Форест Уитакър "гостува" на Киномания

Може да го видим в "Иконом на седем президенти"
Обновена: 18 окт 2013 12:26 | 18 окт 2013 12:26, Петя Славова
0
Форест Уитакър "гостува" на Киномания
Снимка: Reuters

Форест Уитакър "гостува" на Киномания - 2013 като "Иконом на седем президенти" - филмът на режисьора Лий Даниълс ("Прешъс") е сред "горещите" заглавия в афиша, съобщават организаторите от НДК.

Продукцията разказва за 34-годишната служба на Юджийн Алън като иконом в Белия дом. В ролята е актьорът Форест Уитакър, а името на героя е променено на Сесил Гейнс. Той е задкулисният свидетел на всички властови игри, в които са въвлечени американските президенти от Дуайт Айзенхауер до Роналд Рейгън.

Участват плеяда известни личности като Опра Уинфри, Марая Кери, Джон Кюсак, Джейн Фонда, Куба Гудинг-младши, Лени Кравиц,Ванеса Редгрейв, Робин Уилямс и други. Филмът беше три седмициначело на американските бокс офис класации.

В друг биографичен филм - "Принцеса Даяна", режисьорът Оливер Хиршбигел се спира на последните две години от живота науелската знаменитост - до трагичната й смърт през 1997 г. В ролята на "принцесата на народа" е Наоми Уотс.

Почитателите на седмото изкуство ще видят и "Петата власт" на Бил Кондън, основан на книгите "Уикилийкс отвътре" от ДаниелДомшайт-Берг и "Уикилийкс" от Дейвид Лий и Дюк Хардинг.

Сензационните разкрития на почти милион секретни документи превръща сайта в медиа със световно влияние. Филмът проследява възхода на Джулиан Асанж - създателя на "Уикилийкс", и последвалия раздор с най-доверения му сътрудник. "Петата власт"откри фестивала в Торонто тази година.

Не е за изпускане според организаторите и "Истинският Люин Дейвис" - новият шедьовър на братята Коен, разказващ за седмицаот живота на млад певец, който така и не успява да наложи таланта си. Филмът грабна голямата награда на журито в Кан, а актьорският състав включва Оскар Айзък, Кери Мълиган, Джон Гудман, Гарет Хедлънд и Джъстин Тимбърлейк.

В програмата е и най-новото предложение на Уди Алън "Син жасмин" (Blue Jasmine) - за изпаднала в криза дама от нюйоркския хайлайф. За виртуозното си изпълнение във филма Кейт Бланшет "е спрягана" за "Оскар" през 2014 г. Партнират й Алек Болдуин, Сали Хоукинс и Питър Скарсгард.

Билетите за хитовите заглавия в зала 1 на НДК ще бъдат пуснати днес. Става дума освен за споменатите заглавия още за "Великият майстор" и "Зад свещника". Цените са 10 и 12 лв., а за пенсионери и учещи - 8 лв.

Киномания - 2013 ще се състои от 14 до 28 ноември. За 27-и път киномаратонът ще предложи най-атрактивни заглавия за последните две години. Традиционно в селекцията са включени съвсем нови, непоказвани у нас филми, оценени високо от престижните кинофестивали по цял свят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари