Задкулисието в Белия дом описва Форест Уитакър

"Иконом на седем президенти" открива Киномания
14 ное 2013 17:33, Петя Славова
0
Задкулисието в Белия дом описва Форест Уитакър
Кадър от "Иконом на седем президенти". Снимка: Киномания

Форест Уитакър "открива" Киномания - 2013 като "Иконом на седем президенти" - филмът на режисьора Лий Даниълс /"Прешъс"/ есред "горещите" заглавия в афиша, съобщават организаторите от НДК. Прожекцията е тази вечер от 19.00 ч. в зала 1 на НДК.

Продукцията разказва за 34-годишната служба на Юджийн Алън като иконом в Белия дом. В ролята е актьорът Форест Уитакър, а името на героя е променено на Сесил Гейнс. Той е задкулисният свидетел на всички властови игри, в които са въвлечени американските президенти от Дуайт Айзенхауер до Роналд Рейгън.

Участват плеяда известни личности като Опра Уинфри, Марая Кери, Джон Кюсак, Джейн Фонда, Куба Гудинг-младши, Лени Кравиц, ВанесаРедгрейв, Робин Уилямс и други. Филмът беше три седмици начело на американските бокс офис класации.

В програмата на Киномания - до 1 декември, са 70 филма. Шестпродукции идват от фестивала във Венеция, а две - от Торонто, което се случва за първи път, отбелязват организаторите.

Два от "венецианските" филми са купени от български разпространители - "Валенса - човек на надеждата" на Анджей Вайда и "Филомена" на Стивън Фриърс с Джуди Денч. Останалите заглавия от престижния кинофорум са "Обещанието" на Патрис Льоконт по Стефан Цвайг, "Убий любимите си: младите Гинзбърг, Бъроуз и Керуак" на Джон Крокидас, "Паркланд" на Питър Ландесман- за убийството на Джон Ф. Кенеди, който ще бъде показан на 22 ноември, деня на трагичното събитие, и документалният филм за Федерико Фелини от друг именит режисьор - Еторе Скола /част от ретроспективата на Фелини в рамките на Киномания/.

От Торонто идват "Петата власт" на Бил Кондън - за Джулиън Асанж и "Уикилийкс", и "Път към Маракеш" на Каролине Линк.

Филмите на Киномания са обединени в рубриките "Киното и неговата история", "Класически удоволствия", "Фестивал на френското кино", "Фестивал на фестивалите", "Детско кино", "Кулинарно кино", "Живот като на кино", "Екранизации". Билетите са по 10 и 12 лв., за пенсионери и учещи - 8 лв. Прожекциите са в зала 1 на НДК, кино "Люмиер", "Одеон", Дома на киното и "Евросинема".

Сред акцентите в програмата са хитове "Синият е най-топлия цвят" на Абделатиф Кешиш, със "Златна палма", "Миналото" с Беренис Бежо, отличена в Кан за най-добра женска роля, руският "Огледала: Марина Цветаева" от официалната селекция на Московския кинофестивал, разказващ за една от най-трагичните и велики поетеси на 20-и век.

Тилда Суинтън е звездата в изтънчената саркастична вампирскаистория "Само любовниците остават живи" на Джим Джармъш. Аманда Сейфрид играе порноактриса в "Линда Лавлейс: Дълбокото гърло" на Роб Епстийн и Джефри Фридман. Филмът е част от новата рубрикана Киномания "Живот като на кино", която представя биографични истории.

Почитателите на Моника Белучи ще я гледат в "Сезонът на носорозите" - за несправедливо осъдения в годините на Ислямскатареволюция в Иран поет Сахел.

Киномания-2013 отдава почит на Рангел Вълчанов с вечер за бележития режисьор, изложба на черно-бели фотоси от професионалния му път и прожекция на неговия документален филм "Индия завинаги".

Българските премиери на фестивала са документалните "Чичо Тони, Тримата глупаци и ДС" на Мина Милева и Весела Казакова, посветен на аниматора Антони Траянов, и "Да разкриеш Саломе" на Найо Тицин за оперна постановка с участието на примата Александрина Пендачанска, която ще е специален гост на прожекциите.

Киномания е организирана със съдействието на Министерството на културата, Националния филмов център и Столичната община и подкрепя кандидатурата на София за Европейска столица на културата-2019. Партньори са чуждестранни културни институти и посолства и разпространителски фирми.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари