Животът на ромите и вятърните мелници

Ром Кихот открива Sofia Biting Docs
8 окт 2013 21:08, Петя Славова
1
Животът на ромите и вятърните мелници
Кадър от "Ром Кихот". Снимка: Позор ООД

Най-новият документален филм „Ром Кихот” ще открие първото издание на фестивала за документално кино – Sofia Biting Docs

На 10 октомври от 19.00 часа в Дома на киното началото на фестивала ще бъде дадено с премиерата на дебютния филм на режисьорките Нина Пехливанова и Петя Накова.

В представянето на филма освен екипа ще се включат и колоритните участници от ромската махала в град Кюстендил.

Създателите на „Ром Кихот” буквално откриват своите персонажи в рядко посещаваното от външни хора кюстендилско гето. С чувствителност и съпричастие филмът разказва за четирима независими един от друг герои и събития в живота им, между които съществуват пародийни контрасти и неизбежни прилики.
Валери Леков (Ром Кихот), роден в ромската махала в Кюстендил, е надраснал произхода си репортер в Българското национално радио. С деликатност и фин хумор той води разказа във филма, а сатиричната му поема „Ром Кихот“ дава заглавието на лентата. За да живее „като българин” в града изплаща голям кредит, който принуждава съпругата му да отиде на гурбет в Гърция.

На гурбет са и родителите на друга героиня: Далила. Тя завършва техникум с фризьорство и изживява „мечтания” абитуриентски бал, който изглежда като пищна сватба. От чужбина пък е дошла Светла – бесарабска българка от Украйна. Създала е семейство с Живко – мъж от ромски произход, живеещ в махалата, с който имат две прекрасни сламено руси момчета и хармонични взаимоотношения.

И разбира се, един от най-забележителните герои – Емо. Той е в осми клас и е роден и израснал в същинското гето. Смята, че интеграция е „да заминеш в Германия” и когато го питат „Къде искаш да се интегрираш”, той отговаря: „А-а, аз че си седим тука”.

Снимките на „Ром Кихот” започват в новогодишна нощ и продължават повече от година. Преминават през различни перипетии, но преди тях в основата на продукцията стои книгата на Петя Накова „Проповедникът и Черният кон” – документален роман за пастор Емил Димитров. Насилствено изселен в Кюстендил по време на комунизма, пастор Димитров преживява изключителни срещи с жителите на ромската махала в града. За написването на книгата авторката прави обширно проучване, включващо над 70 интервюта и четене на държавни архиви. Първоначално замисля филм, в който да вплете цялата история на пастора, но след като в работата по проекта се включва като съавтор и Нина Пехливанова, пъстрият и изпълнен с живот цигански образ надделява. Двете правят филм за ромите, в който приносът на пастора е почетен чрез кратък разказ на неговия син.

Първата прожекция на „Ром Кихот” ще бъде на 10 октомври в Дом на киното, откриваща за първия фестивал за документално кино Sofia Biting Docs.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари