Да се влюбиш в "Скитница"

Поредна екранизация на Стефани Майер тръгва по кината
Обновена: 5 апр 2013 09:58 | 5 апр 2013 09:58, Петя Славова
12

Снимка: Форум Филм

Чуем ли за идването на извънземна цивилизация, сме свикнали да си представяме доста мощни оръжия и космически забивки. Е, в новия си проект Андрю Никол няма да ни впечатлява със спецефекти, а ще фокусира вниманието ни върху личните преживявания, които всяко едно вселенско същество усеща.

Историята в „Скитница“ се случва някъде в бъдещето, където една от малко останалите жени – човеци е заловена от извънземната раса. Въпреки че се опитва да се самоубие, за да не се превърне в тяхна пленница, Мелани (Сирша Ронан) е хваната и от нашествениците, приличащи на светкащи медузи, които вкарват свой представител в тялото й, но новото същество избира да остави и човешката душа да живее.

Така две живинки населяват едно тяло. Ситуацията се превръща в шизофренна, особено когато двама мъже – човеци се оказват влюбени – единият в момичето, а другият – в извънземното.

Именно с втората „връзка“ идва сходството и с "Ромео и Жулиета". Познатият сюжет на Шекспир придобива космически измерения. Трагедията на влюбените, принадлежащи на враждуващи фамилии, не спира да се видоизменя със създаването на поредни странни интерпретации.

Стефани Майер, която пише и книгата „Скитница“ още в „Здрач“, доказа предпочитанията си към тази фабула. Екранизацията по новия й роман излиза у нас на 5 април.

Със „Скитница“ писателката ни среща с извънземна цивилизация, която населява човешките души с идеята да съхрани планетата ни зелена и прекрасна. Лошото е, че не си дава сметка, че така се превръща в убиец на хората. Не става ясно какво се случва с животните, дали и те предизвикват интерес на свръхестествените умове, но така или иначе сюжетът ясно показва, че подобна история може да бъде съчинена единствено от представител на хуманоидната раса, тъй като е пълна с хвалебствия за високите достижения, които може да постигне един човек.

Останали съвсем малко, хората по земята успяват да сътворят чудеса и така да се съхранят. Не само това – те дори убеждават едно извънземно, вселило се в техен представител, че човекът е неповторимо създание, което има право да съществува във Вселената. Най-върл техен противник се оказва представител на извънземно, вмъкнато в тялото на изваяната Даян Крюгер.

Андрю Никол неведнъж е показвал интереса си към умовете на бъдещето. Още като сценарист на „Шоуто на Труман“ или като режисьор на „Гатака“ и „Симон“ той се опитва да преоткрие желанието на човека към свръхизобретателство и да го противопостави на неодухотвореното. Също така и иронизира пропадането, объркването на обществото.

В новия му филмов проект леко недоумяващо изглежда държането на Мелани, която пази тялото си от гаджето си и същевременно не дава на извънземното да „изневери“ с новата си любов.

Възможно ли е две същества, принадлежащи на различни светове, да се съберат, ще се установи към края на филма. Все пак, познавайки и предишната история на Майер, се досещаме, че авторката е доста благосклонна към подобни съжителства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
3
 
! Отговори
Апостол Караиванов преди 11 години
Ей, не се напечели тая от малоумието на американски и български тийнове и това си е.
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да кажем, че в "Здрач" имаше фабула и един нов, малко по различен поглед върху доста експлоатираната "вампирска" тематика. Но "Скитница" ако й беше първата книга, нямаше да види тираж. А филм, по силен от книгата досега на екран не съм видял. За американска публика може и да става.
9
2
 
15
 
! Отговори
тцЪ преди 11 години
До СкитницаСлед като е от леля Стефка Здрачната - НЕ! Нямаме и намерение да се мърсим с нея. Не знам какво е толкова завладяващото на "Скитница" или на "Здрач".Хиляди пъти предпочитам "Соларис", пред тези либовни извращения, писани от недолюбена домакиня, вдъхновена от "Досиетата Х" и "Дързост и красота"
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сбогом дано си щастлива,утре далееече на няколко светлинни години от мен, с друга извънземна любов по- красива....Айде марш на опашка пред кино студията в моловете!
7
6
 
9
 
! Отговори
Скитница преди 11 години
Чели ли сте романа, толкова е завладяващ. За филма предстои да дам мнение, но според мен Вашите са прибързани! Бъдете по-добри и дайте шанс да се запознаете първо, после да коментирате. Отдайте се на въображението си и четете, за да може Вашата ценностна система да бъде по-богата! А после, всичко пренесено на големия екран всичко ще е оживее пред Вас
6
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** расисткият филм.Лошите са белите със сини очи.А и освен това какво лошо има в това да живееш дълго и да си вечно млад и здрав? Но вилмът изглежда як.Ще го изгледам.
5
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Поредната простотия за неграмотните,безмозъчни и наркоманизирани тинейджъри след "Twilight"
4
3
 
9
 
! Отговори
до 3 преди 11 години
Живеем в ерата на извратените и олигофренски продукции..като започнеш от Джъстин Бийбър и стигнеш до Аватар...продукции и продукти с многомилионен рейтинг и печалба....нямам думи как за няма 30 години се *** съзнанието и ценностната система на човека.
3
3
 
10
 
! Отговори
тцЪ преди 11 години
Поредният ***, ама този път с извънземна нотка... Мислех си, че "Аватар" ще е единствената простотия с влюбени в извънземни човеци... Ама не би!
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
има много хубави филми, но не са американски, всъщност и американско добро кино има, но не идва често у нас
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма ги вече великите фантастични филми от Холивуд. Впрочем ги няма и другите стойностни филми в другите жанрове. Сега е пълен фалш и с некадърна актьорска игра и жалки компютърни ефекти. И най-лошото е че стават достояние на децата ни, и те се влияят по някакъв начин от цялата тази пошлост за кино.