгрижвана от своя любящ съпруг, във филма "Любов". Лентата на австриеца Михаел Ханеке получи приза за най-добър чуждестранен филм.

Еманюел Рива и "Любов" са номинирани и за "Оскар". Французойката не присъства на церемонията в Лондон. Британецът Даниъл Дей-Луис взе БАФТА за най-добър актьор в главна роля за превъплъщението си в образа на Линкълн в едноименния филм на Стивън Спилбърг. Той вече получи "Златен глобус" за най-добър актьор в драма и е сериозен фаворит и за "Оскар". Ако триумфира на 24 февруари, Дей-Луис ще влезе в историята като първия актьор, удостояван три пъти с най-престижната награда в света на киното.

Куентин Тарантино получи БАФТА за най-добър оригинален сценарий за своя уестърн "Джанго без окови". Последната лента за легендарния шпионин Джеймс Бонд "Скайфол" грабна приза за най-добър британски филм. Британският режисьор Алън Паркър бе удостоен с БАФТА за цялостен принос.

Филмът на Катрин Бигълоу за операцията по ликвидирането на терорист номер едно Осама бин Ладен "Трийсет минути след полунощ" остана без отличие въпреки петте си номинации.

Британската академия за кино и телевизия (БАФТА) е създадена през 1947 г. Първите награди БАФТА, наричани "британските "Оскар"-и", са раздадени още на следващата година.

За седма поредна година церемонията се състоя в Кралската опера в Лондон (Ковънт гардън). Водещ на шоуто бе британският актьор Стивън Фрай.

Церемонията по връчване на наградите БАФТА става все по-ефектна въпреки мрачното време, което по традиция я съпътства в Лондон. Тя освен това е наблюдавана все по-внимателно като индикатор за "Оскар"-ите, като през последните години предвести триумфа в Холивуд на хитове като "Беднякът милионер", "Речта на краля" и "Артистът".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
2
 
! Отговори
Zmee преди 11 години
До do 12Банален е филма. Всичко е предвидимо, плоско и предсказуемо. Т.е. почти документален (като формат). Това не е филм за кино, според мен. Ако киното е да забавлява или разказва - този филм просто нахвърля сухо една история и това е.А от кое поколение съм - какво значение има? Нали казвам - "Градът" на Афлек беше силен и добър, този тук е полуфабрикат.
15
0
 
3
 
! Отговори
Бо преди 11 години
До ком.11 ,Не знам как така сте забравили какво сте гледали,но 'ДЖАНГО без окови' е уникален с едно единствено нещо...КРИСТОФ ВАЛЦ. Двайсет пъти да го гледам как играе и говори,няма да ми омръзне.Не знам дали забелязвате търсената специфика на оригинален Уестърн говор от другите актьори,а и не само това,подбраната музика е просто феноменална....Има толкова причини да харесвате този филм ,ЗАВИНАГИ.
14
0
 
2
 
! Отговори
do 12 преди 11 години
какво имаш в предвид под безидейно бе момче ? Филма е напълно реалистичен.. дори имената на героите са същите каквито са били в действителност ? Ако си от трансформърс поколението нормално да не го разбереш филма
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 14Аз гледам Тарантино още от прохождането му като режисьор.А това, че не ми е харесал някой негов филм...не прави лъжицата по-малко или повече голяма.
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Филмите на Тарантино не са лъжица за всяка уста.
11
1
 
2
 
! Отговори
Zmee преди 11 години
Арго е някаква абсолютно празна картина, нулева емоция отвсякъде - аз направо седях потресен докато свършваше... толкова безидейно нещо да иде за Оскар отдавна не е имало...Предния филм на Афлек беше силен, този просто не става, съжалявам.Джанко също е *** и не си струва времето.Напоследък много мъка идва от страна на Холивуд, всички кадърни сценаристи в телевизията ли се преместиха...?
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На мен пък лично Джанго ми се видя абсолютна глупост, въпреки че съм голям Тарантино фен.Отново се набляга на персонажите и на моменти безсмислените диалози. Без дълбочина или каквото и да е въздействие. Историята може да се разкаже с две изречения, а когато си тръгнеш от киното, вече си забравил, че си гледал филм.Не те разтърсва, освен с вече почти детските заигравки на Тарантино със стиловете.А и не е нужно само да имитираш филм от 60-те, за да привлечеш интереса на зрителите.
9
0
 
3
 
! Отговори
Принц Кирил преди 11 години
Хубаво щеше да бъде, ако напишете кой взе отличието за най_добър актьор в поддържаща роля, а именно изключителния Кристоф Валц. Също така, не е коректно упоменато, че Дей-Луис ще бъде първият с три оскара (справка Джак Никълсън). Ще бъде първият(ако спечели, разбира се) с три оскара за ГЛАВНА МЪЖКА РОЛЯ, скъпи колеги "журналисти". Колкото за Арго, филмът е хубав, но нищо специално. Джанго без окови или Линкълн са направо космос, сравнени с него...
8
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** отново се показва разбирач.От политика разбира, от филми, че и от пропаганда.А тези, които сравняват със социализма, повечето изобщо не са живели по това време.А и *** все още си мисли, че да плюеш по САЩ и западния свят е будещо уважение качество.За това ще си останем малка нацийка.Браво на Бен Афлек!
7
4
 
4
 
! Отговори
така така до 6 преди 11 години
Е, как на какво? Кинокритиците под теб, ако видят филм, в който "скъпите им другари" от арабските страни са показани по "недостоен" начин, се чувстват задължени да ги защитят. Да не мислиш, че изобщо са гледали филма, прочели са резюмето и са си помислили "ясно, разказва се за американци, които с риск за живота си се опитват да избягат от люлката на совбодата - Иран, това е чиста пропаганда".
6
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Филмът си е добър. Пропаганда за какво? Както стана ясно накрая, американците насадиха канадците
5
4
 
5
 
! Отговори
5 преди 11 години
*** глупавия филм, абсолютно нагласена работа са тези награди..
4
12
 
9
 
! Отговори
Уркото преди 11 години
Поздравления за много кадърния режисьор г-н Бен Афлек, чийто дебютен филм като режисьор Gone Baby Gone беше и си остава един от любимите ми филми. А плебса под мен много му отбира главата от кинокритика, режисура, сценарий, па и политическа пропаганда, затова всяка сутрин си брои стотинките по изпокъсаните джобове и решава ежедневно дилемата кафе и цигари ли да си купя днеска или да закусвам. Еееееех, Ганьоооо, ***...
3
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
napalno sam saglasen sagaliavam 4e si izgubih vremeto s tazi tapotia.
2
5
 
12
 
! Отговори
petar преди 11 години
а филма беше страхотен ***....наедно с един от наи калпавите артисти
1
8
 
20
 
! Отговори
1 преди 11 години
Отвратителна пропаганда. Това и при социализнам го нямаше....