Романтично и документално в "Трайбека"

Тазгодишното издание събира 89 филмови истории
7 мар 2013 16:53, Петя Славова
0
Романтично и документално в "Трайбека"
Филмовият фестивал е основан от Робърт де Ниро. Снимка: Reuters

Романтични и тийн комедии, както и приковаващи вниманието драми ще предложи кинофестивалът "Трайбека". В програмата си на тазгодишното издание са събрани 89 филма на утвърдени и непознати режисьори, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Филмовият фестивал е основан през 2002 г. от актьора Робърт де Ниро и продуцентите Джейн Розентал и Крейг Хаткоф, за да популяризира културата и туризма в центъра на Ню Йорк - Манхатън - след терористичните атаки в САЩ на 11 септември 2001 г. Повечето от филмите са независими продукции, припомня БТА.

Над 6000 продукции от 30 страни са кандидатствали за участие в тазгодишното 12-о издание на феста. Освен 34-те документални и 55-те игрални филма "Трайбека" ще представи пет проекта в новата секция "Сторискейпс", посветена на тенденциите в дигиталните медии.

Някои от филмите, като "The Pretty One" - последният от трилогията "Преди полунощ" на Ричард Линклейтър, ще продължат фестивалното си шествие, след като бяха показани премиерно на "Сънданс". Други, като документалният "I Got Somethin' to Tell You" на Упи Голдбърг - разказ за комедийната актриса Момс Мабли, ще бъдат прожектирани за пръв път.

Зрителите ще видят и други документални филми, посветени на известни личности като комика Ричард Прайър и звездата на Бродуей Илейн Стрич. "Големи мъже", документална продукция със сценарист и режисьор Рейчъл Бойнтън и продуцент Брад Пит, ще бъде показана премиерно на феста.

Сред игралните продукции, които ще бъдат прожектирани на "Трайбека", са "Some Velvet Morning" на Нийл Лабют с участието на Стенли Тучи, "The Reluctant Fundamentalist" на Мира Наир с Кейт Хъдсън и вампирската история "Byzantium" на Нийл Джордан със Сирша Ронан.

Кинофестивалът ще привлече и голям брой звезди с филми с участието на Зак Ефрън, Пол Ръд, Пол Джамати, Джон Кюсак, Ема Робъртс, Мелиса Лио и Джулиан Мур.

Филмовият фестивал "Трайбека" ще бъде открит на 17 април със световната премиера на документалния "Mistaken for Strangers". Филмът на номинирания за "Оскар" Маршал Къри проследява преживяванията на режисьор Том Бърниджър на турне с брат му Мат - фронтмен на рок групата "Нешънъл", която ще свири след премиерата. Кинофестът ще продължи до 28 април.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари