Майкъл Кейн - на 80 години

Британският актьор посреща юбилея с два филма с негово участие
Обновена: 14 мар 2013 17:08 | 14 мар 2013 17:08, Петя Славова
2
Майкъл Кейн -  на 80 години
Майкъл Кейн и неговата съпруга Шакира. Снимка: Reuters

Големият британски актьор Майкъл Кейн навършва 80 години на 14 март, отбелязва ИТАР-ТАСС. Артистът посреща своя юбилей в разцвета на творческите си сили, като тази година на екран излизат два филма с негово участие.

Майкъл Кейн е един от двамата актьори, заедно с Джак Никълсън, които единствени са успели да получат номинации за "Оскар"-и във всяко от изминалите 5 десетилетия - през 60-те, 70-те, 80-те, 90-те и през третото хилядолетие, отбелязва БТА.

Кейн два пъти е бил отличаван със златната статуетка за поддържаща роля - през 1987 година за "Хана и нейните сестри" и за "Правилата на дома" през 2000 г. Британците най-много харесват сънародника си в приключенския "Италианска афера" от 1969 година, която неотдавна бе обявена за най-добрия филм за всички времена на Острова. Актьорът, който великолепно пресъздава на екрана образи на аристократи, всъщност е роден в работнически квартал на Лондон.

Неговият баща е бил товарач на рибния пазар Билинсгейт, а майка му - чистачка. Много от героите на Кейн, както и самият той, произлизат от средата на кокни - лондонското простолюдие, което лесно може да бъде разпознато по характерния акцент. В младостта Майкъл работил по пътищата, в обществена пералня, миел чинии в ресторанти.

Бъдещата си професия Кейн избрал на 14-годишна възраст, когато се записал в драмсъстав. Той предприел тази стъпка заради момиче, което участвало в трупата и му харесвало. Присъединил се към колектива, въпреки че приятелите му считали това занимание за "немъжествено".

Истинското име на Майкъл Кейн е Морис Микълуайт. Актьорът решил да заимства своя псевдоним от филма от 1954 г. "Бунтът на Кейн" за моряци от военния флот на САЩ. Артистът става известен през 1964 година на 31-годишна възраст с ролята си на офицер във филма "Зулу". В него се разказва истинската история на отряд от 150 англичани, отразили атаките на 4000 чернокожи войни по време на покоряването на ЮжнаАфрика. Кариерата на Кейн продължава успешно не само в родината му, а и в Холивуд. Той взима участие в блокбастърите "Челюсти" и в кинопоредицата за Батман.

Майкъл Кейн живее в провинциалния си дом в графство Съри в Югоизточна Англия заедно със съпругата си Шакира, бивш фотомодел. Тя има индийско потекло, а е родена в южноамериканската страна Гвиана. Кейн я зърнал в телевизионна реклама и се влюбил от пръв поглед в нея. Тази година Майкъл и Шакира ще честват 40-ия юбилей от своята сватба.

В навечерието на 80-ия юбилей на актьора Корпорацията на лондонското Сити, историческият район на британската столица и сегашен неин финансов център, присъди на Кейн званието почетен гражданин. Притежателят на титлата има право на някои старинни привилегии - да прекарва овце през Лондонския мост, да се явява на обществени места с изваден меч, да получава помощ до дома си при силно опиянение и да има право на копринено въже в случай на обесване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
7
 
! Отговори
Темерут преди 11 години
Щом на 80 годишна възраст е в разцвета на творческите си сили, то да му пожелаем същото и за 160 годишнината! Да е жив и здрав!