Не се влюбвай, тя е чародейка!

"Прелестни създания" - новата тийнейджърска мелодрама
Обновена: 15 фев 2013 12:19 | 15 фев 2013 10:32, Петя Славова
10

Кадър от "Прелестни създания". Снимка: Форум Филм

Тъкмо си отдъхнахме, че „Здрач“ приключи, но ето че екранът е превзет от нови свръхсили. Този път с приключенията си ще ни занимаят „Прелестни създания“. Продукцията, подобно и на предшественика си, е създадена по книга, този път автори са Ками Гарсия и Маргарет Стоъл.

Отново любовта е пленила представител на човечеството и друг от света на отвъдното. Подобно вмешателство в различните вселени внася известен дискомфорт и от двете страни на бариерата.

Лена Дюшан (Алис Енглърт) е била винаги аутсайдер чародеец, който не може да контролира свръхестествените си сили, неспиращи да растат. Затова пък бързичко се влюбва в Итън (Алдън Ерънрайк) – чаровникът на класа, който също не е безразличен към нея. Толкова, че дори е готов да загърби някои смущаващи го нейни качества. За свалката между двамата пръст имат страховито проклятие, както и нихилизма на Буковски, който ги провокира с черногледите си и бунтарски идеи.

Историята се случва в малко американско градче, където консерватизмът и популизмът са надвили истинските човешки ценности. Хората там предпочитат да подарят вярата си на празни думи, изречени от уж ревностен християнин, в който всъщност се е прикрил страховит демон. Около тези събития се прокрадва и една силна реч за саможертвата в наши дни. Тази старомодна дума, която смущава всеки с идеята, че може да го лиши от нещо. И то във време, което вдъхновява човек да се добере до всичко. Все пак режисурата и сценария са дело на Ричард ЛаГраванесе, работил над "Кралят на рибарите" на Тери Гилиъм.

Филмът е заснет красиво и приказно от камерата на оператора Филип Русло с мрачните тонове в къщата на Лена, която гостува на своя чичо чародеец (Джереми Айрънс). Неговата поява винаги е внушителна. Тук ще го видим като еквивалент на Дракула, изолиран от обществото, но облечен в бели доспехи.

Другото силно участие в продукцията е появата на Ема Томпсън, която пък е най-големият враг на доброто. Знакова роля имат още Вайола Дейвис („Южнячки“) и Еми Росъм. Красавицата е известна от „Реката на тайните“ и „Фантомът на операта“, където получава и номинация за Златен глобус.

„Прелестни създания“ е само първата част от поредицата „Хроники на чародейците“, така че сагата съвсем не е приключила. В първата част акцентът пада върху избора на всеки -  дали да се довери на инстинктите си, или да се бори с тях. За разлика от екранизацията по романите на Стефани Майър „Здрач“, тук персонажите се пробват да се надсмиват над шаблоните, които диктуват поведението в обществото и да изтъкнат силата на аутсайдера, който чете, образова се, мисли.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
1
 
! Отговори
Диана преди 11 години
до 7: няма нищо лошо по цял ден да мислиш за любов.друг въпрос е точно за каква форма на любов мислиш!
7
0
 
2
 
! Отговори
Пишчо, преди 11 години
тъпо бананче, кифлите незнам,но ти по цял ден се облизваш по простите пачи..
6
1
 
0
 
! Отговори
Kratos преди 11 години
От тоя филм само Emmy Rossum става за гледане...
5
1
 
2
 
! Отговори
petletto преди 11 години
до 5, не разбирам защо сравняваш сънчо с това...
4
3
 
6
 
! Отговори
Kratos преди 11 години
WTF is this shit?
3
1
 
7
 
! Отговори
Ставри преди 11 години
Филмите с такъв стилен актьор, като Джереми Айрънс са винаги хубави , от класа.
2
3
 
11
 
! Отговори
aa преди 11 години
e то малко филми са по-лоши от "Здрач"...
1
3
 
3
 
! Отговори
petletto преди 11 години
доста по-добро е от Здрач