Трудно проследими истории

Над 70 премиери на Sofia MENAR Film Festival
3 дек 2013 19:19, Петя Славова
0
Трудно проследими истории
Снимка: Позор ООД

Това са истории, които рядко може да видим. Страните, от които идват в момента се намират в нелека политическа и обществена ситуация, а кинематографиите им рядко могат да достигнат до различни краища на света, особено събрани в такова количество.

Все пак за шести поред път у нас ще се прожектират заглавия от Близкия Изток и Северна Африка. Над 70 предиемрни заглавия са събрани в новото издание на Sofia MENAR Film Festival, което ще се случи от 15 януари до 2 февруари. Местата са Дома на киното, Евро Синема, Одеон, Червената къща и Dada Cultural Bar, ще се прожектират най-добрите игрални, документални и късометражни филми от региона.

На фокус ще бъде киното на Мароко, като в селекцията са включени дебютът на Кадиджа Леклер „Чувал с брашно” със звездите Хиам Аббас, Хафсия Херзи и Мехди Деби, най-успешната мароканска комедия за тази година „Старата мома”, философският поглед върху събитията в Танжер от средата на миналия век „Танжерецът”, „Лодката”, в който отблизо са проследени животът и обичаите на берберите и „Завръщането на сина”, където топ моделът Уорън Гета изпълнява своята първа главна роля на големия екран.

Режисьорът Роберт Саво лично ще представи световната премиера на най-скъпата палестинска продукция досега „Спасителят”. Част от филма беше заснет в България, а сред звездния актьорски състав откриваме Ашраф Бархум („Булката от Сирия”, „Агора”), Мохамад Бакри („Рожденият ден на Лейла”, „Чифликът на чучулигите”) и Шреди Джабарин („Мирал”).

Традиционно фестивалът представя силна иранска селекция, като тази година в програмата са включени „Несподелената тайна” с носителката на „Сребърна мечка” Лейла Хатами, „Палитра от цветове” с Негар Джавахерян и носителя на „Сребърна мечка” Шахаб Хосейни, отличеният с 5 награди от фестивала в Техеран „Писма в сълзи”, както и последният филм на Аббас Киаростами и Адел Ярахи „Да срещнеш Лейла”, в който главната роля изпълнява отново Лейла Хатами.

Един от акцентите в програмата на фестивала е ливанското предложение за „Оскар” „Обрат за секунди”. Броят на наградите за нетрадиционния поглед върху Бейрут на режисьорката Лара Саба непрестанно расте, като наскоро се прибавиха отличията за най-добър филм и най-добър сценарий от фестивала в Малмьо.

За първи път Sofia MENAR Film Festival ще представи секцията MENAR Contemporary, където зрителите ще се запознаят с представители на съвременното изкуство от Близкия Изток и Северна Африка. Отличеният на фестивала в Берлин „Изкуство/Насилие” ще представи арт сцената в Палестина, а носителят на наградата на Deutsche Bank „В очакване на утрешния ден” ще запознае зрителите с ливански творци, които превръщат идеи, скици и пространство в живи и динамични произведения на изкуството. В стремежа си да създадат мост между средиземноморските култури, хореографът Абу Лагра и неговата съпруга, танцьорката Навал Лагра, основават първата академия за модерни танци в Алжир, с чиято дейност българската публика ще се запознае благодарение на филма „Моето тяло!”.

Селекцията за пътешественици „Керван Сарай”, ще помогне на зрителите да посетят непознати кътчета от африканския континет и Близкия изток, които остават скрити от погледите на обичайните туристи, ще се повозят „С трабант из Африка” и ще получат „Легло за теб на всяка крачка”, благодарение на сайта за разменно гостуване couchsurfing.

Сред документалните премиери на фестивала са номинираният за „Оскар” „5 счупени камери”, музикалният пир „Джазът в Турция”, любопитният поглед към културата на туарегите „Уудсток в Тимбукту” и семплият портрет на един кюрдски боклукчия „Стъпка нагоре”.

За първи път на голям екран, в рамките на Sofia MENAR Film Festival, ще може да се види един от феномените в света на киното „Самсара”. Заснет за период от 5 години, в повече от 25 държави, „Самсара” пренася зрителите на свещени места, сред природни чудеса и скрити от човешките погледи тайнства.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари