Кой е мъжът, спечелил "Златна палма"?

Абделатиф Кешиш - режисьорът хуманист с много награди
Обновена: 28 май 2013 11:27 | 28 май 2013 11:27, Петя Славова
0
Кой е мъжът, спечелил "Златна палма"?
Абделатиф Кешиш. Снимка: Reuters

52-годишният френски режисьор с тунизийски произход Абделатиф Кешиш, който спечели "Златната палма" в Кан с филма си "Животът на Адел", описващ лесбийска любовна история, е заснел само 6 филма, но има дарбата да печели награди, предаде Франс прес. Филмите му са своеобразни хроники, пропити с хуманизъм.

"Животът на Адел" предизвика истински шок на Кроазет не толкова заради сюжета си - изгаряща страстна връзка между две млади жени, представена дори чрез секс сцени, колкото заради блестящото показване на любовните терзания, пише БТА. Филмът излиза извън рамките на въпроса за сексуалната ориентация и предлага на зрителите увлекателен разказ за двете главни героини, чиито роли се изпълняват от Адел Екзаркопулос и Леа Сейду.

Нямах намерение да направя филм, посветен на точно определена тема, по-специално на хомосексуалността, заяви режисьорът. Както и в предишните си 5 филма, той е заложил на характерния си кинематографичен стил, базиран върху актьорска игра, която пресъздава възможно най-точно действителния живот.

Абделатиф Кешиш е роден в Тунис на 7 декември 1960 г. Когатое 6-годишен, пристига в Ница. Увлича се по театъра и минава курсове по актьорско майсторство в Антиб. През 1978 г. започва кариерата си на актьор с участие в театрални представления в Ница, а през 1981 г. дебютира като режисьор, поставяйки на сцената в Авиньон пиесата "Архитектът и императорът" от Асири Арабал.

Още по темата
Дебютът му в киното е във филма на Абделкрим Балул "Ментов чай", в който изпълнява главната роля на алжирски имигрант, замесен в трафик с наркотици. Кешиш продължава кариерата си на театрален актьор, а през 1987 г. се превъплъщава в роля на жиголо във филма "Невинните" на Андре Тешине.

През 1991 г. се снима в друг филм на Балул - "Вампир в рая". За режисьорския си дебют "Виновен е Волтер" получава финансова подкрепа от продуцента Жан-Фрасоа Лепти. Филмът описва историята на млад тунизиец, който пристига в Париж и се влюбва в младо момиче, чиято роля се изпълнява от Елоди Буше. "Виновен е Волтер" излиза по екраните през 2000 г. и е отличен със "Златен лъв" за режисьорски дебют на кинофестивала във Венеция.

През 2004 г. Кешиш заснема лентата "Измъкването", която следващата година получава награди "Сезар" за най-добър филм, най-добър режисьор и най-добър сценарий. През 2008 г. друг негов филм - "Тайната на зърното", грабва същите награди "Сезар", приза "Сезар" за най-добра млада актриса - Афсия Ерзи, наградата "Луи Делюк", смятана за еквивалент на "Гонкур" в киното, наградите на журито и за начинаеща актриса (Афсия Ерзи) на кинофестивала във Венеция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари